SV
Svenska
Staden

Örebro Konserthus

Publicerad 2024-03-19 / Uppdaterad 2024-07-12
Ett modernt konserthus med evenemang och föreställningar mitt i centrala Örebro.

Längs med Svartån på Fabriksgatan, mitt i stan, ligger Örebro Konserthus. Här har besökare kunnat njuta av musik och konst sedan 1932. Efter ombyggnationen har husets en ny konsertsal med rymd och förstklassig akustik. I konserthuset finns även restaurang och särskilda rum för barn- och ungdomsverksamhet.

Svenska Kammarorkestern bildades 1995 i Örebro och är en internationellt efterfrågad symfonisk orkester. Ett par år senare blev Thomas Dausgaard chefsdirigent och hade om en ambitiös målsättning: att spela in alla Beethovens orkesterverk.

Det var under de inspelningarna som orkestern hittade sitt unika tonspråk och ”sound” – det är många som blir överraskade av att en så pass liten ensemble (39 personer) kan spela så att det låter som en hel symfoniorkester.

orebrokonserthus.com

En orkester står på en bro.
Svenska Kammarorkestern framför Örebro Konserthus.

Örebro Konserthus ligger mitt i stan, men du kanske även är intresserad av musikupplevelser på Vischan? Kolla då in Opera på Skäret.

Musik, konst eller teater?

ÖrebroTeater-omslag
Staden

Örebro Teater

Örebro Teater. En klassisk teater som är en självklar del av det lokala kulturlivet.
Openart_2024_3
Staden

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Kulturkvarteret_header
Staden

Det händer på Kulturkvarteret

Kulturkvarteret är Örebros mötesplats för att uppleva och utöva kultur. Här ryms bland annat Stadsbiblioteket, Örebro Kulturskola, Kulturbistron och teater.