Natur och äventyr

Vårtecken: fåglarna kommer till Örebro!

Publicerad 2021-02-17 / Uppdaterad 2021-08-27
Packa utflyktskorgen eller ryggsäcken, ta gärna med en kikare och lyssna på fåglarna! Här får du tips på några av länets alla naturreservat som är extra bra för dig som är fågelintresserad.
Två stående män och en man sittande i rullstol syns bakifrån. De kikar ut över en öppen äng.

Finns det något finare än att lyssna på fåglarnas serenad på morgonkvisten, eller höra koltrastarna i skymningen? Om du bor i Örebro eller är här på besök, har du dessutom väldigt goda chanser att njuta av fåglarnas sång.

”Vi fågelskådare här i Örebro lyckligt lottade. Vi har tre av Sveriges absolut bästa fågellokaler!” säger Kent Halttunen från Närkes Ornitologiska Förening.

Kent syftar på Kvismaren, Tysslingen och Oset/Rynningeviken som är välbesökta platser för fåglar som rastar. Här samlas många fåglar - och fågelskådare - varje år. Men det finns även fler fina platser för fågelskådning. Per Wedholm, kommunekolog på Örebro kommun, tipsar om det lite bortglömda naturreservatet Boglundsängen:

”Bästa tiden för att se fåglar i Boglungsängen är mitten på april. Fördelen här är att man kommer ganska nära fåglarna.”

Sist men inte minst: det lilla och trevliga naturreservatet Ekeby ekhage, som lämpar sig lika bra för fågelskådning som en fin vårutflykt i det gröna. Läs mer om varje naturreservat nedanför!

Kvismaren

Kvismaren, sydost om Örebro, är en av Sveriges viktigaste häcknings- och rastplatser för våtmarksfåglar. Vissa är stamgäster medan andra är betydligt mer sällsynta och långväga besökare. Här finns två fågeltorn (varav ett tillgänglighetsanpassat), grillplats och parkering.

Tysslingen

Tysslingen är en fin fågelsjö väster om Örebro. Varje år rastar ungefär 8000 sångsvanar här. Bästa tiden för att besöka ”svansjön” är från och med mitten av mars. I naturreservatet finns ett fågeltorn och ett besökscenter med kafé. Det finns även en fin cykelled runt sjön, Tysslingen runt, som bjuder på vida vyer över Närkeslätten.

En vit svan underifrån mot en blå himmel med några vita moln.

Ekeby ekhage

På lagom cykelavstånd från Örebro ligger naturreservatet Ekeby ekhage. På våren möts du av många blåsippor och vitsippor mellan de grova ekarna och fina hasselbuketterna. Här finns också ett mycket rikt fågelliv, med bland annat kattuggla, skogsduva och mindre hackspett. Ekeby ekhage ligger intill cykelleden Hemfjärden runt. Vill du åka hit med buss, kan du ta nr 721 som stannar vid hållplats Brunsoppsvägen i Ekeby-Almby, alldeles nära reservatet.

Oset och Rynningeviken

Oset och Rynningeviken tillhör de klassiska svenska fågellokalerna. Under 1990-talet har Oset och Rynningeviken restaurerats i olika etapper. Det som tidigare var en soptipp och militärt övningsområde har förvandlats till ett populärt strövområde. Fågeltorn, plattformar, grillplatser och kilometervis med cykelvägar gör Oset och Rynningeviken till ett favoritställe bland örebroare. Buss nr 22 stannar vid Naturens hus, som ligger nära naturreservatet.

En mörkhårig kvinna med hästsvans, vit tröja och beige byxor kikar i en kikare.

Boglundsängens naturreservat

Naturreservatet Boglundsängen, som ligger vid Eurostop, är ett ofta bortglömt fågelparadis. Det är lätt att ta sig hit, både med cykel, bil och buss. Här finns ett tillgänglighetsanpassat fågeltorn, en lättvandrad rundslinga på ca 3 kilometer och två grillplatser.

Visste du att...

Vid de tre fågellokalerna Kvismaren, Tysslingen och Oset/Rynningeviken kan du se uppåt 200 olika fågelarter varje år.

Sjön Tysslingen är sex kilometer lång – men bara en knapp meter djup.

Gulsparv är Närkes landskapsfågel.

Fåglar är mest aktiva tidiga morgnar, så för bästa fågelskådning ska du sätta klockan!

Fler naturupplevelser

En person badar i en spegelblank sjö.

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

1. Dimbobaden Denna fantastiska lilla bukt, Dimbobaden, ger dig vibbar från utlandet och semesterkänsla deluxe. Ett tips är att hänga kvar framåt kvällen och njuta av den rofyllda solnedgången när lugnet…
En vit svan.

Tysslingen - den magiska svansjön

Svansäsongen är februari och mars, men året om kan man kika på många fåglar. Tysslingen är förmodligen mest känd för alla sångsvanar som rastar på sjöns strandängar under februari och…
Herrgårdsbyggnaden i Karlslund.

Karlslund - kulturreservat, trädgård och herrgård

Karlslund är ett populärt utflyktsmål i utkanten av Örebro. I centrum står den ståtliga huvudbyggnaden. Förutom ett sommarcafé är det en populär plats för julbord och olika festligheter. Herrgården omges…
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.

Upplev sjö- och ölivet på Hjälmaren!

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl…