SV
Svenska
Utflykter

Självplock av blommor, bär och grönsaker runt Örebro

Publicerad 2021-06-17 / Uppdaterad 2024-03-07
Under sommarmånaderna öppnar flera av Örebro läns gårdar och odlingar upp för självplock. På odlingarna kan du plocka allt ifrån jordgubbar och majs till härliga sommarblommor. En otroligt mysig aktivitet som passar alla!

Att själv få gå runt på en gård och plocka är både mysigt och kul. Sedan att man får med sig lokaproducerade grödor av hög kvalitet är ingen nackdel direkt! Här tipsar vi om flera platser i Örebrotrakten dit du kan åka för att själv plocka allt till sommarens middagar.

1. Åby Jordgubbar

Cirka en mil utanför Kumla ligger Västa Åby, där hittar du Åby Jordgubbar. De har en jordgubbsodling som du under sommaren kan besöka för att plocka dina egna jordgubbar. Du hittar mer information om när jordgubbarna är redo att plockas på deras Facebooksida.

2. Råsta bär

I Stora Mellösa ligger jordgubbsodlingen Råsta bär. Under sommarmånaderna öppnar de upp för besökare att komma och plocka jordgubbar. Du kan läsa mer om Råsta bär och få aktuell info på deras Facebooksida.

Massa röda jordgubbar fyller bilden
Bild: Massimiliano Martini

3. Hjortsberga gård

En bit utanför Kumla ligger Hjortsberga gård. Framåt sensommaren, under augusti och september, kan du besöka gården för att plocka majs. Perfekt till sommarens alla grillkvällar! Du hittar mer information om Hjortsberga gård och aktuella öppettider på deras Facebooksida.

4. Trädgårdshäng

Trädgårdshäng i Vekhyttan erbjuder självplock av snittblommor. Hit kan du komma för att plocka ihop en fin sommarbukett att ha på middagsbordet eller för att ge till någon som du tycker om. För information om Trädgårdshäng, deras självplock och öppettider, kika in deras Instagramkonto @Tradgardshang.

Ett stort vitt växthus med gröna växter i förgrunden

5. Närkesblomman

I Vintrosa hittar du Närkesblomman som odlar både grönsaker och snittblommor. Under sommarmånaderna kan du besöka dem för att plocka dina egna sommarblommor och köpa nyskördade och ekologiska grönsaker! Läs mer om Närkesblomman och deras självplock på deras hemsida.  

6. Granelunds odlingar

I Granelunds KRAV-märkta självplock är det busenkelt att skörda på egen hand: ta en skördekorg, plocka bland godsakerna enligt anvisningarna och betala vid disken. Klart! Antingen tar du hem de pinfärska grönsakerna och äter direkt, eller så stannar du kvar och fikar i Granelunds trädgårdskafé. Eller både och, förstås!

7. Åmmebergs grönsaker

Hos Åmmebergs grönsaker hittar du både fina snittblommor och goda grönsaker. Mitt bland alla blommor och grönsaker hittar du även en stor odling med underbart sommargula solosor! De har även en gårdsbutik där du kan köpa lite smått och gott.

Ett fält med solrosor
Solrosor hos Åmmebergs grönsaker

Fler lokala smaker

Bullar på en plåt.

Hemligheten bakom kardemummabullarna

Kardemummabullarna på Jeremiabageriet i Örebro är mångas favoriter. Kom till Wadköping och fika i den mysiga, historiska miljön.
En bukett med gröna och röda blommor i en glasvas.

Smultrongården - drömmigt kafé och butik på landet

Smultrongården ligger strax norr om Örebro. Här frodas det genuint rofyllda sida vid sida med kreativ lantlighet.
Tända ljus i olika färger.

Egastronomi - smakupplevelser för alla sinnen

Egastronomi erbjuder måltidsupplevelser med lokala råvaror och annorlunda upplägg. De verkar i ett före detta kapell I Kumla.
Ett utebord med lila blommor och porslin.

3 tips på lantliga kaféer och utflykter i naturen

Strax utanför Örebro finns de vackraste upplevelserna. Här är våra tips på utflykter som både passar de fikasugna och de naturnyfikna!
En vit, djup tallrik med kyckling och sallad. Två vattenglas och bestick. I bakgrunden syns en svart tröja och blonda hårslingor.

Smaka på Örebro - tips på en helg för foodies

Sött, salt, syrligt... Hur smakar Örebro egentligen? Gör helgen till en matresa och upptäck det allra godaste med Örebro. Såhär kan du spendera en smaklig helg i stan!
Örebro och Svartån i glittrande kvällsljus.

Adaras matresa genom Örebro

Influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, besökte Örebro med omnejd. Läs om hennes intryck av lokala smaker och matupplevelser.
cajsas-mat-5

Hemliga menyer och lokala smaker i Cajsas matsal

En hemlig meny, oväntade smaköverraskningar och lokala råvaror i säsong. Det beskriver Cajsas matsal i gamla Örebro!