SV
Svenska
Natur

7 naturupplevelser i Örebro som passar året om

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2024-02-13
Berg, sjö, skog och skärgård – inom en timmes biltur från Örebro kan du uppleva många olika naturtyper och upplevelser. Här är några guldkorn för dig som vill ut och njuta året om.

1. Frilufsa i Kilsbergen

Där norrländska barrskogar möter mellansvenska lövskogar, där ligger Kilsbergen. "De blåa bergen", som de också kallas, bilder en naturlig gräns mellan Närke, Västmanland och Värmland. Den storslagna naturen i Kilsbergen är också ett populärt område för såväl vandrare, löpare, cyklister och badare året runt.

Ånnaboda är navet för friluftsliv i Kilsbergen. Här finns en pumptrackbana, sjö som passar för åretruntbad, skidspår, vindskydd, tillgänglighetanpassade vandringsleder, rastplatser och värmestugor. Med bil tar det 25 minuter från centrala Örebro och Länstrafikens bussar trafikerar bland annat Ånnaboda dagligen.

En träskylt med texten Bergslagsleden inbränt.

2. Bergslagsleden - 28 mil med vandringsäventyr

Bergslagsleden slingrar sig som en 28 mil lång pulsåder från Kloten i norr till Tiveden i söder. De 17 etapperna bjuder på vacker bergslagsnatur med stora skogar och sjöar, men även historiska fotspår och pittoreska byar. Vandra en eller några etapper - eller varför inte STF:s signaturled som går att kombinera med kollektivtrafik?

3. Amboberget - familjevänligt grottäventyr

Amboberget ligger strax norr om Örebro. Här bjuds du på 9 kilometer vacker vandring med mystiska grottor och tappa-hakan-fina utsiktspunkter längs turen. Grottan Frihetsportalen har en spricka som du till och med kan gå igenom – väldigt instagramvänligt ställe! Start och slut för rundslingan är Mogetorp, dit du enkelt tar dig med buss från centrala Örebro på 30 minuter. Läs mer om rundslingan runt Amboberget på Bergslagsledens hemsida.

En skylt i trä med texten BLOCKGROTTA 500 M i svarta bokstäver. Runtom är det skog och mossa.

4. Oset och Rynningeviken - stadsnära natur

Naturreservaten Oset och Rynningeviken ligger bara ett stenkast från centrala Örebro – men efter den knappa kvarten som det tar att cykla hit, känns stadens brus och ljus långt borta. Det som en gång var Örebros baksida med soptippar, industrier och militärt övningsområde har förvandlats till ett härligt landskap för utflykter. Det finns gott och grillplatser och fikabord längs promenadslingorna – och får du feeling kanske du hittar din egen perfekta picknickplats här. Läs mer om Oset och Rynningeviken på Örebro kommuns hemsida.

Blå himmel och blått vatten vid naturreservatet Oset och Rynningeviken.
Rävgången vid Rynningeviken

5. Vinön - Hjälmarens största ö

Hjälmarens största ö heter Vinön och är en fin dagsutflykt från Örebro. Åk till Hampetorp där den kostnadsfria färjan går över till Vinön. Ett tips är att ställa bilen på land och hyra cykel ute på ön. Här finns en fin vandringsled, bad, café, restaurang – och lugn och ro. Tips! Dubbelkolla färjans tidtabell innan och läs mer om Vinön.

En blond kvinna med cykelhjälm.
Cykla på Vinön

6. Svartån - paddla mellan slott, stad och skog

Genom centrala Örebro rinner Svartån som så småningom mynnar ut i Hemfjärden. Att ljudlöst och stillsamt glida fram på ån, under broar och förbi promenadstråk, är en fin naturupplevelse som passar de flesta. Fortsätt sedan att paddla ut på Hemfjärden så har ni en hel sjö som väntar på er! 

Tips! Friluftsarrangören Experitur erbjuder utrustning för äventyr både på land och vatten. Läs mer om uthyrning av kanot, kajak. SUP-bräda eller packraft på Experiturs hemsida.

Paddla SUP i Svartån

7. Nationalparker nära Örebro

Inom en timmes radie från Örebro når du två av Sveriges många nationalparker, Garphyttans och Tivedens nationalpark. De bjuder på helt olika naturupplevelser: den förstnämnda är känd för sin vackra lövskog, hamlade träd och förtrollande mattor av vårblomster. Den andra är berömd för sina djupa trollskogar och mystiska vildmarkskänsla. Besök dem båda och hitta din favorit!

Röda höstlöv.

Fler naturupplevelser

Natur

Cykla i östra Närke - lite längre rundor

Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds Sjökrog.
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.
Natur

Nära till sjölivet i Hjälmaren

Örebro ligger vid Hemfjärden, den västligaste delen av Hjälmaren. Här kan du åka båt, fiska, bada och upptäcka mängder av guldkorn.

Sagt om Örebro

Bloggaren Resfredag har testat Örebros stadsnära natur

"Jag vandrar i Kilsbergens skogar, cyklar runt på slättlandskapet vid sjön Tysslingen och paddlar kajak på Svartån ut mot Hjälmaren."

Inspiration från andra kategorier

Barn

11 småbarnsvänliga tips i Örebro

Mat & dryck

Smaka på Örebro - tips på en helg för foodies

Boenden

En lyxig staycation på landet