Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

Publicerad 2020-07-13 / Uppdaterad 2021-10-28
Få känner till det. Det är inte lätt att hitta. För några år sedan höll det på att bli en datasal. Men Karolinska skolans biologiska museum lever vidare. Följ med till Örebros mest udda museum där historierna om de uppstoppade föremålen inte sällan är intressantare än djuren själva. Och där museet lika mycket är ett museum över svunna tiders museer.
Uppstoppat lodjur.
Biologiska museet

Strutsar, bältdjur och en och annan älg på Biologiska museet

Älgen. Det är svårt att missa den. Från sin lätt upphöjda plats i rummets mitt, omgiven av ett entourage ur den nordiska faunan kastar den en uppfordrande blick mot dig när du kliver in genom de väldiga dubbeldörrarna. Som om den ville säga dig att om du någonsin tvivlat på vem som är skogens konung kan du sluta fundera nu.

Men älgen får ursäkta. Bakom dig pockar två till synes ilskna strutsar på din uppmärksamhet. Bokstavligt talat främmande fåglar bland björnar, lodjur och vargar.

Den pampiga bottenvåningen med sina ådringsmålade pelare fokuserar på den nordiska faunan. Vid väggarna står vitrinskåp efter vitrinskåp tryfferade med stora som små och kända som okända uppstoppade djur. Balkongen är desto mer varierad. Ibland till och med utflippad. Bältdjur, krokodiler, insekter och fåglar från världens alla hörn samsas med inte alltid så välbevarade fiskar och en märklig samling djur i glasburkar fyllda med sprit. Förmodligen kommer du inte glömma blåsfisken med sina ögon av spelkulor. Och definitivt inte den dissekerade salamandern.

Ett elefanthuvud hör till museets mer udda föremål. För att understryka det exotiska – som om det skulle behövas – har någon hängt fyra afrikanska spjut under snabeln. Det faktum att det är en indisk elefant tycks inte ha bekymrat den dåvarande museiledningen.

Närbild på ett uppstoppat elefantansikte.
Cirkuselefanten Bambina.

Cirkuselefanten Bambinas sista vila

'Elefanten hette Bambina och avled knall och fall när hennes cirkus besökte Örebro 1927. Den tyske cirkusdirektören, uppenbarligen en slipad affärsman, lät sig inte nedslås utan såg snabbt en möjlighet att tjäna en slant på sin avlidna stjärna. Museet erbjöds köpa elefantkadavret för den hisnande summan av ettusen kronor, ungefär trettio gånger så mycket i dagens penningvärde. Det fattiga museet vars föremål i övrigt nästan uteslutande bestod av donationer, tackade vänligt men bestämt nej och Bambina fick sin sista vila på djurkyrkogården i Adolfsberg.

Enligt legenden ska några elever i smyg ha grävt upp kroppen, avlägsnat huvudet (här vill man ogärna fundera på detaljerna) och fraktat det till skolan där det stoppades upp. Om detta verkligen är sant tycks ingen längre veta. Men på något sätt hamnade Bambinas huvud på museet, där det hängt alltsedan dess.

När museet invigdes 1864 var det ett av otaliga läroverksmuseer. Det här var långt innan kombinationen djur och natur förmedlades till förhoppningsvis kunskapstörstande elever via filmer och foton. Men tiderna förändrades och snart var Karolinska skolan en av få utbildningsanstalter där museet fanns kvar. Efter att under lång tid hotats av nedläggning restaurerades lokal och innehåll för några år sedan och öppnade åter för allmänheten.

Museet är inte särskilt stort, men väldigt omfattande. Enbart fåglarna kan räknas till över 1000. Så ta god tid på dig när du upplever Örebros mest sällsamma turistattraktion. Det är det värt.

Läs mer om Biologiska museet på Örebro slotts webbsida. För att boka gruppbesök, kontakta info@orebroslott.se

Uppstoppade strutsar.
Strutsar på Biologiska museet.

Historiska upplevelser

Järle tågstation

Järle station

Vid Järle station kan du göra en riktig tidsresa. Den lilla idylliska tågstationen två mil norr om Örebro är faktiskt den allra äldsta i Sverige. Byggnaden uppfördes redan 1854. Faktiskt…
En röd, riddarlik tegelbyggnad vid vattnet.

Borgen - ett historiskt hotell i Örebro

Majestätisk och romantisk, som tagen ur en Disneysaga, ligger borgen granne med anrika Frimurarholmen, Länsteatern och förstås slottet. Den pampiga byggnaden med tinnar och torn förvandlades år 2016 till ett…
En röd, stor byggnad i trä från 1700-talet som omgärdas av regnvåta buskar och gräs på taket.

Gör en tidsresa i Bergslagen

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid. Järle station Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av…

Natur på riktigt

Natur och äventyr

Natur och äventyr

Tysslingen - den magiska svansjön

Natur och äventyr

Upptäck den trolska skogen i Tivedens nationalpark