SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
För barn

5 museer för nyfikna barn

Publicerad 2022-05-24 / Uppdaterad 2024-03-08
Barnasinne har inte med ålder att göra. Vissa upplevelser kan rikta sig mot barn men passa utmärkt för vuxna. Och med andra är det precis tvärtom. Här kommer fem tips på museer i Örebrotrakten som passar nyfikna i alla åldrar!

1. Djur från hela världen på Biologiska museet

Karolinska skolans Biologiska museum är en guldgruva för dig som gillar djur. Möt en älg, vargar och det som en gång var Närkes sista björn. Förundras över märkliga varelser som blåsfiskar, bältdjur och jättelika fjärilar och hör den sällsamma historien om hur ett elefanthuvud hamnade på ett skolmuseum i Örebro. Upplev känslan i den typ av museer som innan TV:s genombrott ofta var enda möjligheten att få se djur från främmande länder annat än på tecknade bilder. 

Uppstoppade strutsar.
Biologiska museet

2. Kul med teknik på Tekniska kvarnen

Karlslunds Herrgård ägdes en gång av Theodor Dieden, en man som inte var rädd att prova ny teknik. Bland annat såg han till att skapa ett eget elverk så att korna på gården hade elektriskt ljus innan örebroarna hade det! I gårdens gamla kvarnbyggnad finns numera ett tekniskt museum, Tekniska kvarnen, som berättar både om elektricitet och många andra tekniska finurligheter. Här får du prova på både det ena och det andra och lära dig massor av teknik samtidigt som du har roligt! 

Ett sandfärgat hus med röda detaljer på fönstren. Huset ligger intill en väg med träd och buskar runtomkring.
Tekniska kvarnen

3. Flyg en riktig simulator på Arboga robotmuseum

Arboga robotmuseum kan du prova på en riktig flygsimulator. Kliv ner i cockpit på ett riktigt Draken-flygplan och upplev hur det kändes att flyga det som var ett av världens modernaste stridsflygplan under Kalla Kriget. Museet berättar om Arbogas historia som tillverkare av robotar åt det svenska försvaret, men här finns även en framkropp till ett Viggen-flygplan och en J 35 Draken som en gång i tiden flög i Österrikes flygvapen. 

4. Historiskt skoj på Örebro slott 

På Örebro slott pågår det alltid spännande slottsaktiviteter. Utforska barnens torn, skjut armborst och hoppa käpphäst. På andra platser i slottet väntar ofta spännande utställningar och utmaningar för både stora och små. På slottet finns också Örebro läns museums verksamhet, med utställningen ”Boom i Bergslagen” som riktar sig till hela familjen. Ta en titt på Örebro slotts webbplats för aktuella utställningar och öppettider. 

En tjej med krona i tyg står framför Örebro slott.

5. Se hela Sverige på Miniature Kingdom

På utflyktsavstånd från Örebro, i Kungsör, hittar du miniatyrvärlden Miniature Kingdom. Den 170 kvadratmeter stora kungariket består av en modelljärnväg som är uppbyggd i en miniatyrvärld som visar stora delar av Sverige. Inte minst Svealand, där Globen, Stadshuset och andra Stockholmsmiljöer från huvudstaden samsas med Steam Hotel, skrapan och andra delar av Västerås, Gävle, Eskilstuna och andra platser. Även Örebro är förstås med. Sedan tidigare finns Wadköping representerat och kungarikets allra senaste tillskott är en imponerande modell av Örebro slott! Här kan du spana in fler minatyrvärldar att besöka.

Miniature Kingdom

Fler aktiviteter för barn

En ung kille skejtar på en ramp.
För barn

24 h äventyr med barnen i Örebro

Välkommen till äventyrsstaden Örebro! Såhär kan ni spendera en äventyrlig helg med barnen. Håll i er, för ni kör vi!
En röd, inglasad rutschkana i ett vattenland som täcks av ett transparent tak.
För barn

11 tips till barnens bästa Örebro

Semesterdags med familjen i Örebro? Lek, bus och upplev Örebros klassiska sevärdheter. Perfekt för barn med spring i benen! Här kommer tips på roliga saker för barn att göra.
För barn

15 roliga ställen för barn i Örebro

Vill du hitta på något kul med barnen i Örebro? Då har du kommit rätt! Här tipsar vi om roliga aktiviteter för alla med spring i benen.