SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Mat & dryck

Plant based by Sweden - Restaurang Mull

Publicerad 2021-02-12 / Uppdaterad 2021-02-24
"Följ med på en resa genom Sverige där vi besöker platser från norr till söder och möt människor som jobbar med måltidsupplevelser utöver det vanliga och samtidigt för en bättre och mer hållbar värld. Under den här programserien på 8 avsnitt kommer vi att träffa bönder, kockar, dryckesproducenter och andra innovativa entreprenörer för att få lära, inspireras och smaka mat med fokus på gröna rätter. Välkommen att hänga med på ett spännande matäventyr!"
Taggar:
#restauranger

Så beskriver Visit Sweden sin nya satsning på programserien Plant based by Sweden. Syftet med serien är att ge kunskap och lokalt och hållbart entreprenörskap och utveckla nya, goda, gröna maträtter och desserter i hela Sverige. 

Programseriens guide är Therese Elgquist från Plantbased by Thess, kokboksförfattare och inspiratör med växtbaserad mat i fokus. Fotograf och filmare är Agnes Maltesdotter, en äventyrare som älskar att upptäcka nya platser och lära sig nya saker.

Foto: Agnes Maltesdotter

Restaurang Mull i första avsnittet 

Först ut i serien är Restaurang Mull utanför Örebro. Mull är en pop up-restaurang som erbjuder ett fåtal gäster en exklusiv måltidsupplevelse precis intill åkern. Menyn bygger på hela gårdens ekologiska råvaror. De serveras som innovativa rätter med ett tydligt hållbarhetstänk - och givetvis med utsökta smaker!

Om kocken Anders

Anders Johnsson, som idag driver Slyteviken kreativ catering & matstudio, har under ca 15 år jobbat med lokal matlagning och ekologiska närproducerade råvaror i säsong. Att stödja producenter som väljer att jobba hållbart och bygga relationer med dessa är en del av Anders filosofi. Utifrån denna filosofi släppte han hösten 2020 kokboken ”Härifrån. Råvaror, recept och relationer” som fått pris som Sveriges bidrag till den internationella kokbokstävlingen Gourmand Awards i kategorin ”Årets debut”. 

Anders vann förra året flera utmärkelser och priser bland annat Årets Ekokock 2020 och Årets Hållbarhetskock av Vi konsumenter. Han älskar ärlig och enkel mat och tycker det är roligt att utgå från grönsaker i säsong.

Foto: Agnes Maltesdotter

Om bonden Adam

Planetskötaren Adam Arnesson, även kallad Ekobonden från sociala medier, driver tillsammans med sina föräldrar Jannelunds Gård, ekogård sedan 1995. Filosofin på gården är att samarbeta och leva i symbios med naturen istället för att motarbeta den, mångfald framför monokultur och växtprotein som mat inte djurfoder. På Jannelunds Gård tänker man långsiktigt och hållbart och samarbetar med alltifrån kommersiella aktörer till forskningsprojekt inom framtidens protein.

På Jannelunds Gård finns även en gårdsbutik som säljer råvaror och produkter från gården samt lokalt mathantverk. 

Plant based by Sweden är ett betalt samarbete mellan Visit Sweden och Therese Elgquist från Plant based by Thess, kokboksförfattare och inspiratör inom växtbaserat. Fotar och filmar gör Agnes Maltesdotter. 

Läs om vad andra säger om Restaurang Mull

Resebloggaren Adaras besökte Mull 2020

"En bonusrätt som Anders serverar för skojs skull är fryst äppelmust som en liten mitt-emellan-dessert. Han jobbar ofta så, på sin känsla i stunden. Tacksamt är att råvaror kan skördas bara några meter från köket och kan tillagas direkt framför gästerna."