SV
Svenska
Utflykter

Välkommen till Vinön, Hjälmarens största ö

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2024-03-07
Vinön är Hjälmarens största ö och ett populärt utflyktsmål. Kom hit och upplev livet på en ö! Hit kan du åka med Trafikverkets kostnadsfria färja som avgår dagligen från Hampetorp.
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.
Vinön lockar med fina stränder och bra bad, bland mycket annat.

Utforska Vinön

Du kan ta med dig bil på färjan, men det bästa sättet att upptäcka öns trevliga småvägar är på cykel. Har du inte med dig en egen, kan du hyra vid färjeläget. Det finns också en gästbrygga för dig som kommer med båt och vid badplatsen hittar du ett mindre antal ställplatser för husbilar. 

Upplever du hellre ön till fots kan du välja den 4,5 kilometer långa vandringsstigen som går precis utmed den västra strandlinjen och som bjuder på både skogs- och sjövyer.  

Öns badplats med sin sandstrand lockar många besökare, men på ön finns också loppisar, ett litet museum och en liten hantverksbod. En karta över vandringsstigen och andra tips när du utforskar ön finns den här illustrerade kartan över ön (öppnas som pdf-fil). 

Laxtallrik på Vinöns värdshus.
Lunch på Vinöns värdshus

En gång varje sommar brukar vi åka över till Vinön, ta en glass och strosa runt lite. Det är ett fint ställe och nästa gång ska vi ta med cyklar tänkte vi!

Örebroare

Äta och bo på Vinön

När det börjar kurra i magen kan du slå dig ner på Vinöns värdshus. Eller så väljer du något lättare på det lilla caféet. Värdshuset och caféet håller öppet sommartid, värdshuset har även öppet vissa helger under höst, vinter och vår, håll utkik på deras Facebooksida om vad som är på gång just nu.  

Vid badplatsen ligger Vinöns strandservering och inte långt därifrån en grillplats med magnifik utsikt över Hjälmaren. På ön kan du köpa lokalproducerade matvaror som färsk fisk, rökt fisk och andra rökta produkter. Här finns också bröd, kräftor, potatis och mycket mer. 
 
Vill du övernatta på ön? Då kan du välja mellan att bo i stuga, i ett missionshus eller hos Vita Husets Bed & Breakfast.  

Sommarkonserter på Vinöns värdshus

I sommar blir det massor av konserter på Vinöns värdshus. Redan i maj kickar musiksäsongen igång och håller på hela augusti ut. Läs mer om artisterna på värdshusets webbsida och glöm inte att boka bord i god tid! 

Mer om Vinön

Vinön i Hjälmaren

Upptäck ön och få tips inför ditt besök.

Mer om Vinön och Hjälmaren

Natur

Nära till sjölivet i Hjälmaren

Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Utflykter

Katrinelunds Sjökrog - lokala smaker med elegans

Natur

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren