SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Gårdsbutiker och mysiga kaféer

Publicerad 2021-02-26 / Uppdaterad 2023-09-26
Gillar du utflykter som kombinerar gårdsbutiker med lokala råvaror och fina naturupplevelser? Då har vi listan för dig! Strax utanför Örebro finns massor av lokala butiker, kaféer och utflyktsmål. Här tipsar vi om några av dem!

Karintorps gårdsbutik och Dovrasjöarna

Strax söder om Örebro ligger Karintorps, där familjen Groenewegen odlar tomater och andra grönsaker och frukter i säsong. I den säsongsöppna gårdsbutiken kan du köpa smakrika, obesprutade och härodlade råvaror som plockats för hand. Köp med picknick härifrån och ta sikte på vandringsleden runt Dovasjöarna – vill du gå runt en, två eller kanske alla tre sjöarna? Psst! Kolla upp gårdsbutikens öppettider i förväg.

En man med blå T-shirt står i ett växthus och håller i en grön planta.
I Karintorp finns bland annat gårdsbutiken som drivs av familjen Groenewegen.

Granelunds odlingar och tre naturreservat

En kvarts biltur från Karintorps ligger en annan familjeägd gård - Granelunds odlingar. De har självplock av grönsaker i säsong och ett trädgårdskafé där du kan fika på här- och närproducerade råvaror. Självplocket är enkelt: ta en skördeback och kniv, följ instruktionerna i odlingarna, väg grönsakerna och betala för skörden när du är klar. Busenkelt och kul!

Efter självplock, skördelycka och trädgårdsfika kan du fortsätta utflykten till de tre naturreservaten Nalavibergs ekäng, Oxaryggen och Broby äng. Här finns en tre kilometer lång vandringsstig som går genom ekhagar och vackra lundar.

Smultrongården och Dyltaslingan

Norr om Örebro finns Smultrongården, ett riktigt smultronställe skulle många örebroare säga! I 1700-talshuset samsas inredningsdetaljer, kläder, porslin och annat fint med ett kafé och restaurang. Adams lyxiga räkmacka är Smultrongårdens mest populära rätt – vi förstår varför!

Kombinera en lunchpaus på Smultrongården med att cykla Dyltaslingan, en vacker cykeltur på 38 kilometer. Då får du uppleva den böljande landsbygden i Närke och se Axbergs kyrka som har medeltida rötter.

Smultrongården ligger vackert strax utanför Örebro.

Lanna bokcafé och Garphyttans nationalpark

En riktigt bra bok kan vara det bästa sällskapet på en mysig fika! På Lanna bokcafé i Vintrosa kan du fika och luncha på godsaker av lokala råvaror och botanisera i det breda utbudet av böcker. Ett stenkast bort ligger nationalparken Garphyttan, som är känd för sina blomsterängar som är särskilt fina på vårkanten.

Berga gård och Lekeberga-Sälven

I en nybyggd lada ligger en Berga gård, en av Örebrotraktens främsta butiker för lokalproducerade läckerheter. Inhandla din månadskonsumtion av ekologiska ägg och avnjut den hemlagade glassen i solen på gårdskaféet. Eller köp med några godsaker och avsluta med en picknick i det fina naturreservatet Lekeberga-Sälven som ligger strax intill.

Lilla Väsby och Riseberga kloster

En knapp kvarts biltur från Berga gård finns ytterligare ett mysigt ställe att shoppa lokalproducerat på: Lilla Väsbys lanthandel. Lilla Väsby är ett lantbruk som drivs av Ida och Arvid Andersson. De är femte generationen på gården och driver den vidare med kärlek och respekt för djuren och naturen.

I lanthandeln finns gårdens egna produkter i form av nötkött,
lammkött, lammskinn, rökt kött, flera olika sorters korvar och hamburgare och en liten mängd av gårdens egna ägg. Dessutom har de ett brett sortiment från andra närproducenter i länet.

Tio minuter bort ligger Riseberga kloster, en intressant historisk sevärdhet som gör sig extra bra med en medhavd, lokal fika från en lanthandel i närheten.

Riseberga kloster byggdes på 1100-talet.

Bruket och Goda Rum

Hos inredningsbutiken Bruket i Kumla ryms det mesta som du behöver för att sätta guldkant på såväl hem som vardag. Botanisera bland inredningsdetaljer och fortsätt sen för fika eller lunch till Goda Rum, ett av Kumlas populäraste matställen.

Tant Grön och Ånnabosjön

Varför inte kombinera trädgårdstider med en mysig fikastund? Hos Tant Grön i Vintrosa finns både gott fika och fina utomhusprylar. Inte så konstigt att det är ett ställe det är lätt att bli kvar länge på. Räcker fikat inte till för den hungrande magen? Sikta då på lunch i Ånnaboda. Smält maten med en riktig Örebroklassiker; en långpromenad runt Ånnabosjön.

Mycket att upptäcka hos Tant Grön.

Sussies café och Blomsterhörnan

Trött på trendiga caféer med kaffemeny längre än telefonkatalogen? Sussies café i Pålsboda är garanterat befriat från allt detta. Äkta folkhemskänsla med inredning från sextiotalet, kryddat med prylar från ännu längre tillbaka i tiden. Allt toppat med planscher som väcker kraftiga nostalgikänslor hos alla som växte upp på åttiotalet. Titta gärna in i Blomsterhörnan intill med både blommor och alla möjliga inredningsprylar.

Tre gammeldags tavlor hänger på en vit vägg. Under står en skylt med texten Rökning förbjuden
Nostalgiskt på Sussies café i Pålsboda.

