SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Hitta ut till vårblommorna

Publicerad 2021-03-15 / Uppdaterad 2024-03-07
Med våren dyker de små underverken upp. Vårblommorna. Blåsippor, vitsippor, gullvivor och en massa andra efterlängtade arter. Runt Örebro hittar du bland annat de här blomsäkra platserna.

Sörön

I naturreservatet Sörön möter du både återvändande fåglar och yrvakna vårblommor. På våren och försommaren hittar du till exempel vårärt och vätteros här - för att inte tala om alla blåsippor och vitsippor. Blommorna växer som mattor på marken, en riktig dröm för alla blomälskare! Du kan komma hit med buss, efterföljt av en promenad på 2-3 kilometer. Sök på Länstrafikens webbplats för aktuella tidtabeller och linjer.

En kvinna med blå T-shirt och blå ryggsäck står i ett grönt landskap.
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Garphyttans nationalpark

I nationalparken i Garphyttan möter du ett växt- och djurliv som känns igen från ängsmarkerna från förr. Först ut, redan i mars, är tibasten som blommar med rosa blommor på bar kvist. Bara några veckor senare täcks marken av tusentals blåsippor och vitsippor. Därefter blommar gullvivan, som är Närkes landskapsblomma och fridlyst och helt fredad i Örebro län. Runt midsommar är det istället färgprakten från bland annat smörbollar, gökärt och svinrot som tar andan ur en. 

Garphyttans nationalpark ligger cirka 25 kilometer från Örebro, sydväst om Garphyttans samhälle. En del av vandringsleden Bergslagsleden passerar genom den nordvästra delen av parken.

Gärdesgård vid en grön äng i Garphyttans nationalpark
Gärdesgård vid en grön äng i Garphyttans nationalpark.

Latorpsängarna

I månadsskiftet mellan maj och juni får en särskild blomma hundratals besökare att åka till Latorpsängarna. Blomman heter guckusko och blommar just på försommaren. Guckuskon är lite av en kändis i blomstervärlden. Guckuskon är fridlyst, så håll dig till stigarna när du besöker Latorpsängarna så att du inte kliver på dem.

I närheten av naturreservatet ligger kaféet och restaurangen Tant Grön. De lever verkligen upp till sitt namn, för inredningen så väl ute som inne är grönskande! Förutom god mat och fika, säljer de bland annat växter, blommor och trädgårdsartiklar.

En räkmacka upplagd på ett grönt fat.
Räksmörgås XL på Tant Grön. Foto: Finemanget

Herrfallsäng

Närkes landskapsblomma, gullviva, har gjort naturreservatet Herrfallsäng till ett uppskattat utflyktsmål på vårkanten. Gullvivan blommar lite senare på våren, bredvid bland annat liljekonvaljer, lungört och kungsängslilja. Här finns en lättgången stig som dessutom delvis är anpassad för ökad tillgänglighet. På parkeringen finns en reserverad plats för personer med funktionsnedsättning och ett extra tillgängligt rastbord.

Blå, små blommor bland gröna blad.
Ta en extra titt på blommorna när du är ute i naturen!

Järleån

När snön smälter om våren, brusar vattnet i Järleåns forsar. Runt ån finns ett varierat landskap med kuperade stigar bland både lövskogar och betesmarker. Både floran och fåglarna är rikliga här på våren och försommaren. Du kan ta bussen hit, sök på Bondebyn och Övre Järle på Länstrafikens webbplats.

Senaste artiklarna

En person i stickad tröja plockar svamp.
Natur

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

I Örebro finns många naturreservat, en del är mer välkända än andra. Här tipsar vi om 3 lite mindre kända - men väldigt fina - naturreservat.
Headerbild artikelsida (2)
Boenden

Glampingar nära Örebro

Gillar du att vara i naturen, men vill samtidigt bo lyxigt och bekvämt? Då är glamping något för dig! Här tipsar vi om var du kan glampa i Örebro län.