SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Hjälmaren

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2022-04-29
På Hjälmaren, 45 min från Örebro, kan du åka båt, fiska, bada, äta lokala delikatesser och bo på mysigt pensionat på Vinön. Välkommen hit och upplev ö- och sjölivet!

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl fartfyllda aktiviteter som kulinariska och natursköna upplevelser.

Visst är det härligt att ge sig ut på vattnet? Även om möjligheterna kanske inte är lika många som utmed kusterna, har du flera alternativ att välja på om du vill uppleva Hjälmaren från sjösidan.

Vinön - en pärla i Hjälmaren

Vinön är ett populärt utflyktsmål och uppskattat badställe. Här finns både restaurang, café, loppisar, härliga bad och lokala delikatesser.

Det både enklaste och billigaste sättet att uppleva Hjälmaren är att ta Trafikverkets färja från Hampetorp till Hjälmarens största ö Vinön. Turen tar 25 minuter och är helt gratis. Dessutom får du en härlig ö-upplevelse på köpet. Varför inte avnjuta en Hjälmargös till lunch? Eller köpa med några lokala delikatesser?

Allt som finns att göra och upptäcka runt Hjälmaren hittar du på Visit Hjälmarens hemsida. Här finns både tips på utflykter, gästhamnar, badplatser, mat och boende samt fiske och attraktioner.

En man och en kvinna står på en gul färja på en sjö och ler mot kameran.
Färjan går från Hampetorp till Vinön dagligen.

Mer om Hjälmaren

Bjorkons-naturreservat-05
Natur

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift…
En elegant upplagd maträtt på en vit tallrik med svart kant.
Utflykter

Katrinelunds Sjökrog - lokala smaker med elegans

Förena mat i toppklass med lokalt ursprung, ett svårslaget sjönära läge och en avslappnad atmosfär för skönt häng så får du Katrinelund – Hjälmarens kanske mest påhittiga plats.
Hjälmaren-SUP-ny
Natur

Paddla SUP på Hjälmaren

SUP står för Stand Up Paddling och är en surfingbräda i större storlek. Den har mer flytkraft och stabilitet än en vanlig surfingbräda, vilket gör det relativt lätt att stå…
Två fiskare med orange byxor åker i en liten eka på sjön.
Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Redan några minuter efter att vi lagt ut från Hampetorp känns det annorlunda. Stad, slätt och skog byts mot något som snarare för mina tankar till kust, skärgård och salta…
Träskylt till Norra badet på Vinön.
Utflykter

Vinön - en pärla i Hjälmaren

Vinön lockar med fina stränder och bra bad, bland mycket annat. Utforska Vinön Du kan ta med dig bil på färjan, men det bästa sättet att upptäcka öns trevliga småvägar…