SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Boenden

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2020-10-29
”Titta, en borg!” brukar vara en vanlig replik från Storbron. Och visst är det en borg – Örebros egen riddarborg.
Taggar:
#historia #hotell

Majestätisk och romantisk, som tagen ur en Disneysaga, ligger borgen granne med anrika Frimurarholmen, Länsteatern och förstås slottet. Den pampiga byggnaden med tinnar och torn förvandlades år 2016 till ett hotell i Nordic Choice regi. Hotellets långa namn är Clarion Collection Hotel Borgen, men såväl örebroare som gäster säger ”Borgen”. En gång borg, alltid borg.

Eller..? Borgen har faktiskt huserat många olika verksamheter under åren lopp. Här har det funnits både sparbank, telegrafkontor, tidningsredaktion och till och med varit hem till författaren Hjalmar Bergman.

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
"Borgen"

Visste du det här om Borgen?

Borgens ”hemliga” låda

När Borgen byggdes murade man in en låda med särskilda uppgifter, enligt tradition på den tiden. I lådan fanns, förutom bankens namn, årtal, kungens namn och regeringsår, även namn på styrelse, dagens tidning och koppar- och silvermynt.

Hemma hos Hjalmar

Bankdirektören Claes Bergman hade en son, Hjalmar, som senare kom att bli en av Sveriges mest berömde författare. Förr i tiden bodde direktörens familj ofta i samma byggnad som banken så man kan ana att lille Hjalmar satt och betraktade staden och folklivet från fönstret i familjens hem. Det han såg och hörde, lade kanske grunden för hans mest lästa bok Markurells i Wadköping!

Litterära citat på kuddarna

Prydnadskuddarna på sängen är broderade med citat från Hjalmar Bergmans böcker: ”…utan här ska stå ett förstaklassens extra fint hotell med alla jäklans kommoditeter och extravaganser som du aldrig drömt om.”

Tidningsnostalgi på rummen

Numren utanför hotellrummen liknar gamla skrivmaskinstangenter, som en blinkning till de nästan 80 år som tidningen Nerikes Allehanda var verksam här. Kanske kan man fortfarande känna doften av nytrycka tidningar och bläck?

Läs mer

Hotellinspiration

Boenden

Boenden

En lyxig slowcation på landet

Boenden

Lantlig lyx på Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog