fbpx

Konst och kultur på Bergööska huset i Hallsberg

Strax utanför
Publicerad 2020-07-13 / Uppdaterad 2020-10-29
Det kulturminnesmärkta huset ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg, bara ett stenkast från tågstationen. I närheten finns även en konsthall, en stor modelljärnväg av Hallsbergs bangård samt en historisk utställning om järnvägen i Hallsberg.
En gul villa i trä sedd från sidan.
Bergööska huset.

Det kulturminnesmärkta Bergööska huset ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg, bara ett stenkast från tågstationen. Här finns Bergöövåningen med konst av Carl och Karin Larsson och Hallsbergs konsthall. I Magasinet bredvid finns en stor modelljärnväg och en utställning om järnvägen i Hallsberg.

I slutet av 1800-taletlät handelsmannen Adolf Bergöö bygga det kombinerade handels- och bostadshuset i Hallsberg. Huset ritades av den unge arkitekten Ferdinand Boberg, som sen kom att bli en Sveriges mest framgångsrika arkitekter. Huset byggdes ursprungligen i den på 1880-talet populära "nordiska stilen", ovanpå den stabila butiksvåningen i tegel.

Idag är större delen av bostadsvåningen återskapad så som det var år 1889. I matsalen finns vackra väggmålningar som Carl Larsson har målat, han var nämligen gift med Karin Bergöö Larsson som dotter till husets ägare Adolf Bergöö.

Karin Larsson är representerad av flera oljemålningar och textiler i matsalen och framträder som mångsidig konstnär - textil, design, mode och bildkonst - i det så kallade Karinrummet. Karin Larsson har aldrig själv bott i Bergööska huset, men som barn bodde hon i Vita Huset på andra sidan gårdsplanen.

Läs mer om Bergööska huset hos Visit Hallsberg och på Svenskt Kulturarv.