Stor bro och Vasaslott i hjärtat av Örebro
Börja i stadens hjärta och känn historiens vingslag med en promenad över Storbron. Redan under medeltiden fanns här en bro över det vadställe som naturligt korsade Svartån, som även gav staden sitt namn "bron över örena (grus)" - Örebro.
Att slottet ligger precis intill behöver vi nog inte ens nämna. Majestätiskt tronar slottet på sin holme med Svartåns mörka vatten virvlande runt om. I 700 år har slottet legat här och vakat över staden, dock i flera olika skepnader. Det nuvarande utseendet fick slottet under en renovering i slutet av 1800-talet då all fasadputs knackades ned för att blotta den råa kalkstenen och återskapa ett renässansslott i sann historieromantisk anda.
Just här på Storbron med utsikt mot slottet är också Örebros bästa selfie-ställe. Passa på att föreviga dig du med!

Kunglig kyrka och Sveriges längsta torg
Fortsätt din tvåtimmarpromenad i Örebro vid S:t Nicolai kyrka. Kyrkan är jämngammal med staden och det var här som den förste Bernadottekungen, Karl XIV Johan, valdes. Kyrkan ligger vid ena änden av Stortorget, som med sina 362 meter är ett av Sveriges längsta torg. Sommartid kryllar det av uteserveringar här, men torget har haft många användningsområden under åren lopp. På 1800-talet användes den nedre delen av torget exempelvis som trädgård för stadens medicinalväxter.

Ett rådhus med skryt och en mäktig vasaborg
När du står på Stortorget har du god utsikt över Rådhuset. Det byggdes på mitten av 1800-talet och är det enda rådhuset i Sverige som byggts i nygotisk stil. Om du tycker det liknar en annan känd byggnad, så har du rätt! Parlamentet i London är nämligen byggt i samma stil.
När kung Karl XV inspekterade det nya rådhuset ska han ha utbrustit: “Å, hut, Örebro! Bornera icke, svagdricka!” Med detta menade han att en liten stad som Örebro (“svagdrickan”) inte skulle yvas (bornera=skumma) på detta sätt.
Fortsätt promenaden till Örebro slott, denna pampiga vasaborg som uppfördes redan på 1300-talet som en försvarsborg. Slottet är öppet dagligen på sommaren med guidade visningar och utställningar. Övrig tid på året är slottet öppet på helger och skollov.
Lämna stadens mest centrala delar bakom dig och följ Svartån nedströms. Snart kommer du till Stadsparken, som har utsetts till Sveriges vackraste park - och till och med till Europas femte vackraste park!

Mysigt fika med påtår i friluftsmuseum
Ett stenkast bort ligger ett helt kvarter med små, röda hus och en och annan större träbyggnad. Det är friluftsmuseet Wadköping, där du kan du få en bild av svunna tiders Örebro. Stadsdelen har fått sitt namn efter författaren Hjalmar Bergmans namn på sin uppväxtmiljö som framförallt skildras i romanen “Markurells i Wadköping”.
Passa på att ta en fika i Wadköping! Här finns både restaurang och kafé som är öppet året om. Njut av en nybakad bulle och kaffe med påtår, innan du promenerar tillbaka till Stortorget.