SV
Svenska
Staden

Det händer på Kulturkvarteret

Publicerad 2021-11-04 / Uppdaterad 2024-04-10
Kulturkvarterets silverglänsande huskropp ligger mitt i centrala Örebro, nära både bussgata och tågstationer. Alldeles intill slingrar sig Svartån och speglas i husets fasad. Här är det alltid något kul på gång. Är det inte konsert så är det bokmässa, dansföreställning eller skaparverktad. Alltid full fart med andra ord!

Kulturkvarteret är sammanbyggt med två andra fina hus, det gamla Riksbankshuset och Örebro konserthus. Byggnaden är ritad av arkitektfirman Wingårdhs arkitekter och stod klart år 2021. Här ryms Stadsbiblioteket, Örebro Kulturskola, Kulturbistron, teater och danslinjerna från Karolinska gymnasiets estetiska program samt scenerna Volymen och Akustiken. Byggnaden sitter även ihop med Örebro Konsthall. Restaurangen i byggnaden, Kulturbistron, serverar luncher och fika. De har även en vacker uteservering med utsikt över Svartån.

Fullspäckad kalender

Klimatsmart byggnad

Kulturkvarteret har solceller på taket, vilket försörjer nästan 40 % av fastighetens elförbrukning. På huskropparna finns fetbladsväxter som både gynnar insikter och bin, samt tar upp luftföroreningar. Växterna bidrar även till att samla upp regnvatten och minska buller.

Kulturkvarteret stod klart 2021.

Kulturkonnässör?

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.
Boenden

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

”Titta, en borg!” brukar vara en vanlig replik från Storbron. Och visst är det en borg – Örebros egen riddarborg.
Openart_2024_3
Staden

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.
Örebro-konsthall-hjärtliga-gratulationer
Staden

Örebro konsthall

Örebro konsthall, ÖBKHL, är ett galleri för svensk och internationell samtidskonst mitt i centrala Örebro.
Openart_2024_8
Staden

OpenArt 2024

OpenArt, Skandinaviens största konstbiennal är tillbaka sommaren 2024! Ta del av massor av härlig, tänkvärd, vacker och rolig konst mestadels utomhus. Öppet dygnet om, gratis för alla!
Ett konserthus i sten och glas som speglar sig i ån.
Staden

Örebro Konserthus

Ett modernt konserthus med evenemang och föreställningar mitt i centrala Örebro. Här har besökare kunnat njuta av musik och konst sedan 1932.