SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Publicerad 2021-07-16 / Uppdaterad 2024-04-04
Björkön är en av de större öarna i Hjälmaren. Här finns mycket lövskog och bland annat riktigt gamla ekar, lindar och askar. Det är ett naturreservat sedan 2019 och arbete med stigar, rastplatser och bryggor pågår för fullt för att fler ska kunna njuta av naturupplevelser på ön.

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift genom de öppna markerna och alla stenmurar och odlingsrösen som byggts upp.

Örebro kommun har gjort stora insatser för att öppna upp det gamla odlingslandskapet igen. När de tog över ön höll dessa marker på att växa igen med sly, men större delen av markerna betas numera av kommunens får. På den tiden då gården på ön var bebodd fick gårdens djur beta i skogen. Många växter som fortfarande finns i skogen idag gynnas av att de återigen betar markerna och kommer så småningom ge en ljus och öppen skog.

Du kan ta dig till Björkön med båt, kanot eller kajak. Det finns en entré på södra delen av ön i Björksundet. Från farleden tar du av norrut och in i en skyddad vik där en stor brygga för angöring med båt finns. Vid entrén på den östra delen av ön finns vindskydd, grillplatser, toalett och information. Härifrån utgår också vandringsleden.

Under våren och sommaren går båtturer till Björkön och andra platser kring Hjälmaren. Tidtabell och priser finns på MF Sirenas hemsida.

Upptäck Hjälmaren!

Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.
Natur

Nära till sjölivet i Hjälmaren

Örebro ligger vid Hemfjärden, den västligaste delen av Hjälmaren. Här kan du åka båt, fiska, bada och upptäcka mängder av guldkorn.
Natur

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

Badsugen i Örebro? Hitta de gömda pärlorna längs Hjälmarens strand eller utforska de lite mer centrala badplatserna!
Två fiskare med orange byxor åker i en liten eka på sjön.
Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Etthundratio bofasta. Ytterligare ett antal sommarstugeägare. Tusen och åter tusen besökare. Alla tar de färjan till Vinön, Hjälmarens största ö.
Ett mindre kryssningsfartyg med passagerare ombord.
Natur

Båtturer på Hjälmaren - 2024

Upplev Sveriges fjärde största sjö med en båttur ut på det böljande blå. Åk med en turbåt i sommar för att njuta av Hjälmaren!
En elegant upplagd maträtt på en vit tallrik med svart kant.
Utflykter

Katrinelunds Sjökrog - lokala smaker med elegans

Förena mat i toppklass med lokalt ursprung, ett svårslaget sjönära läge och en avslappnad atmosfär för skönt häng så får du Katrinelund – Hjälmarens kanske mest påhittiga plats.
Träskylt till Norra badet på Vinön.
Utflykter

Välkommen till Vinön, Hjälmarens största ö

Vinön är Hjälmarens största ö och ett populärt utflyktsmål. Kom hit och upplev livet på en ö! Hit kan du åka med Trafikverkets kostnadsfria färja som avgår dagligen från Hampetorp.