SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Besök Örebro slott

Publicerad 2020-08-11 / Uppdaterad 2024-03-26
Örebro slott är en medeltida byggnad med kunglig elegans. Slottet är ett öppet och levande kulturarv mitt i stan med fängslande visningar, populärhistoriska utställningar och festliga aktiviteter för både vuxna och barn.

Från försvarsborg till kungaslott

Res tillbaka i tiden på Örebro slott! Följ med på en resa i det gamla kungaslottet bland kungligheter, krigsfångar, tjuvar och häxor. Plus ett och annat spöke.

Slottet byggdes som en enkel försvarsborg med fängelse. Under vasatiden byggdes det om till ett magnifikt kungaslott där många avgörande händelser i Sveriges historia kom att utspelas. Idag är det residens för landshövdingen och ett öppet och levande slott.

På slottet händer det grejer året runt. Sommartid är slottet öppet dagligen med utställningar och guidade visningar. Under höstlovet blir det dessutom extra kusligt och ett riktigt spökslott. Övriga året är det varierande öppettider. Öppet är det näst intill dagligen, lite extra under helger och skollov. På Örebro slotts webbplats finns mer information och aktuella öppettider.

Ett besök i Örebro är inte komplett utan ett besök på slottet!

Örebroare

Slottstorn i sandfärgad sten.
Örebro slott är ett populärt besöksmål året om.

Infopoint på Örebro slott

I slottets sydvästra torn finns Slottsbutiken där du får information och inspiration om allt det som händer på slottet. Butiken är också en av Örebros Infopoints med enklare turistinformation om staden. En trappa upp finns den permanenta utställningen om slottets byggnadshistoria och Örebro läns museums utställningar på slottet, bland annat ”Barnet i tornet” med verk av Jan Håfström. När magen börjar kurra kan du besöka Lill-Annas mysiga slottscafé i ett av tornen.

Örebro slotts hemsida hittar du mer information om evenemang och öppettider. Där kan du även läsa mer om visningar för grupper.

Infpoint på Örebro slott

Örebro slott

Örebro slott

Vill du läsa mer om slott?

Utflykter

Fler praktfulla slott i Örebro län

Två kandidater - helt olika men lika fina. Rustika medeltidsborgen Göksholm och Boo slott hittas båda i Örebro län.
En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.
Utflykter

Örebros okända slott - Kägleholm

Det faktum att svunna tider är just svunna tider blir ibland smärtsamt uppenbart. Så mycket historia som utspelats på ön Kägleholm. Så lite som finns kvar.
innertaket på Örebro slott
Staden

5 spöken på Örebro slott

När höstmörkret lagt sig och de kalla vindarna sveper runt Örebro slotts tornhuvar vaknar dess mest sällsamma skepnader ur sin dvala. Läs om 5 spöken som finns på Örebro slott.
Slottstorn i sandfärgad sten.

Örebro slotts infopoint

Har du frågor om Örebro? Vi har svaren och hjälper dig gärna.