SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

5 platser för fågelskådning i Örebro

Publicerad 2021-02-17 / Uppdaterad 2024-03-08
Packa utflyktskorgen, ta med en kikare och lyssna på fåglarna! Här får du tips på några av länets alla naturreservat som är extra bra för dig som är fågelintresserad.
Två stående män och en man sittande i rullstol syns bakifrån. De kikar ut över en öppen äng.

Topp tre av Sveriges bästa fågellokaler

Finns det något finare än att lyssna på fåglarnas serenad på morgonkvisten, eller höra koltrastarna i skymningen? Om du bor i Örebro eller är här på besök, har du dessutom väldigt goda chanser att njuta av fåglarnas sång.

-Vi fågelskådare här i Örebro lyckligt lottade. Vi har tre av Sveriges absolut bästa fågellokaler, säger Kent Halttunen från Närkes Ornitologiska Förening. Kent syftar på Kvismaren, Tysslingen och Oset/Rynningeviken som är välbesökta platser för fåglar som rastar. Här samlas många fåglar - och fågelskådare - varje år. Men det finns även fler fina platser för fågelskådning. Per Wedholm, kommunekolog på Örebro kommun, tipsar om det lite bortglömda naturreservatet Boglundsängen:

-Bästa tiden för att se fåglar i Boglungsängen är mitten på april. Fördelen här är att man kommer ganska nära fåglarna. Sist men inte minst: det lilla och trevliga naturreservatet Ekeby ekhage, som lämpar sig lika bra för fågelskådning som en fin vårutflykt i det gröna, tipsar han.

En vit svan underifrån mot en blå himmel med några vita moln.

1. Kvismaren

Kvismaren, sydost om Örebro, är en av Sveriges viktigaste häcknings- och rastplatser för våtmarksfåglar. Vissa är stamgäster medan andra är betydligt mer sällsynta och långväga besökare. Här finns två fågeltorn (varav ett tillgänglighetsanpassat), grillplats och parkering.

2. Tysslingen

Tysslingen är en fin fågelsjö väster om Örebro. Varje år rastar ungefär 8000 sångsvanar här. Bästa tiden för att besöka ”svansjön” är från och med mitten av mars. I naturreservatet finns ett fågeltorn och ett besökscenter med kafé. Det finns även en fin cykelled runt sjön, Tysslingen runt, som bjuder på vida vyer över Närkeslätten. Här kan du läsa mer om Tysslingen.

3. Ekeby ekhage

På lagom cykelavstånd från Örebro ligger naturreservatet Ekeby ekhage. På våren möts du av många blåsippor och vitsippor mellan de grova ekarna och fina hasselbuketterna. Här finns också ett mycket rikt fågelliv, med bland annat kattuggla, skogsduva och mindre hackspett. Ekeby ekhage ligger intill cykelleden Hemfjärden runt. Vill du åka hit med buss, kan du ta nr 721 som stannar vid hållplats Brunsoppsvägen i Ekeby-Almby, alldeles nära reservatet.

4. Oset och Rynningeviken

Oset och Rynningeviken tillhör de klassiska svenska fågellokalerna. Under 1990-talet har Oset och Rynningeviken restaurerats i olika etapper. Det som tidigare var en soptipp och militärt övningsområde har förvandlats till ett populärt strövområde. Fågeltorn, plattformar, grillplatser och kilometervis med cykelvägar gör Oset och Rynningeviken till ett favoritställe bland örebroare. Buss nr 22 stannar vid Naturens hus, som ligger nära naturreservatet.

Ett fågeltorn i mörkt trä står framför en stor äng.

5. Boglundsängens naturreservat

Naturreservatet Boglundsängen, som ligger vid Eurostop, är ett ofta bortglömt fågelparadis. Det är lätt att ta sig hit, både med cykel, bil och buss. Här finns ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn, en lättvandrad rundslinga på ca 3 kilometer och två grillplatser.

Visste du att...

Vid de tre fågellokalerna Kvismaren, Tysslingen och Oset/Rynningeviken kan du se uppåt 200 olika fågelarter varje år.

Sjön Tysslingen är sex kilometer lång – men bara en knapp meter djup.

Gulsparv är Närkes landskapsfågel.

Fåglar är mest aktiva tidiga morgnar, så för bästa fågelskådning ska du sätta klockan!

Fler naturupplevelser

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

Badsugen i Örebro? Hitta de gömda pärlorna längs Hjälmarens strand eller utforska de lite mer centrala badplatserna!
Herrgårdsbyggnaden i Karlslund.

Karlslund - kulturreservat, trädgård och herrgård

Karlslund är ett populärt område i Örebro med kulturreservat, trädgård och herrgård. I närheten ligger ridskola, elljusspår, bad och naturområden.
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.

Nära till sjölivet i Hjälmaren

Örebro ligger vid Hemfjärden, den västligaste delen av Hjälmaren. Här kan du åka båt, fiska, bada och upptäcka mängder av guldkorn.