fbpx

Ormarna på Öby kulle

Natur och äventyr
Publicerad 2021-03-22 / Uppdaterad 2021-03-25
Det är inte bara vi människor som försiktigt söker oss ut i den friska luften när den tidiga vårsolen äntligen börjar värma på allvar. Många djur vaknar också upp ur vinterdvalan. Vissa mer spektakulära än andra.

”Varning för ormar”. Många har nog hajat till inför den minst sagt ovanliga vägskylten vid Öby kulle, intill fågelsjön Kvismaren. Skyltar som varnar för hundar har de flesta sett. Likaså vägmärken som uppmanar till att hålla ögonen öppna för älgar och annat vilt. Men ormar?

Den som får visioner av hur stora kobror plötsligt attackerar intet ont anande trafikanter kan vara lugn. Öby kulles ormar är allt annat än aggressiva. De flesta är dessutom inte ute och slingrar runt på allmän väg. Inte heller verkar de ta någon större notis till alla de besökare som ivrigt spanar efter dem. De har nämligen fullt upp med att försöka vakna.

En vägskylt som varnar för ormar.

Ormarna vaknar till liv på våren

Till skillnad från oss människor är ormar växelvarma. Eller lite mer dramatiskt: ”kallblodiga”. Eftersom de inte producerar sin egen värme är de beroende av omgivningens temperatur. Under den kalla vintern ligger våra svenska ormar i dvala under jord. När våren kommer vaknar de långsamt och söker sig till varma platser. Platser där de kan morna sig, helt enkelt.

Öby kulle är en sådan plats. I kullens hålor och gångar övervintrar hundratals ormar. När våren kommer letar de sig ut i slänten där de låter solen sakta värma upp deras kalla kroppar. Gärna tillsammans. Du som undrar var begreppet ”ormgrop” kommer från får svaret här. För att värmas upp snabbare, slingrar ormarna gärna ihop sig. Inte sällan i rejäla härvor som får det mest svårlösta hörlurstrassel att framstå som en simpel knut.

Öby kulles ormar - udda naturupplevelse i Örebro

Ormarna på Öby kulle är både snokar och giftiga huggormar. Något som kanske får en del att tveka inför ett besök. Ingen fara. På våren är Öby kulles ormar ungefär lika pigga och intresserade av sin omgivning som morgontrötta tonåringar. De besökare som visar respekt och håller sig till de avgränsade stigarna behöver därför inte vara oroliga. (Ytterligare en parallell till livet som tonårsförälder, för övrigt.) Under den värmande vårsolen kan de lugnt fortsätta uppleva ett av Örebrotraktens mest säregna naturfenomen.

Fler vårtecken i Örebro

Blå, små blommor bland gröna blad.

4 naturområden att möta våren på

Natur och äventyr
Sörön I naturreservatet Sörön möter du både återvändande fåglar och yrvakna vårblommor. På våren och försommaren hittar du till exempel vårärt och vätteros här - för att inte tala om…
En kvinna i vit tröja håller en svart kikare framför ögonen. På huvudet sitter ett par glasögon fästa i håret.

Vårtecken: fåglarna kommer till Örebro!

Natur och äventyr
Att fåglarna kommer och börjar kvittra är ett säkert vårtecken. Så packa utflyktskorgen eller ryggsäcken, ta gärna med en kikare och möt våren! Här får du tips på några av…

5 utflykter i vårsolen

Strax utanför
Dagsutflykter strax utanför Örebro för dig som gillar fika och shopping! Botanisera bland kaféer, loppisar, inredningsbutiker och slott.

Mer inspiration till natur och äventyr