Det ultimata picknickmyset

Lokala smaker
Publicerad 2020-08-17 / Uppdaterad 2020-09-17
Sugen på picknick i Örebro? Gör såhär: Packa korgen full av godsaker – gärna från någon av alla Örebros lokala matproducenter. Leta upp din allra bästa picknickfilt och upptäck några av Örebrotraktens härligaste picknickplatser. Här kommer 3 tips på hur du kan krydda picknicken i din smak!

1. Picknick med fantastiska vyer

Om ditt mål med picknicken är att få fina utsikten som minnen, tipsar vi om att åka till Rusakulan i hjärtat av Kilsbergen. Från utsiktsplatsen mer än tvåhundrafemtio meter över havet har du en vidunderlig utsikt över hela den platta Närkesslätten. Tävla om vem som kan hitta flest kyrktorn. Svaret, och vägbeskrivning hittar du här.  

En helt annan slags vy, men inte mindre storslagen, hittar du på Vinön i Hjälmaren. Båtresan från Hampetorp bättrar garanterat på aptiten och väl framme på ön kan du hyra en cykel och utforska omgivningarna innan det är dags att börja picknicka. Längst i norr, strax bortanför badplatsen, finns en grillplats precis intill vattnet - en underbar plats där Hjälmaren verkligen visar upp sig som Sveriges fjärde största sjö.  

Ett cykelstyre med en vit kasse i cykelkorgen. I bakgrunden cyklar två kvinnor på en grusväg.
Upptäck Vinön på cykel - skönt och smidigt!

2. Picknick med intressant historia

Om du däremot vill njuta av din picknick på en intressant plats och insupa lite historia på köpet, ska du åka till norrut från Örebro. Visste du att 1600-talets store slottsherre Magnus Gabriel de la Gardie hade ett slott utanför Örebro? Kägleholm var ett praktfullt litet jaktslott på en ö i sjön Väringen, mitt i Käglans storslagna skogar. Dessvärre förstördes det i en brand i början av 1700-talet och idag återstår bara ruinen av källarvåningen.

Dröm dig tillbaka till stormaktstiden och de storslagna fester greven lär ha hållit här, alltmedan du sakta tömmer picknickkorgen på dess innehåll. När du är mätt på både historia och picknickmat, kanske det kan locka med ett kvällsdopp i Väringen? 

En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.
Av Kägleholms slott finns idag bara ruiner kvar.

3. Picknick med gofika

Det viktigaste med picknick är väl själva fikabrödet och att du ska få en mysig stund ute, eller hur? Köp med en picknickpåse från ditt lokala kafé och ta med dig fikat till en mysig park i närområdet. För visst smakar inget så gott som picknick från bageri i solen?

En kanelbulle med pärlsocker på toppen.
Bageribakade bullar