SV
Svenska
Mat & dryck

Hemliga menyer och lokala smaker i Cajsas matsal

Publicerad 2021-05-11 / Uppdaterad 2024-03-04
Cajsas matsal är en restaurang i Gamla Örebro som öppnar upp vid specifika tillfällen. Med en hemlig meny, oväntade smaköverraskningar och lokala råvaror i säsong har "Cajsas" hittat en egen nisch i Örebros restaurangvärld. Gamla Örebros ägare, Robin Andersson, berättar mer.

Den 5 och 6 juni är det återigen dags för gäster att sätta sig till bords i Cajsas matsal. Berätta, vad är Cajsas matsal?

"Cajsas matsal är en pop up-restaurang som huserar i vår matsal på övervåningen. Vi började köra det här konceptet strax efter att vi tog över Gamla Örebro på hösten 2018.

Vi vill återskapa samma typ att känsla och atmosfär som vi hade när vi drev Restaurang Drängen - avslappnat med värme och nära kontakt med gästen, helt enkelt! Responsen har varit helt fantastisk. Gästerna är många gamla bekanta ansikten från Drängentiden som ständigt bokar och återkommer, men det kommer även nya bekantskaper."

En middagsdukad restaurang utan gäster.
Foto: Sam Skogh

På vilket sätt är Cajsas matsal lite annorlunda än andra restauranger i Örebro?

"Cajsas matsal är unik på flera sätt. Dels öppnar vi bara upp vid specifika tillfällen, dels är menyerna hemliga. Rätterna speglar årstiderna och tillagas med lokala samarbeten. Det ger oss i köket stor möjlighet att anpassa och styra vilka råvaror och rätter som är bäst just nu och ska serveras. Oftast är det en eller ett par råvaror gästerna inte provat förut - eller kanske inte skulle "våga" beställa från en vanlig à la carte meny. Det kan till exempel vara fjärsing, grisblod, rysk störkaviar, hästfilé, torsktunga eller gädda."

Foto: Sam Skogh

Menyerna beskrivs som "hemliga, men med extra smaköverraskningar under kvällens gång". Vilka reaktioner på "överraskningsmaten" från gästerna har ni fått?

"Ja, vi serverar en hemlig 5-rätters meny, men det brukar landa på uppåt 10-11 serveringar med de små extra smaköverraskningarna under kvällens gång. De små mellanserveringarna är väldigt populära. Det skapar dels ett överraskningsmoment, dels har de ofta väldigt specifika och tydliga smaker. Den hemliga menyn med små överraskningar här och där gör att det hela tiden händer något spännande för våra gäster."

Foto: Sam Skogh

Läs mer om

Gamla Örebro Café & konferens

Du kanske också gillar...

Örebro och Svartån i glittrande kvällsljus.

Adaras matresa genom Örebro

Influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, besökte Örebro med omnejd. Läs om hennes intryck av lokala smaker och matupplevelser.
Ett cykelstyre med en vit kasse i korgen. Framför cykel syns en stig där två damer cyklar.

Det ultimata picknickmyset

Sugen på picknick i Örebro? Här kommer tips på hur du kan krydda picknicken i din smak: med utsikt, intressant historia eller gofika.
Tända ljus i olika färger.

Egastronomi - smakupplevelser för alla sinnen

Egastronomi erbjuder måltidsupplevelser med lokala råvaror och annorlunda upplägg. De verkar i ett före detta kapell I Kumla.
Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.

"Det kan bli uppåt 15 koppar per dag"

Det rostas, mals och bryggs i det före detta bruket. Oskar gör väldoftande kvalitetskaffe med namn som blinkar till hemstaden Örebro.