Stjernsunds slott och Stockhammars inredning

Ståtliga Stjernsunds Slott, strax söder om Askersund, med sina vackra omgivningarna är väl värda en utflykt. Slottet visas för allmänheten sommartid men närliggande Stjernsunds gård har öppet året om. Den förnämliga gårdsbutiken säljer både gårdens egna ägg och andra närproducerade godsaker.

Nära slottsområdet hittar du ännu en av alla dessa gamla lador som blivit välbesökta utflyktsmål. Stockshammar köksdesign och inredning har allt från sprillans nya kök till små inredningsprylar. Visste du förresten att Askersund har flest caféer per invånare i hela Närke? Fortsätt utflykten till klassiska Café Tutingen och slink in på en fika. Där du kan försöka klura ut historien bakom det märkliga namnet!

Stjernsunds slott sett från ovan.
Stjernsunds slott. Foto: Per-Åke Söderwall

Tiveds kafferosteri och Tivedens nationalpark

Ett stenkast från sjön Unden i trolska Tiveden ligger Tiveds Kafferosteri och kafé - ett gårdskafé med naturen precis runt hörnet. Pajer, fikabröd och de berömda våfflorna stillar sötsuget och ger energi att upptäcka mer av den fina naturen runt omkring. Deras outdoorkaffe är perfekt att köpa med sig och brygga själv över öppen eld. I närheten ligger Tivedens nationalpark, där det finns många fina vandringsleder i trolsk natur.

En hand håller i en kaffepanna utomhus.

Lokal surdegsbageri och Kvarntorpshögen

Lokal surdegsbageri ligger i en gammal träkyrka i Kumla. Här bakar de surdegsbröd, knäckebröd, smörskorpor, maler mjöl, tillverkar prisbelönt surdegspasta och säljer egen öl. Lokala råvaror är deras filosofi och de säljer även delikatesser från andra mathantverkare i närheten. Sväng förbi Lokal, köp med dig nybakade godsaker och fortsätt sedan till Kumlas mesta sevärdhet - Kvarntorpshögen! Njut av din picknick på toppen av högen medan du ser ut över de fantasifulla konstverken.

Lokal i Kumla

Bolinders gårdsbutik och Öby kulle

Ett stenkast från Odensbacken hittar du Bolinders gårdsbutik. Här finns potatis och ägg från gården, morötter, sylter, safter, mjöl, chips och inredning. På hösten kan du plocka solrosor och på vintern kan du få dig en fin julkorg med delikatesser från trakten. Har du vägarna förbi på vårkanten när solen börjar värma kan du titta förbi Öby kulle för att uppleva ett av Örebrotraktens mest säregna naturfenomen. I kullens hålor och gångar övervintrar nämligen hundratals ormar. När våren kommer letar de sig ut i slänten där de låter solen sakta värma upp deras kalla kroppar. Gärna tillsammans. Du som undrar var begreppet ”ormgrop” kommer från får svaret här. Inget för ormrädda med andra ord.

Bolinders gårdsbutik

Stora Mellösa Handelsträdgård och Katrinelunds badplats

Två mil sydost om Örebro hittar du Stora Mellösa Handelsträdgård. Hit kan du åka för att bli inspirerad och handla närodlat, både ätbart och blommor. Tulpaner är deras främsta specialitet men de odlar även andra lökväxter, penséer och pelargoner. I trädgårdscafét kan du njuta av lokala råvaror och i butiken hittar du allt ifrån vaser, doftljus och inredning till trädgårdsredskap och inomhusväxter. Under sommarhalvåret kan du komma hit för mysiga trubadurkvällar och after work! Avsluta ditt besök till Stora Mellösa med ett svalkande dopp i Hjälmaren vid Katrinelunds badplats. Här kan du förutom att bada från sandstranden eller bryggan även hyra kajak.

Du kanske också gillar...

boo-1
Utflykter

3 ställen du inte får missa i södra Närke

Vackra utsikter från Skåle klint Den som trodde Närke var platt, har inte varit på Skåle klint! 40 minuter från centrala Örebro ligger naturreservatet, ett klassiskt utflyktsmål med skogar att…
Natur

6 fina utsikter utanför Örebro

Vissa dagar är som gjorda för skogspromenader med en vacker utsiktsplats som mål. Så packa ryggsäcken med termos och riktigt mumsiga mackor och ge dig ut på jakt efter vyer…
Åkrar med högt gräs och en suddig träddunge i bakgrunden.
Utflykter

Naturnära upplevelser vid Kilsbergens fot

Vid Kilsbergens fot, de blå bergen, finns upplevelser som beeryoga, rogivande glamping, mikrobryggeri och länets enda hamam.
Röda höstlöv.
Natur

Garphyttans nationalpark

Blomsterrika ängar i nationalparken Området är känt för sin kulturhistoria och blomsterrika ängar som är omgivna av en tät naturskog. Nationalparken består till största delen av de tidigare ägorna till…
Närbild på vaniljmunkar och bullar.
Mat & dryck

Fika i Örebro

Fikasugen i Örebro? Här får du tips på olika sorters kaféer i Örebro. Klassiska konditorier, veganska sötsaker, fräscht fikabröd och annat gott!
Sandstranden Dimbobaden vid Hjälmaren.
Natur

Hjälmaren

Öster om Örebro breder Hjälmaren, Sveriges fjärde största insjö, ut sig. Sjön har 357 km strand och 1283 öar. Den sträcker sig genom tre olika landskap och bjuder på såväl…