fbpx

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax utanför
Publicerad 2020-08-20 / Uppdaterad 2021-06-01
Följ med på en historisk utflyktsdag i Bergslagen! Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet som var så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid.

Järle station

Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av kanotister, Linnéstugan som Carl von Linné bodde i på sin resa genom landet, Svalbo Café med keramik, och förstås Järle station. 

Järle station är den äldsta tågstationen i hela landet, byggd 1854. I stationen finns ett sommaröppet kafé där du kan köpa hembakt fika och njuta av den historiska miljön i trädgården. Från den lilla stationen kan du även åka veterantåg vid särskilda tillfällen. Turen går till bergsmansbyn Pershyttan och trästaden Nora. Föredrar du nutida transportsätt, kan du ta bilen och fortsätta turen till nästa utflyktsmål. Läs mer på Järle stations hemsida för information om kaféet och tidtabeller för tåget.

Ett gammalt stationshus i beige och brunt och röda fönsterspröjs. Huset har en skylt med texten JÄRLE på. En grön kvist hänger i förgrunden.
Järle station

Siggebohyttans bergsmansgård

Örebro läns museum driver Siggebohyttans bergsmansgård som är ett landmärke som har spelat en viktig roll i områdets historia. När den stora byggnaden uppfördes på 1700-talet, var den så stor i jämförelse med bybornas stugor att de kallade gården för ”slottet”. I det 40 meter långa huset finns många välbevarade rum, typiska för ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860. 

Härifrån startar en kort vandringsled som går till gruvan. Den går i samma spår som den medeltida kyrkstigen och längs vägen kan du läsa om järnbrukets historia i trakten och det hårda arbetet som gjorde bergsmännen så rika. Leden är 800 meter i enkel riktning.

En röd, stor byggnad i trä från 1700-talet som omgärdas av regnvåta buskar och gräs på taket.

Trästaden Nora

Turen fortsätter till Nora, längs Fåsjön och den vackra vägen Tre sjöars väg. Noras fina trästad är vykortsvacker och upplevs bäst genom att strosa upp och ner för kullerstensgatorna. Kanske känner du igen deckarförfattaren Maria Langs fiktiva stad Skoga? 

Smit in på en loppis eller antikvariat, eller köp en glass med dagens smak av berömda Noraglass om det är sommar. För att fortsätta på det historiska temat kan du besöka Götlindhska gården, ett vackert borgarhem som numera är museum.

Ett vitt kyrktorn sticker upp ur en småstad. Sjö och grönskande träd framför.
Foto: Frida Edlund

Pershyttans kulturreservat

Nästa stopp på utflykten kommer stilla hungern: Pershyttans kulturreservat är inte bara en vacker by med spännande historia, utan här finns även en restaurang med tågtema. Pershyttans Tågcafé är ett familjedrivet sommarkafé i en tågvagn från 1929. Fyll på energi med en god fika eller varför inte en stadig brunch?

Efter maten kan du promenera runt i Pershyttan. De fina, gamla husen och kvarvarande maskiner från järnbrukets tid säger mycket om både Bergslagens och Sveriges, men även Europas, historia. Från 1400-tal till tidigt 1900-tal stod Bergslagen för en tredjedel av Europas järnproduktion. Den tiden må vara förbi, men berättelserna och platserna lever kvar och är perfekta utflyktsmål för en dagstur strax utanför Örebro.  

Pershyttans tågcafé