Lokala smaker

Närke - korvens rike

Publicerad 2020-11-03 / Uppdaterad 2021-11-03
Nystekt och glänsande i prinsform i en järngryta på julbordet. Familjefavorit á la Falun tillsammans med stuvade makaroner. Eller kokt i wienermodell med senap och ketchup hos gatuköket. Form och recept varierar. Men korven har ett fast grepp om våra matvanor. Och Närke har en alldeles speciell plats i den avlånga maträttens svenska historia.
Taggar:
#historia #korv #mat

Historien bakom korvlandskapet

Det är lätt att tro att korven funnits på våra svenska matbord sedan urminnes tider. Men ordet, som kommer från isländskans ”kurfur” som betyder ”böjd stump”, dyker upp i svenskan först på 1500-talet. Folk slaktade hemma på gården och varje trakt hade sina egna korvsorter. Korven var böndernas och arbetarnas mat. Först i slutet av 1800-talet letade den sig in hos de högre stånden och blev en del av det svenska smörgåsbordet.

Att Närke blev ett korvlandskap har sin förklaring. Den bördiga jorden lämpade sig väl för storjordbruk. Samtidigt var bergsmännen i Bergslagen i behov av leveranser av spannmål och kött. Och korv.

Så kanske var det inte så konstigt att unge Oskar Lithell bestämde sig för att just korven var hans väg till framgång. Med 75 kronor som startkapital började han tillverka korv i en källare i Kumla år 1907. Tyvärr var hans näsa för affärer inte av lika hög kvalitet som kokkonsten. När sonen Daniel tog över tjugofem år senare, var verksamheten i behov av en kick. En korvkick. Och vad vore då bättre än att skapa en riktig folkkorv?

Svartvit bild på Oskar Lithell vid maskiner.
Oskar Lithell, i början av sin korvkarriär.
Svartvit bild från Lithells affär i Kumla.
Oskar Lithells affär i Kumla

Kunglig korv till folket

I Stockholm hade den folkkäre kronprinsen just äktat sin Sibylla. Daniel fick en snilleblixt. Kanske kunde en korv med samma namn gå hem i stugorna på samma sätt som den unga kronprinsessan?

Resten är historia. Sibylla blev både korv och gatukök. Vad hovet tyckte om att prinsessans namn spreds land och rike runt i korvform har aldrig avslöjats. Men det faktum att Lithells aldrig blivit kunglig hovleverantör kan kanske ge en fingervisning.

Tre varmkorvar i bröd ligger på en träbänk.

Men svenskarna älskade korven och affärerna gick lysande. 1956 flyttade Lithells till Sköllersta, där fabriken ligger än idag. Vid entrén ligger fabriksförsäljningen, ett av Sydnärkes populäraste besöksmål.

Även om Lithells är störst är de inte ensamma stjärnor på den närkingska korvhimlen.  I Örebro grundades Robertsons Charkuteri av Einar Robertson år 1929. Idag håller företaget till på Aspholmen i Örebro där man även driver en både välbesökt och välsorterad charkbutik. På Hamnplan i Örebro har Robertson även öppnat en korvbutik plus en restaurang som naturligtvis går i korvens tecken. Och som ytterligare förstärker Närkes position som ett av den svenska korvens starkaste fästen.

Robertsons Hamnmagasinet

Läs mer om Örebros lokala smaker

Katrin27S

Gårdskaféer utanför Örebro

Att fika på ett gårdskafé är mer än bara kaffe, te och kaka. Det kan vara målet med en utflykt, en chans att smaka lokala råvaror och en stunds gemenskap…
En vit tallrik med pasta och tomatsås i, med lite grönt på toppen.

Här finns Örebros pärlor i White Guide

I Örebro finns ett antal restauranger och kaféer med i det välrenommerade guidesystemet White Guide. De listar hotell, restauranger, barer och kaféer som de anser vara Sveriges allra bästa.
Mike från Mikes foodtruck, iklädd keps och solglasögon, ler mot en mörkhårig kvinna som syns bakifrån

Mikes foodtruck

Förkärleken till den kulturen i USA och ett stort intresse för god mat driver örebroaren Michael Marmborg på Mikes foodtruck att göra den perfekta hamburgaren, dag efter dag. Och den…
Fyra lokala ölflaskor och ett glas med öl i.

Smaka på ölstaden Örebro

Örebro har fått smak för öl. Har du också det? På bara några år har Örebro blomstrat ut som en riktig ölstad.
Oskar Cedermalm på CozoCoffee i sitt kafferosteri.

"Det kan bli uppåt 15 koppar per dag"

Det rostas, mals och bryggs i det före detta bruket. I en av de rustika byggnaderna står Oskar vid sin Giesen W15A, gjutjärnsrosten, och gör väldoftande kvalitetskaffe med namn som…

Inspiration från andra kategorier

Barnens favoriter

5 tips för busiga barn i Örebro

Fokus på

5 spöken på Örebro slott

Strax utanför

Den unika skulpturparken Konst på hög