Natur och äventyr

Upplev sjö- och ölivet på Hjälmaren!

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2021-02-24
På Hjälmaren, 45 min från Örebro, kan du åka båt, fiska, bada, äta lokala delikatesser och bo på mysigt pensionat på Vinön. Välkommen hit och upplev ö- och sjölivet!

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl fartfyllda aktiviteter som kulinariska och natursköna upplevelser.

Visst är det härligt att ge sig ut på vattnet? Även om möjligheterna kanske inte är lika många som utmed kusterna, har du flera alternativ att välja på om du vill uppleva Hjälmaren från sjösidan.

En man och en kvinna står på en gul färja på en sjö och ler mot kameran.
Färjan går från Hampetorp till Vinön dagligen.

Det både enklaste och billigaste sättet att uppleva Hjälmaren är att ta Trafikverkets färja från Hampetorp till Hjälmarens största ö Vinön. Turen tar 25 minuter och är helt gratis. Dessutom får du en härlig ö-upplevelse på köpet. Varför inte avnjuta en Hjälmargös till lunch? Eller köpa med några lokala delikatesser?

Vinön - en pärla i Hjälmaren

Vinön är ett populärt utflyktsmål och uppskattat badställe. Här finns både restaurang, café, loppisar, härliga bad och lokala delikatesser.

Träskylt till Norra badet på Vinön.
Norra badet på Vinön.

Katrinelund Gästgiveri och Sjökrog kan du låta dina smaklökar kittlas alltmedan du njuter av de vackra vyerna över sjön och tysta naturen intill.

Allt som finns att göra och upptäcka runt Hjälmaren hittar du på Visit Hjälmarens hemsida. Här finns både tips på utflykter, gästhamnar, badplatser, mat och boende samt fiske och attraktioner.

Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.
Dimbobaden vid södra Hjälmarestranden.

Mer inspiration till naturupplevelser

Utsikter_Örebro-4

5 fina utsikter utanför Örebro

Skåle klint  Utsikten över de djupa skogarna från Skåle klint är magnifik! Toppen ligger nära 200 meter över havet och 100 meter över omgivningen. Det finns flera stigar upp, den längsta är ungefär…
Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

Vandra i Örebro

Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! I och omkring Örebro finns många olika vandringsleder med varierande längd.
Åkrar med högt gräs utanför ett tältdraperi.

Glamping i Örebro län

Gillar du att vara i naturen, men vill samtidigt bo lyxigt och bekvämt? Då är glamping något för dig! Här tipsar vi om var du kan glampa i Örebro län.
Blå himmel och blått vatten med tussar av vass.

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift…

Ormarna på Öby kulle

Det är inte bara vi människor som försiktigt söker oss ut i den friska luften när den tidiga vårsolen äntligen börjar värma på allvar. Många djur vaknar också upp ur…
Två personer paddlar SUP-brädor bland tät skog med grenar.

Paddla SUP i Örebro

Paddla SUP utgår från Småbåtshamnen, mitt i Örebro. Hyr SUP-brädor per timme, dygn, helg eller vecka. De anordnar även SUP-yoga, företagsevent och äventyrspaddlingar i Örebro.