fbpx

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

Natur och äventyr
Publicerad 2020-10-01 / Uppdaterad 2020-11-02
I Örebro finns många naturreservat, en del är mer välkända än andra. Här tipsar vi om några lite mindre kända, men minst lika fina, naturreservat!

1. Munkatorp och Myrö

I de norra delarna av Rynningevikens naturreservat ligger Munkatorp och Myrö. Här finns en liten, anlagd sjö och vackra våtmarker som får kanske får en och annan att nynna på "jag trivs bäst i öppna landskap..." De fina cykel- och promenadslingorna slingrar sig genom kohagarna och förbi fikabord i lummiga gläntor. Vill du ha naturen lite mer för dig själv, är det hit du ska åka! 

Tips: Här ligger också Stora Hjortstorps gård som ibland har restaurang och kafé på helgerna.  

En ko på grönbete.
Korna betar på markerna kring Munkatorp.

2. Mantorpsskogen

En annan ”doldis” bland Örebros många naturreservat är Mantorpsskogen, där det finns två kortare vandringsslingor. De fallna träden och mjuka mossan får skogen att kännas trolsk, fast den ligger så nära stan. Här växer många svampar och en del ovanliga orkidéer som trivs bra i den kalkrika marken. När snön precis har smält kan du till exempel se svampen bombmurkla om du har tur!

Tips: Missa inte Tobaksstenen! Kan du gissa varför den heter så?

En person i stövlar går på en vandringsled i skogen.
Mantorpsskogen har två, lite kortare, vandringsslingor.

3. Klunkhytte skans

Om du också gillar utsikter och höga höjder, då är det här tipset för dig! Klunkhytte skans är en lämning av en fornborg som ligger en kort (men krävande) promenad från motorvägen till Karlskoga. Man vet inte säkert varför fornborgarna byggdes. Troligtvis användes de som skyddplats eller försvarsanläggning för byn när tiderna var oroliga.

Förutom det historiska värdet, är det också en fin utsiktsplats där du kan blicka ut över stora delar av Närkeslätten, milsvida skogar och snurrande vindkraftverk. 

Tips: Här passerar Bergslagsledens etapp 11. Om du vill gå en dagstur, kan du fortsätta etappen härifrån ända till Garphyttans nationalpark.  

Träskylt med texten Klunkhytteskans naturreservat
På Klunkhytte skans finns en fornborg och magnifik utsikt.