Natur och äventyr

Ut och njut - naturupplevelser i Örebro

Publicerad 2020-08-24 / Uppdaterad 2021-08-18
Berg, sjö, skog och skärgård – inom en timmes biltur från Örebro kan du uppleva många olika naturtyper och miljöer.

Bergslagsleden slingrar sig som en pulsåder genom hela Örebro län och är populärt för vandrare. För cyklister finns turer för både downhill, MTB och landsväg. Gillar du att paddla, kan du ta vattenvägen både in i stan och ut på sjön.Här är några guldkorn för dig som vill ut och njuta i och omkring Örebro.

En eka i trä ligger i en spegelblank sjö.
Foto: Ove Lundqvist

Vandra runt Amboberget

9 kilometer vacker vandring med mystiska grottor och tappa-hakan-fina utsiktspunkter längs turen. Grottan Frihetsportalen har en spricka som du till och med kan gå igenom – väldigt instagramvänligt ställe! Start och slut för rundslingan är Mogetorp, dit du enkelt tar dig med buss från centrala Örebro på 30 minuter.

Läs mer om rundslingan runt Amboberget på Bergslagsledens hemsida.

Hitta ditt perfekta picknickställe nära stan

Köp med dig fika från Lill-Annas butik och kafé och ta cykeln ut i naturen. Naturreservaten Oset och Rynningeviken ligger bara ett stenkast från centrala Örebro – men efter den knappa kvarten som det tar att cykla hit, känns stadens brus och ljus långt borta.

Det som en gång var Örebros baksida med soptippar, industrier och militärt övningsområde har förvandlats till ett härligt landskap för utflykter. Det finns gott och grillplatser och fikabord längs promenadslingorna – och får du feeling kanske du hittar din egen perfekta picknickplats här.

Läs mer om Oset och Rynningeviken på Örebro kommuns hemsida.

Blå himmel och blått vatten vid naturreservatet Oset och Rynningeviken.
Rävgången vid Rynningeviken

Testa öliv utanför Örebro

Hjälmarens största ö heter Vinön och är en fin dagsutflykt från Örebro. Åk till Hampetorp där den kostnadsfria färjan går över till Vinön. Ett tips är att ställa bilen på land och hyra cykel ute på ön. Här finns en fin vandringsled, bad, café, restaurang – och lugn och ro.

Tips! Dubbelkolla färjans tidtabell innan och läs mer om Vinön.

En blond kvinna med cykelhjälm.
Cykla på Vinön

Paddla kanot mitt i city

Genom centrala Örebro rinner Svartån som så småningom mynnar ut i Hemfjärden. Att ljudlöst och stillsamt glida fram på ån, under broar och förbi promenadstråk, är en fin naturupplevelse som passar hela familjen. Fortsätt sedan att paddla ut på Hemfjärden så har ni en hel sjö som väntar på er! 

Tips! Friluftsarrangören Experitur erbjuder utrustning för äventyr både på land och vatten. Läs mer om uthyrning av kanot, kajak. SUP-bräda eller packraft på Experiturs hemsida.

Paddla SUP i Svartån

Fler tips på utflykter i naturen

Allt fler upptäcker den nära naturen och i vissa områden kan det bli många besökare på liten yta. Med restriktionerna att hålla avstånd till varandra, tipsar Länsstyrelsen Örebro tipsar om naturreservat där du inte behöver oroa dig för trängsel. 

  1. Segersjös ekhagar grönskar vackert om våren och rymmer spår från forntida förfäder.
  2. Ullavi klint erbjuder en fin vandring upp till den gamla fornborgen med utsikt över Närkeslätten.
  3. Ånnarote saknar led men det är ändå lätt att ta sig fram i gammelskogen. Möjlighet att rasta vid Bocksbosjön.

Fler utflyktstips till naturreservat i Örebro län hittar du på Länsstyrelsens hemsida.

Fler naturupplevelser

Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.

Cykla i Östernärke

Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds sjökrog. Cykla i Östernärke och utforska områdets stora besöksmål. Katrinelundsturen: Örebro-Katrinelund (28…
Två mönstrande handskbeklädda händer håller om ett rött cykelstyre.

Fart och fläkt för hela familjen

Cykla downhill på Kvarntorpshögen  Här finns leder för alla nivåer av downhillcyklister och med ankarliften kommer du upp de 100 höjdmetrarna utan att trampa. Det finns även leder för barn och nybörjare,…
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.

Upplev sjö- och ölivet på Hjälmaren!

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl…

Sagt om Örebro

Bloggaren Resfredag har testat Örebros stadsnära natur

"Jag vandrar i Kilsbergens skogar, cyklar runt på slättlandskapet vid sjön Tysslingen och paddlar kajak på Svartån ut mot Hjälmaren."

Inspiration från andra kategorier

Barnens favoriter

5 tips för busiga barn i Örebro

Lokala smaker

Smaka på Örebro

Stanna kvar

En lyxig staycation på landet