SV
Svenska
Mat & dryck

8 restauranger med fjärran smaker

Publicerad 2021-10-21 / Uppdaterad 2024-03-11
Visst är det underbart att uppleva nya, spännande platser i andra länder? Men de exotiska smakerna behöver du inte resa alltför långt för att njuta av. Här är åtta tips på matställen i Örebro som skickar iväg dina smaklökar på resor till andra kontinenter.
Taggar:
#restauranger

Erbil 

Restaurang Erbil på Söder skulle kunna vara definitionen på uttrycket ”liten men naggande god”. Nästan bara ett hål i väggen – men vilket hål sedan! Namnet kommer från huvudstaden i den irakiska delen av Kurdistan och menyn en provkarta på Mellanösterns spännande smaker. Falafel, shawarma och nybakat samoonbröd samsas med svenska nutidsklassiker som kebabpizza och kycklingnuggets. 

Bild av Firas Hassoun från Pixabay

Mii Soo  

Vår matresa fortsätter österut och stannar till i Sydostasien med Malaysia i zenit. Rent fysiskt är vi på Stortorget och på restaurang Mii Soo. Namnet betyder ”riskonst” och på menyn finns både välkända och kanske inte lika vanliga rätter från det asiatiska köket. Doften av curry och soja är förstås närvarande, men här finns också andra spännande smaker som tar dig långt bort från Örebro.

Psst! Gillar du asiatiska smaker, ska du kolla in vår tipslista med restauranger som tar dig till östasiatiska smakhimlar!

Yerevan Mangal 

Hundra mil norr om Erbil ligger Armeniens huvudstad Jerevan. Eller Yerevan. Eller Eriwan. Eller Երևան. Kärt barns namn kan stavas på många sätt. Och kärlek är det som uppstår när de sydkaukasiska smakerna hos Yerevan Mangal träffar gommen. Specialiteten är grillspett av alla de slag, läckert kompletterade av fantastiska såser. Missa inte det armeniska teet efteråt. Be personalen om hjälp om du inte förstår hur det fungerar. Det är det värt. 

Armeniskt te avslutar en god lunch på Yerevan Mangal.

Chilango bar 

Vi fortsätter kvällen i Latinamerika. Fast i Örebro saluhall, och på Papa Sierra Social Club och Chilango bar. Här serveras både completos (chilensk korv i bröd), klassiska Margaritas och Mojitos och andra drinkar som tävlar med varandra i att vara den största smak- och färgexplosionen på drinklistan. Självklart finns även alkoholfria alternativ. Skulle du mot förmodan fortfarande inte vara mätt, finns gott om exotiska matställen i Saluhallen. Ställen som tar dig till både Vietnam, Italien – och Smögen! 

Bild av Pexels från Pixabay

Ummy 

Vi återvänder till Mellanöstern och landar i Libanon. Ummy betyder ”mamma” och i just den här mammans kök finns både libanesiska klassiker som meza-smårätter och tabbouleh-sallad och rätter du förmodligen varken har smakat eller ens kan stava till. Som Sahen meza mshackall och Ardi Shaowkeh. Eller Djawaheh moqlieh och Batata meqliye. Visste du förresten att Libanon är ett fantastiskt vinland? Inte? Då har du mycket kvar att upptäcka! 

Libanesisk mat på Ummy.

Kusinen

Doften av grillat kött och välkryddade rätter, det är vad som välkomnar oss på vårt nästa stopp i Istanbul. Restaurang Kusinen i Sorellas lokaler på Stortorget bjuder på traditionella recept i modern tappning. Upplev smakerna av omsorgsfullt tillagad kebab baserad på familjerecept som gått i generationer. På menyn hittar du både wraps, bowls, pizza och plates.

Sugen på italienskt?

I Örebro finns en hel del restauranger med italienska smaker, du hittar några av dem här.

Fler smakrika upplevelser i Örebro

MOJO

5 asiatiska restauranger i Örebro

Sugen på asiatisk mat? Här är fem restauranger i Örebro som bjuder på fjärran smaker, alla med olika karaktär.

Jul med smak av Örebro

Julen är en matglad högtid som brukar firas med massor av godsaker på bordet. I år tycker vi du ska låta Örebros lokala produkter sätta extra smak på julbordet!

16 restauranger som andas Italien

Ananas på pizzan och grädde i carbonaran? Inte här inte! Gillar du det italienska köket behöver du inte leta länge när du befinner dig i Örebro.