fbpx

Brevens Bruk

Strax utanför
Publicerad 2020-07-14 / Uppdaterad 2020-12-16
Brevens Bruk är en nästintill orörd bruksmiljö med gulputsade byggnader, klassat som kulturmiljö av riksintresse. Området har präglats av järntillverkning i över 300 år och förutom själva järnbrukets byggnader finns bland annat en bruksherrgård, flera arbetarbostäder, skola, Folkets Hus och kyrka.
Två gula byggnader i Brevens Bruk i närbild.
Två av Brevens Bruks alla gulputsade byggnader.

Brevens Bruk ligger fem mil sydost om Örebro. Det lilla samhället är en vacker och på många sätt orörd bruksmiljö. De gulputsade byggnaderna på påminner på många sätt mer om de uppländska bruken snarare än Bergslagens bruk.

Hela området är klassat som kulturmiljö av riksintresse. Ta gärna en promenad bland alla vackra och ofta unika byggnader. Den ståtliga herrgården från 1698 och kyrkan från 1842 i empirestil sticker ut lite extra och masugnen och rostugnen, båda från 1800-talet, minner om järnhanteringens tidevarv.

Midsommarfirandet i den lilla byn är en tradition med 200-åriga anor som lockar stora skaror besökare från när och fjärran. I området finns även hantverksbutiker, konstutställningar, museum, café, restaurang och pub. Det finns också hus och lägenheter för korttidsuthyrning både i och utanför själva samhället. I området finns dessutom fina vandrings- och MTB-leder och en badplats.

Brevens Bruk

Brevens Bruk