SV
Svenska
Staden

10 häftiga konstverk i Örebro

Publicerad 2024-05-07 / Uppdaterad 2024-05-13
Konstutställningen OpenArt gör sina häftiga nedslag på Örebros stadskärna vartannat år. Då smyckas stan av konstverk i olika hörn – men utöver det finns massor av annan konst att uppleva, både offentlig konst och verk från tidigare OpenArt. Passa på och gå på konstspaning i Örebro och kolla in de här konstverken.
Taggar:
#konst

Second Rubberduck

Second Rubberduck, eller Gummiankan som den ofta kallas av örebroare, är skapad av Villu Jaanisoo. Den är i storlek XXL, gjord av gamla bildäck och står på Järntorget.

Second rubber duck av Villu Jaanisoo.

Banc Public

Banc Public går ofta under smeknamnet Gröna bänken – av förklarliga skäl. Det är en grön sittbänk i klassisk parkmodell, men nästan tre gånger så stor som vanliga bänkar. Den är skapad av Lilian Bourgeats och står i Henry Allards park vid slottet. Och ja, självklart får du sitta på den!

Banco Public av Lilian Bourgeats.

Tresamhet

Tresamhet, av Jelena Rundqvist, är ett annat konstverk som inbjuder till att slå sig ner. Det sittvänliga verket står i Sveaparken.

Tresamhet av Jelena Rundqvist. Foto: Sofie Isaksson

Yield

Yield är ett konstverk som består av 30 vägskyltar på rad, svagt lutande tills hela skylten har snurrat varvet runt. Efter utställningen skänktes de av konstnären SpY till en vägförening i Odensbacken.

Yield av SpY.

Catch of the Day

På husgaveln på Järnvägsgatan 8 breder en narval ut sig. Dess storlek och uttryck framstår lätt surrealistiskt och konstnären ROA har beskrivit sitt verk såhär: ”Narvalen är ett av de få havslevande däggdjuren, en unik art med tanke på deras horn. På det viset är de mytiska havsdjur, man skulle kunna säga att de är havets enhörningar."

Catch of the Day av ROA.

Ichnotechno (machines that leave traces)

Ichnotechno (machines that leave traces) är ett konstverk i betong, gjort av Sidsel Bonde. I den stora betongcirkeln anas traktorspår och bjuder in till åskådaren att gå i ringen. Konstverket finns på torget Tunet i stadsdelen Ladugårdsängen.

Ichnotechno (machines that leave traces) av Sidsel Bonde. Foto: Sofie Isaksson

Bird House

Konstverket Bird House visar tre gigantiska fåglar som har tagit över en hel husfasad. De har bott in sig i en fågelholk som är lika stor som en hel husvåning. Småfåglarna är för en gångs skull stora – och det är precis vad konstnären vill berätta. Här vänds perspektiven: naturen får ta plats och människan får vara den lilla. Bird house invigdes 2013 och finns på parkeringen vid Stortorget.

Bird House av Roadsworth.

Musical Crosswalk

Musical Crosswalk, av Håkan Lidbo, är ett musikaliskt konstverk som finns vid övergångsstället mellan Slottsparken och Hamnplan. Det är ett lite oväntat inslag vid den röda och gröna gubben – det är nämligen musik som synkroniseras med klicket i ljudboxarna.

Ljudbox vid ett övergångsställe. En vitklädd tjej syns i bakgrunden.
Musical Crosswalks av Håkan Lidbo. Foto: Sofie Isaksson

Inframundo

Inframundo är en stor muralmålning av den mexikanska konstnären SEGO. Namnet är spanskt betyder ”underjorden” eller ”dödsriket” på svenska. Konstverket finns på en vägg i korsningen Drottninggatan/Änggatan i centrala Örebro.

Inframundo av SEGO.

Popcorn

Popcorn, det populära pop up-verket av Anton Hjärtmyr, syns här och var i Örebro. Just nu står det på Åkullen där de gigantiska popcornen har poppat upp och inbjuder till lek och klättring.

Popcorn av Anton Hjärtmyr.

Mer av konststaden Örebro

Openart_2024_3
Staden

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.
Kulturkvarteret_header
Staden

Det händer på Kulturkvarteret

Kulturkvarteret är Örebros mötesplats för att uppleva och utöva kultur. Här ryms bland annat Stadsbiblioteket, Örebro Kulturskola, Kulturbistron och teater.
En gul villa i trä sedd från sidan.
Utflykter

Konst och kultur på Bergööska huset i Hallsberg

Det kulturminnesmärkta Bergööska huset ligger centralt på huvudgatan i Hallsberg. Här finns Bergöövåningen med konst av bland annat Carl och Karin Larsson.
offentlig-konst-örebro-3
Staden

Offentlig konst i Örebro

Ta med dina närmaste på en konstrunda i stan och njut av målningar, skulpturer och installationer på Örebros gator och torg.
Örebro-konsthall-hjärtliga-gratulationer
Staden

Örebro konsthall

Örebro konsthall, ÖBKHL, är ett galleri för svensk och internationell samtidskonst mitt i centrala Örebro.