SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Staden

Örebro läns museum

Publicerad 2021-06-18 / Uppdaterad 2024-03-04
Örebro läns museum är ett av de äldsta länsmuseerna i Sverige, med rötterna i en förening som bildades redan 1856. Sedan dess har det hänt mycket i Sverige, världen och i Örebro län. Och museet har följt med i tiden.
Taggar:
#museum

Örebro läns museum producerar utställningar på Örebro slott men även vandringsutställningar som turnerar i Örebro län. Museet erbjuder också visningar barnverksamhet, workshops, föreläsningar och mycket annat. De är verksamma över hela länet och äger och driver också Siggebohyttans bergsmansgård utanför Nora, Gråbo arbetarmuseum i Karlskoga och Kullängsstugan i Askersund.

Basutställningar

Möjligheternas spegel, sinnenas begär

Utställningen vill berätta om tiden då vårt moderna sätt att konsumera fick fart, i början och mitten av 1800-talet. Med utställningen vill museet ge perspektiv på dagens prylsamhälle. Vilka mekanismer ligger bakom människan som konsumtionsvarelse? När blev våra identiteter baserade på köpandet av våra prylar?

Med hjälp av kunskap och föremål från museets stora samlingar berättar de om denna spännande historiska tid och samtidigt stimulera till självreflektion och självkännedom om vår egen tid. Och kanske till att föreställa sig ett alternativ? För vad hade hänt om vi hade valt en annan riktning för 200 år sedan? Hade historien kunnat ta en annan väg? Varken historien eller framtiden är given. Tvärtom så gör vi val, medvetet eller omedvetet. Vi har alltså kapaciteten att ändra oss och våra samhällen.

Utställningen Barnet i Tornet - Jan Håfström på Örebro slott

Ur Jan Håfströms fantasier och idéer har utställningen Barnet i tornet fått sin gestaltning. Han frågar sig själv om det egentligen hänt något från 1945? Hur färdig är människan redan som barn? Hur mycket kan människan förändras i livet? ”Man fortsätter att göra samma bild hela tiden”. Det privata och personliga har öppnats och blivit till en yta där konstnären möter sin publik. På den resan har Örebro blivit en historisk plats. Även om det lokala – själva staden - bara är en aspekt av utställningen har ändå ingen annan plats ett sådant rum. 

Foto: ÖLM/Per Torgén

Fler museum

Utflykter

Siggebohyttans bergsmansgård

Staden

Besök Biologiska museet i Örebro