fbpx

Tysslingen - den magiska svansjön

Natur och äventyr
Publicerad 2020-08-21 / Uppdaterad 2021-06-01
Den kända fågelsjön Tysslingen ligger vid Kilsbergens fot strax utanför Örebro. Det är Europas största samlade rastplats för sångsvanar under våren, men hela året om fylls sjön av kvittrande, pipande och sjungande fåglar.
Två stående män och en man sittande i rullstol syns bakifrån. De kikar ut över en öppen äng.
Svansäsongen är februari och mars, men året om kan man kika på många fåglar.

Tysslingen är förmodligen mest känd för alla sångsvanar som rastar på sjöns strandängar under februari och mars. Sjön ligger bra till för att svanarna ska kunna vila och äta i några veckor innan färden fortsätter söderut.

När svanarna har lämnat sjön och flyttat vidare, är det dags för vadarna att inta Tysslingen. Strandängarna vid sjön förvandlas från rastplats till vagga - här häckar nämligen fåglarna! De bildar familj, bygger bo och föder sina ungar. Bland annat kan du se gulärla, ängspiplärka, sånglärka och tofsvipa här. Senare under sommaren löser näktergalen och busksångaren av dem, för att nämna några. Rördromen hörs runt hela sjön och havsörnen håller ett vakande öga från ovan.

I Besökscentret finns kafé, bokhandel, konstgalleri och en mindre konferensanläggning. Den är öppen från slutet av februari till september. Läs mer om Tysslingen på Länsstyrelsen Örebros webbplats.