SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög

Publicerad 2020-08-11 / Uppdaterad 2022-04-29
En häftig skulpturpark på toppen av slagghögen i Kumla. Här finns milsvida utsikter, rykande industrirester och spännande konst.
Taggar:
#konst #kumla

Konst på hög är en unik skulpturpark som ligger på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.

Kvarntorpshögen är ett av våra märkligaste industriminnen. När olja utvanns av skiffer bildades het slagg, som allt eftersom skapade en slagghög på över 100 meter. Denna "kulle" är numera ett populärt utflyktsmål och en annorlunda utställningsmiljö för skulpturområdet.

Historien bakom Konst på hög

I mitten av 90-talet fick två konstentusiaster idén att starta en konstutställning på toppen av högen. Anders Fasth (gallerist) och Olle Medin (konstnär) startade då en resa som nu nästan 20 år senare har resulterat i ett av Sveriges förnämsta skulpturområden som årligen lockar runt 30 000 besökare.

Hela området är dessutom ett rekreationsområde där konst, industrihistoria och motionssatsningar vävs samman. Här finns vandrings och mountainbikeleder, skidåkning, golf, naturgym och den populära motionssatsningen ”Besegra trappan”.

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konstverket Absit Omen av Kent Karlsson.

En av Europas längsta trätrappor

Kvarntorpshögen ligger i Kvarntorps friluftsområde och erbjuder en magnifik utsikt över Närkeslätten. Det går att köra bil ända upp på Kvarntorpshögen delar av året. Den branta stigningen (18%) gör att du får använda samma körteknik som på de brantaste alpvägarna!

Men varför inte anta utmaningen att vandra de 427 stegen uppför en av Europas längsta trätrappor? På vägen upp finns flera avsatser där du kan pusta ut en liten stund, samtidigt som du njuter av den fantastiska utsikten.

Kvarntorpshögen och dess historia om Sveriges oljeäventyr har varit ett riktmärke på Närkeslätten ända sedan skifferoljeutvinningen upphörde i slutet av 60–talet. Den 100 meter höga askhögen som finns kvar från oljeepoken har fortfarande varma partier inuti och man kan ibland se ånga sippra fram ur jorden.

Mer kultur

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet som var så stor att den kallades ”slottet” i…
En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

Majestätisk och romantisk, som tagen ur en Disneysaga, ligger borgen granne med anrika Frimurarholmen, Länsteatern och förstås slottet. Den pampiga byggnaden med tinnar och torn förvandlades år 2016 till ett…
Gulputsade byggnader i Brevens Bruk

Brevens Bruk

Det lilla samhället är en vacker och på många sätt orörd bruksmiljö. Hela området är klassat som kulturmiljö av riksintresse och innehåller utöver gamla järnbrukets byggnader en bruksherrgård, museum och…
Ödeby kyrka vid Kägleholms slottsruin

Kyrkor i Örebro

I Örebro pastorat finns över femton kyrkor och kapell. Här berättar vi mer om några av dem. Glanshammars kyrka Glanshammars kyrka är en av länets mest kulturhistoriskt värdefulla kyrkor och…