SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Wadköping

Publicerad 2020-08-13 / Uppdaterad 2024-02-15
Wadköping är ett friluftsmuseum i Örebro med hantverksbutiker, restaurang, bageri, kafé, museum och historiska vackra miljöer. Öppet året om.

I friluftsmuseet Wadköping kan du få en bild av svunna tiders Örebro. Området består av trähus och gårdar från fyra olika sekel. Stadsdelen har fått sitt namn efter Hjalmar Bergmans namn på sin barndoms uppväxtmiljö. Framför allt skildrad i romanen "Markurells i Wadköping". 

Är du intresserad av antikviteter, design, smide, kläder, keramik eller träslöjd? Då har du kommit rätt. Fika eller luncha på kafé och restaurang Gamla Örebro eller handla nybakat på Jeremiabageriet. Varför inte titta på konst i Wadköpingsrummet eller botanisera bland marknader och teatrar i evenemangskalendern?

Wadköping är oasen med byggnader, marknader, kultur och konst.

Örebroare

Gammaldags skyltar på en järnstolpe i Wadköping.
Välskyltat i Wadköping.

Kungsstugan och Cajsa Wargs hus

Kungsstugan stod tidigare på Järntorget i centrala Örebro. Enligt legenden bodde Hertig Karl här i samband med ombyggnaden av slottet i slutet av 1500-talet. En legend som visserligen knappast är sann, men som ändå räddade huset från rivning. Idag finns historiska utställningar i husets bottenvåning.

Cajsa Wargs hus låg tidigare bakom S:t Nicolai kyrka. Huset är från 1600-talet och ägdes av landskamreren Anders Warg. Hans dotter Cajsa blev känd som "den moderna svenska kokkonstens moder". Framför allt genom hennes kokbok ”Hjelpreda i Hushållningen för unga Fruentimber” från 1755. Huset innehåller i idag utställningar om både Cajsa Warg och 1700-talets kokkonst.

Fem personer är klädda i tidtypiska kläder i Wadköping.
Tidstypiskt klädda i Wadköping

Övriga museer

I Övre Vallbygården ligger Hjalmar Bergmanmuseet som berättar om Örebroförfattarens liv. I Handskmakaregården finns ett återskapat klassrum från 1920-talet. 

Barnens Wadköping

För barnen arrangeras dockteater, pyssel, clownföreställningar och mycket annat. Besök lekladan och lek handelsbod eller djurskötare. Börjar orken tryta är Wadköping en idyllisk plats att avnjuta en glass på. 

Intill ligger Stadsparken med ett stort lekområde för barn och gott om yta att breda ut en picknickfilt på. Ta gärna den lilla färjeturen över Svartån för att komma till Stora Holmen, barnens egen lilla ö.

Mer information och aktuella evenemang i Wadköping

Upplevelser i och runt Wadköping

Bullar på en plåt.

Hemligheten bakom kardemummabullarna

Kardemummabullarna på Jeremiabageriet i Örebro är mångas favoriter. Kom till Wadköping och fika i den mysiga, historiska miljön.
Lila blommor i förgrunden och en tjej med vit tröja och bruna byxor i bakgrunden.

Stadsparken i Örebro - en av de vackraste i Europa

Stadsparken är en grön oas i centrala Örebro där du kan promenera, fika, leka i lekparken, njuta av blommorna och se konserter från Stora scenen.

Stora Holmen

Stora Holmen är barnens egen ö i Örebro. Här finns Lillputt-tåget, färjan Wictoria, en liten lantgård, minikaruseller och glasskiosk.

Inspiration från andra kategorier

Staden

7 saker som sätter guldkant på din weekend

Boenden

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

Mat & dryck

5 asiatiska restauranger i Örebro

Natur

Aktiviteter på Svartån och Hjälmaren