SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Nära till sjölivet i Hjälmaren

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2024-03-07
Från Örebro slott, mitt inne i stan, kan du ta en rask promenad via Stadsparken, Slussen, småbåtshamnen och Naturens hus – och vips är du framme vid Hemfjärden, den västligaste delen av Hjälmaren. På och runt Hjälmaren kan du åka båt, fiska, bada och upptäcka mängder av guldkorn.

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl fartfyllda aktiviteter som kulinariska och natursköna upplevelser.

Vinön - en pärla i Hjälmaren

Vinön är ett populärt utflyktsmål och uppskattat badställe. Här finns både restaurang, café, loppisar, härliga bad och lokala delikatesser.

Det både enklaste och billigaste sättet att uppleva Hjälmaren är att ta Trafikverkets färja från Hampetorp till Hjälmarens största ö Vinön. Turen tar 25 minuter och är helt gratis. Dessutom får du en härlig ö-upplevelse på köpet. Varför inte avnjuta en Hjälmargös till lunch? Eller köpa med några lokala delikatesser?

Mums med Hjälmargös

Gösen är en av Sveriges mest populära matfiskar, och självklart är just Hjälmargösen något alldeles extra. Häromkring serverar många av restaurangerna smakfulla rätter baserade på just Hjälmargös. En riktig höjdare!

Hjälmaren har många yrkesfiskare, men också fina möjligheter för dig som är fritidsfiskare. Se till att du har koll på vad som gäller bara. De viktigaste reglerna har Länsstyrelsen samlat i Fiskeregler för fritidsfiskare.

Läs mer om Hjälmaren och Vinön

Allt som finns att göra och upptäcka runt Hjälmaren hittar du på Visit Hjälmaren. Här finns både tips på utflykter, gästhamnar, badplatser, mat och boende samt fiske och attraktioner. På Vinöns webbplats kan du läsa mer om olika upplevelser på ön.

En man och en kvinna står på en gul färja på en sjö och ler mot kameran.
Färjan går från Hampetorp till Vinön dagligen.

Hjälmaren i siffror

Hjälmaren är Sveriges till ytan fjärde största sjö, 464 km².

Här finns 1283 öar, varav Vinön är den största.

Sjön kantas av hela 357 kilometer strand.

 

Sjön delas i tre län och fem kommuner.

Den delas också mellan landskapen Västmanland, Södermanland och Närke. De tre landskapen gränsar till varandra på Tjugholmen, strax öster om Vinön.

Mer om Hjälmaren

Bjorkons-naturreservat-05
Natur

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Björkön är en av de större öarna i Hjälmaren och är sedan 2019 ett naturreservat. Här finns bland annat riktigt gamla ekar, lindar och askar.
En elegant upplagd maträtt på en vit tallrik med svart kant.
Utflykter

Katrinelunds Sjökrog - lokala smaker med elegans

Förena mat i toppklass med lokalt ursprung, ett svårslaget sjönära läge och en avslappnad atmosfär för skönt häng så får du Katrinelund – Hjälmarens kanske mest påhittiga plats.
Två fiskare med orange byxor åker i en liten eka på sjön.
Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Etthundratio bofasta. Ytterligare ett antal sommarstugeägare. Tusen och åter tusen besökare. Alla tar de färjan till Vinön, Hjälmarens största ö.
Träskylt till Norra badet på Vinön.
Utflykter

Välkommen till Vinön, Hjälmarens största ö

Vinön är Hjälmarens största ö och ett populärt utflyktsmål. Kom hit och upplev livet på en ö! Hit kan du åka med Trafikverkets kostnadsfria färja som avgår dagligen från Hampetorp.