Historien bakom korvlandskapet
Det är lätt att tro att korven funnits på våra svenska matbord sedan urminnes tider. Men ordet, som kommer från isländskans ”kurfur” som betyder ”böjd stump”, dyker upp i svenskan först på 1500-talet. Folk slaktade hemma på gården och varje trakt hade sina egna korvsorter. Korven var böndernas och arbetarnas mat. Först i slutet av 1800-talet letade den sig in hos de högre stånden och blev en del av det svenska smörgåsbordet.
Att Närke blev ett korvlandskap har sin förklaring. Den bördiga jorden lämpade sig väl för storjordbruk. Samtidigt var bergsmännen i Bergslagen i behov av leveranser av spannmål och kött. Och korv.
Så kanske var det inte så konstigt att unge Oskar Lithell bestämde sig för att just korven var hans väg till framgång. Med 75 kronor som startkapital började han tillverka korv i en källare i Kumla år 1907. Tyvärr var hans näsa för affärer inte av lika hög kvalitet som kokkonsten. När sonen Daniel tog över tjugofem år senare, var verksamheten i behov av en kick. En korvkick. Och vad vore då bättre än att skapa en riktig folkkorv?
Kunglig korv till folket
I Stockholm hade den folkkäre kronprinsen just äktat sin Sibylla. Daniel fick en snilleblixt. Kanske kunde en korv med samma namn gå hem i stugorna på samma sätt som den unga kronprinsessan?
Resten är historia. Sibylla blev både korv och gatukök. Vad hovet tyckte om att prinsessans namn spreds land och rike runt i korvform har aldrig avslöjats. Men det faktum att Lithells aldrig blivit kunglig hovleverantör kan kanske ge en fingervisning.
Men svenskarna älskade korven och affärerna gick lysande. 1956 flyttade Lithells till Sköllersta, där fabriken ligger än idag. Vid entrén ligger fabriksförsäljningen, ett av Sydnärkes populäraste besöksmål.
Robertsons Charkuteri
Även om Lithells är störst är de inte ensamma stjärnor på den närkingska korvhimlen. I Örebro grundades Robertsons Charkuteri av Einar Robertson år 1929. Idag håller företaget till på Aspholmen i Örebro där man även driver en både välbesökt och välsorterad charkbutik. På Hamnplan i Örebro har Robertson även öppnat en korvbutik plus en restaurang som naturligtvis går i korvens tecken. Och som ytterligare förstärker Närkes position som ett av den svenska korvens starkaste fästen.