SV
Svenska
Utflykter

Brevens Bruk

Publicerad 2020-07-14 / Uppdaterad 2024-03-04
Cirka 5 mil sydost om Örebro ligger Brevens Bruk, en välbevarad och vacker bruksort. Området präglas av gulputsade byggnader omgivna av vacker natur.

Det lilla samhället är en vacker och på många sätt orörd bruksmiljö. Hela området är klassat som kulturmiljö av riksintresse och innehåller utöver gamla järnbrukets byggnader en bruksherrgård, museum och kyrka. Ta gärna en promenad bland alla vackra och ofta unika byggnader. De gulputsade byggnaderna på påminner på många sätt mer om de uppländska bruken snarare än Bergslagens bruk.

En äng med djur som betar. I bakgrunden står ett stort vitt hus.
Foto: Sirpa Ahonen

Midsommarfirandet i den lilla byn är en tradition med 200-åriga anor som lockar stora skaror besökare från när och fjärran för att fira sommarens höjdpunkt.

Brevens Bruk har närheten till naturen med både skog och sjö. Här kan du fiska och bada, plocka bär och svamp samt njuta av härliga promenader i vacker skog. Det finns även mountainbikeleder och en discgolfbana med 18 hål. I området finns även kafé, restaurang och pub samt semesterboende i varierande storlekar och priser i och utanför själva samhället. I området finns dessutom fina vandrings- och MTB-leder och badplatsen Röda sand.

Två gula byggnader i Brevens Bruk i närbild.
Två av Brevens Bruks alla gulputsade byggnader.

Miljöer från svunna tider

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.
Herrgårdsbyggnaden i Karlslund.

Karlslund - kulturreservat, trädgård och herrgård

Karlslund är ett populärt område i Örebro med kulturreservat, trädgård och herrgård. I närheten ligger ridskola, elljusspår, bad och naturområden.
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.

Okända historier

Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

Staden

Kungen och Svampen

Utflykter

Örebros okända slott - Kägleholm