SV
Svenska
Utflykter

Besök Järle station – Sveriges äldsta tågstation

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2024-03-07
Ungefär en mil sydost om Nora ligger Järle station, Sveriges äldsta järnvägsstation. Här kan du utforska stationen, fika i stinsbostaden och ta ångtåget eller rälsbussen, precis som förr, till Nora eller Pershyttan.

Vid Järle station kan du göra en riktig tidsresa. Den lilla idylliska tågstationen två mil norr om Örebro är faktiskt den allra äldsta i Sverige. Byggnaden uppfördes redan 1854. Faktiskt redan några år innan själva järnvägen nådde fram hit.

Sommartid blir historien i högsta grad levande. Då kan du följa med veterantåg från Järle station till idylliska trästaden Nora eller till bergsmansbyn Pershyttan. Välj mellan en gammaldags rälsbuss eller ett klassiskt tuffande och visslande ångtåg.

Även stationen är en attraktion. Bara att köpa tågbiljett i den klassiska biljettluckan är en upplevelse i sig! I stinsbostaden finns ett sommarcafé med en härlig uteservering. Här kan du kan följa tågtrafiken samtidigt som du njuter av en kopp kaffe och härligt hembakt fikabröd.

Järle tågstation
Järle station byggdes 1854.

Mer inspiration

Ett historiskt sågverk med röd fasad. Idag Opera på Skäret.

Opera på Skäret – en etablerad operaarena mitt i Bergslagens vildmark

Opera på Skäret har genom åren byggt upp sitt renommé som internationellt etablerad arena för sommaropera. Operahuset är idag ett av världens mest säregna – och världsberömt för sin akustik.…
En tjej i rosa kappa och utsikt från Svampens skybar

9 plånboksvänliga vintertips

Det behöver inte kosta för att smaka. Här kommer ett gäng tips för att uppleva Örebros vintersäsong med liten budget.
Oset_Rynningeviken (3)

Kulturvägar omkring Örebro

Omkring Örebro finns flera kulturvägar, varav några har fått nytt liv tack vare illustrerat informationsmaterial och digitala guider som berättar om dess historia. Dessa vägar är inget för dig som…
cykla-webb

Ut och njut! 4 tips för mat- och naturälskaren

Gillar du fart och fläkt i naturen, men gärna äta gott och bo bra? Kom till Örebro och njut av härlig natur och högklassigt mat och boende.
Ett vitt kyrktorn sticker upp ur en småstad. Sjö och grönskande träd framför.

Nora - småstaden i Bergslagen

Den historiska trästaden med sin söta charm ligger bara en dagsutflykt bort från Örebro. Passa på att åka hit och njut av småstaden året om!
Ett miniatyrlok med vagnar står på spåret.

3 miniatyrvärldar i Örebrotrakten

Miniatyrvärldar har fascinerat människan i alla tider. I Örebrotrakten finns tre lilleputtvärldar, alla med järnvägen i centrum.
Två personer står tätt intill varandra och tittar in genom en juldekorerat skyltfönster.

Julmarknader i Örebro – 2023

Klassiska, mysiga, välsmakande, vackra och stämningsfulla... ja, vi kan inte annat än att älska julmarknader! I Örebro finns flertalet julmarknader där du kan strosa bland hantverk, godsaker och fina presenter.…