SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Konst och kultur på Bergööska huset i Hallsberg

Publicerad 2020-07-13 / Uppdaterad 2024-03-04
Det kulturminnesmärkta huset ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg, bara ett stenkast från tågstationen. I närheten finns även en konsthall, en stor modelljärnväg av Hallsbergs bangård samt en historisk utställning om järnvägen i Hallsberg.
En gul villa i trä sedd från sidan.
Bergööska huset.

Det kulturminnesmärkta Bergööska huset ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg, bara ett stenkast från tågstationen. Här finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg.

I slutet av 1800-taletlät handelsmannen Adolf Bergöö bygga det kombinerade handels- och bostadshuset i Hallsberg. Huset ritades av den unge arkitekten Ferdinand Boberg, som sen kom att bli en Sveriges mest framgångsrika arkitekter. Huset byggdes ursprungligen i den på 1880-talet populära "nordiska stilen", ovanpå den stabila butiksvåningen i tegel.

Idag är större delen av bostadsvåningen återskapad så som det var år 1889. I matsalen finns vackra väggmålningar som Carl Larsson har målat, han var nämligen gift med Karin Bergöö Larsson som dotter till husets ägare Adolf Bergöö.

Karin Larsson är representerad av flera oljemålningar och textiler i matsalen och framträder som mångsidig konstnär - textil, design, mode och bildkonst - i det så kallade Karinrummet. Karin Larsson har aldrig själv bott i Bergööska huset, men som barn bodde hon i Vita Huset på andra sidan gårdsplanen.

Läs mer om Bergööska huset hos Visit Hallsberg och på Svenskt Kulturarv.

Kulturupplevelser söder om Örebro

Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.
Stjernsunds slott sett från ovan.

"Det vita slottet" - Stjernsunds slott utanför Askersund

Sångarprinsens slott Det vackra nyklassicistiska slottet på sin udde i Vättern bjuder på landets mest välbevarade inredningar från 1800-talets mitt. Slottet uppfördes av brukspatron Olof Burenstam 1798. Vid samma tid…
Gulputsade byggnader i Brevens Bruk

Brevens Bruk

Brevens Bruk är en nästintill orörd bruksmiljö med gulputsade byggnader, klassat som kulturmiljö av riksintresse. Hantverksbutiker, konst, museum och kafé.

Inspiration från andra kategorier

Mat & dryck

Det ultimata picknickmyset

Natur

Garphyttans nationalpark

Natur

Oset och Rynningeviken - örebroarnas oas