SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Garphyttans nationalpark

Publicerad 2020-07-14 / Uppdaterad 2022-08-22
Vid foten av Kilsbergen, bara 30 minuter från centrala Örebro, ligger en av Europas äldsta nationalparker - Garphyttans nationalpark.
Taggar:
#nationalpark

Blomsterrika ängar i nationalparken

Området är känt för sin kulturhistoria och blomsterrika ängar som är omgivna av en tät naturskog. Nationalparken består till största delen av de tidigare ägorna till Östra gården, som var en av fyra bergsmansgårdar i närheten.

Vandringsleder och rastplatser

Här finns fina vandringsleder och vackra rastplatser att njuta av matsäcken på. Uppe på Svensbodaberget har man till exempel en magnifik utsikt över Närkeslätten. Vandringsleden Bergslagsleden, etapp 11 mellan Suttarboda och Leken, passerar genom norra delen av parken, men det finns även kortare, lättvandrade slingor i hagarna.

Årstiderna i Garphyttans nationalpark

Garphyttans nationalpark är vacker året om. På försommaren kan du njuta av trädens skira grönska medan du fikar vid rastplatsen. Under höstmånaderna är det extra härligt att ta en promenad under de mustigt färgade lövträden. Men vår favoritårstid i nationalparken är våren, då blåsippor, vitsippor, liljekonvaljer och Närkes landskapsblomma gullviva blommar. Redan i mars vaknar den första blomman ur vintervilan, nämligen tibasten, som har rosa blommor och slår ut på bar kvist.

Tillgänglighet

Vid parkeringen finns ett rymligt dass och en tillgänglig grillplats. En hårdgjord, lättframkomlig stig leder från parkeringen fram till den blomsterrika ängen. På Sveriges nationalparkers hemsida kan du läsa mer om tillgängligheten i Garphyttans nationalpark.

I närheten ligger First Camp Ånnaboda, där du kan bo i stugor, på camping och i rum, med vandring och mountainbikeleder precis runt knuten.

Mer inspiration till natur och friluftsliv

Svanarna kommer till Tysslingen

Ett säkert vårtecken är när svanarna kommer till Tysslingen. Tusentals vita sångsvanar, och andra fåglar, rastar här varje år och har gett sjön sitt smeknamn - Svansjön.
cykla-webb

Naturäventyr för hela familjen i Örebro

Lunch i grönskande miljö på Naturens hus eller Stadsträdgården Fyllda av frisk luft i lungorna ska även magen och smaklökarna få sitt. Stanna i det naturligt friska och närproducerade och…
Ett mindre kryssningsfartyg med passagerare ombord.

Båtturer på Hjälmaren

Upplev Sveriges fjärde största sjö med en båttur ut på det böljande blå. Åk med en turbåt i sommar för att njuta av Hjälmaren!
7

Johns vintertips i Kilsbergen

På sociala medier kan vi följa John Tellestedts vinterutflykter i Örebro. Hans hjärta klappar för Kilsbergen och den fina naturen som bjuder in till friluftsliv, året om. Här berättar John…

6 fina utsikter utanför Örebro

Vissa dagar är som gjorda för skogspromenader med en vacker utsiktsplats som mål. Så packa ryggsäcken med termos och riktigt mumsiga mackor och ge dig ut på jakt efter vyer…
Två vuxna och två barn är ute och går i skogen med ryggsäckar.

Vandra i Örebro

Planerar du att vandra i Örebro? Då har du många fina upplevelser framför dig! Här kommer tio tips på vandringsleder med varierande längd.