Natur och äventyr

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Publicerad 2021-07-16 / Uppdaterad 2021-09-17
Björkön är en av de större öarna i Hjälmaren. Här finns mycket lövskog och bland annat riktigt gamla ekar, lindar och askar. Det är ett naturreservat sedan 2019 och arbete med stigar, rastplatser och bryggor pågår för fullt för att fler ska kunna njuta av naturupplevelser på ön.

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift genom de öppna markerna och alla stenmurar och odlingsrösen som byggts upp.

Örebro kommun har gjort stora insatser för att öppna upp det gamla odlingslandskapet igen. När de tog över ön höll dessa marker på att växa igen med sly, men större delen av markerna betas numera av kommunens får. På den tiden då gården på ön var bebodd fick gårdens djur beta i skogen. Många växter som fortfarande finns i skogen idag gynnas av att de återigen betar markerna och kommer så småningom ge en ljus och öppen skog.

Du kan ta dig till Björkön med båt, kanot eller kajak. Det finns en entré på södra delen av ön i Björksundet. Från farleden tar du av norrut och in i en skyddad vik där en stor brygga för angöring med båt finns. Vid entrén på den östra delen av ön finns vindskydd, grillplatser, toalett och information. Härifrån utgår också vandringsleden.

Under hösten 2021 anordnar Örebro kommun Björködagar, då en turbåt trafikerar ön från Naturens hus. Tidtabell och priser finns på Örebro kommuns webbsida.

Fåren betar fritt på Björkön.

Båtturer till Björkön

Hösten 2021 erbjuder M/F Sirena båtturer till Björkön från Naturens hus.

Tidtabell finns på M/F Sirenas webbsida.

Resor till Björkön sker alla lördagar mellan 11 september till 10 oktober 2021.

Bokning av dessa resor sker direkt till Rederi AB Mälaren / Hjelmaren 070-3700158

Fler naturupplevelser i Örebro

Utsikter_Örebro-4

5 fina utsikter utanför Örebro

Skåle klint  Utsikten över de djupa skogarna från Skåle klint är magnifik! Toppen ligger nära 200 meter över havet och 100 meter över omgivningen. Det finns flera stigar upp, den längsta är ungefär…
Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

Vandra i Örebro

Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! I och omkring Örebro finns många olika vandringsleder med varierande längd.
Åkrar med högt gräs utanför ett tältdraperi.

Glamping i Örebro län

Gillar du att vara i naturen, men vill samtidigt bo lyxigt och bekvämt? Då är glamping något för dig! Här tipsar vi om var du kan glampa i Örebro län.
Blå himmel och blått vatten med tussar av vass.

Naturreservatet Björkön i Hjälmaren

Björkön tillhörde tidigare godset Göksholm. Skogen brukades och delar av ön arrenderades ut för jordbruk fram till 1950- och 60-talet. Idag syns spår av tiden då arrendegården varit i drift…

Ormarna på Öby kulle

Det är inte bara vi människor som försiktigt söker oss ut i den friska luften när den tidiga vårsolen äntligen börjar värma på allvar. Många djur vaknar också upp ur…
Två personer paddlar SUP-brädor bland tät skog med grenar.

Paddla SUP i Örebro

Paddla SUP utgår från Småbåtshamnen, mitt i Örebro. Hyr SUP-brädor per timme, dygn, helg eller vecka. De anordnar även SUP-yoga, företagsevent och äventyrspaddlingar i Örebro.