SV
Svenska
Nöje & kultur

Kulturvägar omkring Örebro

Publicerad 2022-06-09 / Uppdaterad 2024-07-22
Kulturvägar är historiskt betydelsefulla leder som utgör en viktig del av vårt gemensamma kulturarv. De berättar ofta om intressanta platser och händelser längs vägarna och knyter samman dåtid med nutid.

Omkring Örebro finns flera kulturvägar, varav några har fått nytt liv tack vare illustrerat informationsmaterial och digitala guider som berättar om dess historia. Dessa vägar är inget för dig som har bråttom - men däremot för dig som vill upptäcka historiska sevärdheter!

Kungsvägen mellan Örebro och Arboga

Kungsvägen var redan på medeltiden den största vägen mellan Arboga och Örebro. Namnet kommer från att kungen använde vägen vid sin Eriksgata genom Närke och Västmanland. Vägen sägs ha varit farofylld på grund av rövarna som ska ha hållit till i skogarna. Numera är delar av skogen naturreservat och desto mer fridfull. Kungsvägen är idag en modern bilväg men färden går förbi runstenar, milstenar, gästgiverier och till och med en avrättningsplats.

Gamla byggnader och en kyrka i Arboga speglas i en å.
Arboga ligger vackert vid ån som är uppkallad efter staden.

Ramstigen mellan Örebro och Arboga

Ramstigen tros ha varit en genväg mellan handelsstäderna Örebro och Arboga, men också varit en mer svårframkomlig rid- och vandringsväg som bundit ihop byar och gårdar. Vägen är smal, grusad och kantad av långa stenmurar. Ramstigen går också bra att upptäcka på cykel (ca 17 kilometer). Ladda ner appen Kultur Lindesberg för att veta mer om både Ramstigen och Kungsvägen:

Kulturvägen mellan Stripa och Stjärnfors

Kulturvägen mellan Stripa i söder och Stjärnfors i norr är omkring 17 kilometer lång. Den närmare 400 år gamla vägen anlades i samband med att Ljusnarsberg blev en egen socken på 1620-talet. Då behövdes en väg som kunde användas av både resande och för lokala transporter.

Platsnamnen längs vägen; Stripa gruva, Guldsmedshyttan, Danshyttan, Hammarbacken och Gränshyttan visar hur betydelsefull järnframställningen varit i dessa trakter. Om du stannar till längs vägen kommer du också att kunna se spår av bergsbruk i form av bland annat gruvor, varphögar och rester av gammal järnväg. Läs mer i foldern om kulturvägen mellan Stripa-Stjärnfors (öppnas som pdf-fil).

En gul industribyggnad med en järnvägsräls framför. Himlen är blå.
Stripa gruva är väl värt ett besök längs kulturvägen.

Kulturstig i Pershyttan

Pershyttan ligger strax utanför Nora och är en av Sveriges bäst bevarade bergsmansbyar. Området är ett kulturreservat som är öppet året om. Här kan du ta del av hur det gick till när hytta och gruvor var i bruk. Det finns också en natur- och kulturstig på 6 km som berättar om byns intressanta historia.

Fler historiska utflykter omkring Örebro

En röd, stor byggnad i trä från 1700-talet som omgärdas av regnvåta buskar och gräs på taket.
Nöje & kultur

Siggebohyttans bergsmansgård

Siggebohyttan ligger 40 minuter från Örebro och är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid.
Järle tågstation
Nöje & kultur

Besök Järle station – Sveriges äldsta tågstation

Järle station är Sveriges äldsta tågstation och ligger 30 minuter från Örebro. Sommartid trafikerar gammaldags rälsbussar och ångtåg linjen.
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Nöje & kultur

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.
Ett fallfärdigt hus med gråröd fasadfärg.
Nöje & kultur

Björnhammaren – den övergivna bruksorten väcks sakta till liv

En gång var Björnhammaren en blomstrande folkhemsby. När arbetstillfällena minskade blev orten en spillra av sitt forna jag. Men nu vänder det, sakta men säkert.
innertaket på Örebro slott
Nöje & kultur

5 spöken på Örebro slott

När höstmörkret lagt sig och de kalla vindarna sveper runt Örebro slotts tornhuvar vaknar dess mest sällsamma skepnader ur sin dvala. Läs om 5 spöken som finns på Örebro slott.
Utflykter

Fler praktfulla slott i Örebro län

Två kandidater - helt olika men lika fina. Rustika medeltidsborgen Göksholm och Boo slott hittas båda i Örebro län.