fbpx

Siggebohyttans bergsmansgård

Strax utanför
Publicerad 2021-06-08
Siggebohyttan är en av de mest storslagna bergsmansgårdarna från Bergslagens storhetstid. Som besökare får du vandra runt i rummen och med alla sinnen uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut runt år 1860.

Besök Siggebohyttan

Siggebohyttans bergsmansgård, från slutet av 1700-talet, ligger på en höjd mellan Lindesberg och Nora. Idag ägs byggnaden av Örebro läns museum och byggnadminnesförklarades år 1970.

Mangårdsbyggnaden började byggas runt år 1790 och innehåller 14 rum och 3 kök. I stallbyggnaden står vagnar och kolslädar och i loftbodens visthusbod hänger fårfiolerna i taket. Kaffestugan byggdes ursprungligen som drängstuga under mitten av 1800-talet.

På Siggebohyttan finns också ett litet café och en butik med lokal profil och väl utvalda produkter som presenter, hantverk och böcker.

Under sommarsäsongen ordnas programaktiviteter som spelmansstämma, midsommarfirande, konserter, workshops, barnaktiviteter och mycket mer.
Det går också att boka visningar för grupper.

Gamla kurbits i blått, rött och grönt, målade på en husvägg inomhus. I bakgrunden står ett gammalt skåp som är dekorerat med kurbits.

Vandra i historiska fotspår

Längs vandringsleden hittar man spåren efter människans hårda slit som skapade bergsmännens välstånd och som ligger till grund för bergsmansgårdens överdåd. Följ leden och se lämningarna efter kolmilor, järnbearbetning och de tunga transporterna.

Vandringen tar dig till det gamla gruvområdet med de djupa vattenfyllda gruvhålen. Leden är markerad och det finns också informationsskyltar som med text och bild berättar om områdets historia, om hur brytningen och arbetet gick till.

Leden är 800 m. enkel väg och är indelad i sju etapper och utgår från parkeringen. Det finns ett kartblad som går att hämta gratis i informations-kuren på parkeringen eller i kaféet.

En röd, gammal byggnad i trä med en skolklass framför på det gröna gräset.
Foto: Nina Hellström (Nina Hellström-Boväng)

Är du en historielover?

Läs och inspireras av vår heldagsutflykt på tema historia!