SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Upplevelser vid vatten i Örebro

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2022-05-11
Visst är det härligt att ge sig ut på vattnet? Känna friheten att sväva fram och alla äventyr du kan ge dig in på! Här hittar du flera alternativ att välja på om du vill uppleva Svartån och Hjälmaren, Sveriges fjärde största sjö.

1. Kryssa med räkbåten

I över trettio år har M/S Gustaf Lagerbjelke kört kryssningar på Hemfjärden, Hjälmarens östra del. Under tre timmars båtresa serveras ett ymnighetshorn av räkor ackompanjerat av klassisk trubadurunderhållning. En kombination som lockat en till synes aldrig sinande ström av besökare. Och som dessutom gjort ”räkbåten” till en av Örebros mest seglivade sommarattraktioner.  

En vit, lågbyggd båt med blåa detaljer och texten G. LAGERBJELKE på framsidan. Båten åker på en stilla flod med skog runtomkring.
M/S Gustaf Lagerbjelke trafikerar Hemfjärden.

2. Ta färjan över till Vinön 

Hjälmarens största ö Vinön är en fin dagsutflykt från Örebro. Från Hampetorp går den kostnadsfria färjan över till Vinön. Ett tips är att ställa bilen på land och hyra cykel ute på ön. Här finns en fin vandringsled, bad, café, restaurang. Passar både dig som är ute efter en dag med lugn och ro, eller fart och fläkt. Tips! Dubbelkolla färjans tidtabell innan och läs mer om Vinön.

En man och en kvinna står på en gul färja på en sjö och ler mot kameran.
Trafikverkets färja går från Hampetorp till Vinön och tillbaka.

3. Nära naturen och stan 

Visste du att du kan paddla mitt inne i city? Genom centrala Örebro rinner Svartån som så småningom mynnar ut i Hemfjärden. Att glida fram på ån, under broar och förbi promenadstråk, är en fin naturupplevelse som passar hela familjen. Fortsätt sedan att paddla ut på Hemfjärden så har ni en hel sjö som väntar på er! 

Tips! Friluftsarrangören Experitur erbjuder utrustning för äventyr både på land och vatten. Läs mer om uthyrning av kanot, kajak eller packraft på Experiturs hemsida.

En blond kvinna med röda byxor och blå flytväst paddlar på en surfbräda framför slottet.
Paddla SUP utanför slottet.

4. Känn farten i en ribbåt  

Vill du komma ännu närmare vattnet? Inte rädd för att bli lite blöt? Då ska du samla ihop ett gäng och ge dig ut på en tur med ribbåt, en upplevelse av Katrinelund. En garanterat fartfylld upplevelse som du sent kommer att glömma! Vid Katrinelund kan du även övernatta, äta på restaurangen eller bada i solnedgången.

Solnedgång över en sjö. Till vänster skymtar en terrass med människor sittandes vid bord.
Katrinelunds Sjökrog. Foto: Hanne Marit Tobiassen

5. Strosa vid småbåtshamnen

Vill du smaka på båtkänslan men saknar möjlighet att ta dig ut på sjön? Då ska du ta en promenad ner till småbåtshamnen. På vägen passerar du Örebro sluss. Har du tur kan du få se den gamla slussen från 1880-talet in action! I hamnen kan du strosa runt bland båtarna och insupa den marina miljön. Eller varför inte beställa in något välsmakande på Örebro hamnkrog? I närheten finns även Naturens hus och naturreservaten Oset och Rynningeviken.

Örebro hamnkrog.

6. Åk turbåt på Hjälmaren i sommar

Mellan maj och september 2022 kommer det gå turtrafik på Hjälmaren med möjlighet att besöka Vinön, Katrinelund och Björkön. Passa på att njuta av de vackra natur- och kulturmiljöer kring och på Hjälmaren i sommar!

Turlista för båten finns på Örebro kommuns webbsida.

Det finns många fina cykelutflykter längs och runt Örebros sjöar, kolla in dem! Vill du ha mer av vatten och svalka dig sommartid? Läs våra tips på badplatser i sjöar.

Känn friheten vid vattnet

En person badar i en spegelblank sjö.

Bada i Örebro: 9 tips på badplatser

Örebro kommun testar regelbundet kvaliteten på badvattnet. Du kan ta del av aktuella tester på kommunens webbsida. 1. Dimbobaden Denna fantastiska lilla bukt, Dimbobaden, ger dig vibbar från utlandet och semesterkänsla…
Vita svanar står i brun vass.

Tysslingen - den magiska svansjön

Svansäsongen är februari och mars, men året om kan man kika på många fåglar. Tysslingen är förmodligen mest känd för alla sångsvanar som rastar på sjöns strandängar under februari och…
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.

Hjälmaren

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl…

Inspiration från andra kategorier

Natur och äventyr

Örebrosmaker

Staden