SV
Svenska
Mat & dryck

Pop up-restaurangen Mull

Publicerad 2021-02-12 / Uppdaterad 2024-02-07
En måltidsupplevelse utöver det vanliga och meny för en bättre och mer hållbar värld. Restaurang Mull utanför Örebro bjuder på mycket mer än bara utsöka, hyperlokala smaker.
Taggar:
#restauranger

Råvaror från gården, åkern och skogen

Restaurang Mull är en pop up-restaurang utanför Örebro där ett fåtal gäster får njuta av en exklusiv måltidsupplevelse, precis intill åkern. Menyn bygger på hela gårdens ekologiska råvaror. De serveras som innovativa rätter med ett tydligt hållbarhetstänk - och givetvis med utsökta smaker! Restaurangen har öppet vid särskilda tillfällen.

Restaurangen medverkade i Visit Swedens satsning Plant based by Sweden, som syftar till att ge kunskap om lokalt och hållbart entreprenörskap samt att utveckla nya, goda, gröna maträtter. Programseriens guide är Therese Elgquist från Plantbased by Thess, kokboksförfattare och inspiratör med växtbaserad mat i fokus. Fotograf och filmare är Agnes Maltesdotter.

Foto: Agnes Maltesdotter

Om kocken Anders

Anders Johnsson, som idag driver Slyteviken kreativ catering & matstudio, har under ca 15 år jobbat med lokal matlagning och ekologiska närproducerade råvaror i säsong. Han står bakom kokboken ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer” som fått pris som Sveriges bidrag till den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards i kategorin ”Årets debut”. Anders har också vunnit flera utmärkelser och priser bland annat Årets Ekokock 2020 och Årets Hållbarhetskock av Vi konsumenter.

Foto: Agnes Maltesdotter

Om bonden Adam

Adam Arnesson, även kallad Ekobonden från sociala medier, driver ekogården Jannelunds gård som ligger i Mullhyttan utanför Örebro. Filosofin på gården är att samarbeta och leva i symbios med naturen istället för att motarbeta den, mångfald framför monokultur och växtprotein som mat inte djurfoder. På Jannelunds Gård finns även en gårdsbutik som säljer råvaror och produkter från gården samt lokalt mathantverk. 

Läs om vad andra säger om Restaurang Mull

Resebloggaren Adaras besökte Mull 2020

"En bonusrätt som Anders serverar för skojs skull är fryst äppelmust som en liten mitt-emellan-dessert. Han jobbar ofta så, på sin känsla i stunden. Tacksamt är att råvaror kan skördas bara några meter från köket och kan tillagas direkt framför gästerna."