SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Katrinelunds Sjökrog - lokala smaker med elegans

Publicerad 2021-06-03 / Uppdaterad 2022-03-18
Förena mat i toppklass med lokalt ursprung, ett svårslaget sjönära läge och en avslappnad atmosfär för skönt häng så får du Katrinelund – Hjälmarens kanske mest påhittiga plats.

Världens vackraste läge för en restaurang. Den beskrivningen fick Roger Hjälm att tänka om år 2011. Och blicka mot Hjälmarens västra strandkant - och Katrinelund. Han hade egentligen tänkt att lägga av. Lägga kockmössan på hyllan. Men ett slumpartat samtal fick honom att nappa på möjligheten att sätta Katrinelund på gastronomikartan. Med Hjälmaren som resurs för lokala råvaror av högsta klass.

– För mig är det verkligen världens vackraste läge för en restaurang. På flera sätt. Först och främst att vi har restaurangen, i den här miljön, just intill vattnet. Att vi har direkt tillgång till sjön gör också att vi har fantastiska möjligheter att ta tillvara på den lokala fångsten. Det är ganska få förunnat att ha en restaurang där fiskebåtarna, i princip, lägger till i restaurangen, säger Roger och fortsätter:

– Det faktum att Hjälmaren är en grund sjö kan säkerligen frustrera en och annan båtgäst. Men det är också något som vi kan använda till vår fördel. 

En man med mörkt hår och vita kockkläder.
Roger Hjälm är verksamhetsansvarig på Katrinelund gästgiveri och Sjökrog.

När sjön blir till middagsbord

Särskilt när kreativiteten finns där. Och för idésprutan Roger har Hjälmarens grund gjort gott. Gastro Natur, en unik pop up-restaurang i glashus på just ett grund – ute på Hjälmaren – blev en omskriven succé såväl 2018 som 2019. Och 2021 dukade Katrinelund upp borden på isen (som tack vare de låga vattennivåerna fryser snabbt) och iscensatte minnesvärda middagar.

– För oss på Katrinelund handlar det inte om “de jävla grunden”. Grunden är en del av grejen! Det tillsammans med naturen i stort, och råvarorna just utanför dörren, gör oss unika.

En restaurang i en glaskub flyter på vattenytan.
Gastro natur 2019 på Hjälmaren. Foto: Per Knutsson.

Hjälmargösen är signaturrätten på Katrinelund. Eller rättare sagt, signaturrätterna. För oavsett om du besöker Sjökrogen för en lunch i farten eller unnar dig en långsittning med Gästgiveriets avsmakningsmeny finns med stor sannolikhet gösen där. I någon form.

– Med hänsyn till miljö och våra lokala producenter gör vi allt vi kan för att slänga så lite som möjligt. Gösen kan bli till allt ifrån filé till wallenbergare. Vi vill överraska och skapa, inte kasta. 

Tre tallrikar med färgglada grönsaker på. Ett glas vitt vin står bredvid.

Varva hålligång med lugn omkring Katrinelund

Bortkastad är inte heller en tur till Katrinelund, som helhet. Här finns något för alla som söker en genuin upplevelse med närproducerat i främsta rummet. Och för “livsnjutare som bara vill vara”, som Roger själv uttrycker saken. En trio av delikatesser för livsnjutare är till exempel den lokalt hämtade maten, det smakfulla boendet och en relax som inbjuder till skönt häng året runt.

För den mer äventyrslystne finns också fler upptäckter. På en dagsutflykts avstånd (med kostnadsfri färja!) finns natursköna Vinön, med vandring och ljuvliga badplatser. Eller varför inte cykla hänförande vackert längs vattnet in till Örebro slott via Katrinelundsturen?

Tack vare Hjälmarens låga vatten vimlar det också av badplatser som nås på en skön SUP-utflykts (eller kanske kajaks) avstånd från Katrinelund. Att lägga till vid en sandbank med känslan av att vara mitt ute på sjön, med det klara vattnet runt fötterna, väcker exotiska utomlandsvibbar. Med en skillnad. Runt Katrinelund och Hjälmaren finns inget tidvatten att bråka med. Däremot tid för unika upplevelser med vattnet som gemensam nämnare.

Ett rött hus med vita detaljer som ligger intill vattnet.

Du kanske också gillar...

En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

Majestätisk och romantisk, som tagen ur en Disneysaga, ligger borgen granne med anrika Frimurarholmen, Länsteatern och förstås slottet. Den pampiga byggnaden med tinnar och torn förvandlades år 2016 till ett…
Träskylt till Norra badet på Vinön.

Vinön - en pärla i Hjälmaren

Vinön lockar med fina stränder och bra bad, bland mycket annat. Utforska Vinön Du kan ta med dig bil på färjan, men det bästa sättet att upptäcka öns trevliga småvägar…
Hjälmaren-SUP-ny

Paddla SUP på Hjälmaren

SUP står för Stand Up Paddling och är en surfingbräda i större storlek. Den har mer flytkraft och stabilitet än en vanlig surfingbräda, vilket gör det relativt lätt att stå…

Inspireras av andra kategorier

Mat & dryck

Här finns Örebros pärlor i White Guide

Staden

Spektakulära Svampen

Natur

Oset och Rynningeviken - örebroarnas oas

Utflykter

Utsikter, glass och finmiddag