SV
Svenska
Staden

Örebro i böckernas värld

Publicerad 2024-04-09 / Uppdaterad 2024-04-10
Spännande deckare, dikter på dialekt och fantasifulla romaner – i och omkring Örebro har både klassiska och moderna verk blivit till. Många författare har funnit inspiration här och skrivit böcker som du säkerligen har läst (eller kanske till och med har hemma i bokhyllan). Bokslukare eller ej, vill du läsa fler författare med nära koppling till Örebro län har du tips här.
Taggar:
#böcker #kultur

Barnboksförfattaren Maria Gripe bodde i Örebro när hon var liten. Platser och personer från Örebro glimtar förbi i vissa av hennes böcker, till exempel häxan Flaxa Mildväder i Glasblåsarns barn. Flaxa var en verklig person som levde i Örebro på 40-talet. 

Poeten Jeremias i Tröstlösa, som egentligen hette Levi Rickson, är känd för sina dikter på egen variant av Närkemål. Jeremiabageriet i Wadköping är hans gamla bostad och förstås uppkallad efter honom.  

Författaren Hjalmar Bergman växte upp i Örebro och bodde bland annat i byggnaden som kallas Borgen (idag Clarion Collection Hotel Borgen). Han hittade på namnet Wadköping till sin fiktiva stad där många av hans berättelser utspelar sig, till exempel Markurells i Wadköping. 

Krimförfattaren Håkan Nesser föddes i Kumla, vilket också har lämnat spår i hans författarskap. Många platser i hans böcker är hämtade från hemmatrakterna, till exempel Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla. 

Deckardrottningen Anna Jansson har också hämtat inspiration hemmavid till sina litterära mysterier. Bokserien med kriminalinspektör Kristoffer Bark utspelar sig till exempel i hemstaden Örebro. 

Ytterligare en deckarförfattare, Maria Lang, har både inspirerats av och skrivit om Örebrotrakterna. Hon växte upp i Nora och hade staden som förlaga till Skoga som många av hennes böcker utspelar sig i. I Nora finns guidade mordvandringar med berättelser från hennes böcker och i helgen anordnas dessutom Nora Deckarfestival

Tips! Hitta platser i och runt omkring Örebro från litteraturens värld i Region Örebro läns litteraturkarta