fbpx

Vinter i Ånnaboda

Natur och äventyr
Publicerad 2021-01-14
Vart ska du bege dig när snön äntligen faller och skidor och pulka pockar på din uppmärksamhet? Frågar du en örebroare är svaret givet: Ånnaboda. Så packa ryggsäcken, fyll termosen med härligt rykande choklad och annat mumsigt och ge dig upp i Kilsbergens underbara vinterlandskap.

I Ånnaboda faller snön dessutom ofta tidigare än du tror. 250 meter över havet låter kanske inte så imponerande, men eftersom slätten nedanför ligger på nästan samma nivå som havsytan är skillnaden tillräckligt stor för att det piskande vinterregnet i Örebro ofta förvandlas till vackra snöflingor i Kilsbergen.

Ett rött trähus omgivet av mycket snö.

Längdskidåkning i Ånnaboda

Skidspåren är många. Allt från korta slingor för de yngsta till det 27 kilometer långa Kilsbergsspåret som leder ända till Nora. Här hittar du spårkartor och aktuell information om snöläget. Skidbacken i Storstenshöjden är däremot stängd under vintern 2021.

Om snön trots allt inte lyser vit utan med sin frånvaro finns ändå tröst för den skidsugne. Ett upp till tre kilometer långt konstsnöspår tillfredsställer den mest skidsugne större delen av säsongen.

Ett skidspår som går genom en snötäckt granskog.

Hotell, stugor och restaurang i Ånnaboda

Centrum för alla aktiviteter är First Camp Ånnaboda där du kan välja mellan att bo på camping, stugby eller hotell. Här finns också en restaurang, omklädningsrum och allt du behöver för en härlig dag i skidspåret. Vill du bo ännu närmare naturen finns flera stugor runtom i Kilsbergen.

Mellan friluftsgården och skidstadion hittar du Örebros i särklass bästa pulkabacke. Glöm inte hjälmen, den är brant! Det verkade inte bekymra Charlotte Kalla och övriga Sverigeeliten när skid-SM arrangerades här 2015. De åkte nästan lika fort uppför backen som du gör när det går utför! Så skänk gärna dem en tanke när fartvinden smeker dina kinder och du skrattandes kämpar för att hålla dig på rätt köl.

Tips på vinterkul i Örebro

Åk längdskidor i Kilsbergen

Läs mer här för tips och inspiration till utflykter i skidspåren.

Pulkabackar i Örebro

Långa och branta för de äventyrliga? Eller korta och snälla för de små? Här finns tips på flera pulkabackar i Örebro. Passar både barn och vuxna!