Förkärleken till den kulturen i USA och ett stort intresse för god mat driver örebroaren Michael Marmborg på Mikes foodtruck att göra den perfekta hamburgaren, dag efter dag. Och den ultimata burgaren kräver höga mål:
Vi ska göra världens bästa hamburgare. Än så länge gör vi, enligt många gäster, Örebros bästa hamburgare.
Michael Marmborg
- Vi ska göra världens bästa hamburgare. Än så länge gör vi, enligt många gäster, Örebros bästa hamburgare, säger ”Mike” medan doften av ordentligt stekt lök och mustig barbecuesås letar sig ut från matvagnen.
Topplistad på Tripadvisor
Den långa kön som ringlar sig ut på parkeringen bekräftar det höga burgarbetyget. I var och varannan bil sitter lunchgäster och tuggar på hamburgare i solskenet. Den turkosa lastbilen har blivit synonym med bra burgare i stan – men inte bara här, skvallrar kommentarer på Tripadvisor om. ”Sveriges bästa burgare”, ”Bra kvalitet rakt igenom” och till och med ”Värt det även om du nyss tryckt i dig ett julbord”.
Lokala råvaror i recepten
Just idag står Mikes foodtruck i Vivalla företagsby, men andra dagar i veckan finns de även på olika platser i centrala Örebro. Kvällstid kan alla hungriga köpa burgare i Kumla. Mikael Malmborg är örebroare från början, men bor sedan femton år i Kumla. Det är inte bara postadressen som ger Kumlavibbar, utan även brödet har anknytning till grannorten:
- Hamburgerbrödet bakas av Lill-Annas bageri i Kumla, efter vårt eget recept. Jag hade trixat hemma med degen och när jag hittade ett bra recept gick jag till Lill-Anna och frågade om hon kunde baka det. Det kunde hon och det bakas bara till oss, berättar Michael.
Inte heller köttet har färdats långt. Det är Närkekött som de maler själva, gjort på högrev och bringa av kor som betat runt om i Kumla. Vad är en bra burgare då? Michael tycker framförallt att det hänger på två saker: köttet och brödet.
En burgare för alla smaker
De grundläggande råvarorna ska vara bra, så är det bara. Resten är en smaksak, menar Michael, som vilken sås, hur mycket sallad och andra tillbehör det ska vara. En snabb blick på menyn hintar om att åsikterna tycks spreta, för här finns en burgare för alla smaker. Halloumi, Philly cheese steak, Hot and tott… och så Michaels egen favorit, Chevré bacon jam.
Vilken burgare är populärast då?
- Majoriteten tar en barbecueburgare, men många har fallit pladask för den hemslagna majonnäsen som smaksätts med tryffel. Många äldre damer beställer lunch från oss och tar alltid, alltid en single burger. De får den i en papperspåse som de lägger i korgen på framsidan av rullatorn och sätter sig i solen och äter.