Lokala smaker

Fjärran smaker på nära håll

Publicerad 2021-10-21 / Uppdaterad 2021-11-12
Världen börjar så sakteliga öppna upp efter pandemin. Trots det kanske det dröjer ytterligare ett tag innan vi åter får möjlighet att uppleva nya, spännande platser långt borta. Men de exotiska smakerna behöver du inte vänta på. Här är sju tips på matställen i Örebro som skickar iväg dina smaklökar på en resa långt bort från vardagen.
Taggar:
#restauranger

Erbil 

Restaurang Erbil på Söder skulle kunna vara definitionen på uttrycket ”liten med naggande god”. Nästan bara ett hål i väggen – men vilket hål sedan! Namnet kommer från huvudstaden i den irakiska delen av Kurdistan och menyn en provkarta på Mellanösterns spännande smaker. Falafel, shawarma och nybakat samoonbröd samsas med svenska nutidsklassiker som kebabpizza och kycklingnuggets. 

Bild av Firas Hassoun från Pixabay

Mii Soo  

Vår matresa fortsätter österut och stannar till i Sydostasien med Malaysia i zenit. Rent fysiskt är vi på Stortorget och på restaurang Mii Soo. Namnet betyder ”riskonst” och på menyn finns både välkända och kanske inte lika vanliga rätter från det asiatiska köket. Doften av curry och soja är förstås närvarande, men här finns också andra spännande smaker som tar dig långt bort från ett gråkallt Örebro.   

Yerevan Mangal 

Hundra mil norr om Erbil ligger Armeniens huvudstad Jerevan. Eller Yerevan. Eller Eriwan. Eller Երևան. Kärt barns namn kan stavas på många sätt. Och kärlek är det som uppstår när de sydkaukasiska smakerna hos Yerevan Mangal träffar gommen. Specialiteten är grillspett av alla de slag, läckert kompletterade av fantastiska såser. Missa inte det armeniska teet efteråt. Be personalen om hjälp om du inte förstår hur det fungerar. Det är det värt. 

Armeniskt te avslutar en god lunch på Yerevan Mangal.

Angan  

Angan betyder ”ingången in till ditt hus där alla är välkomna”. Just det här huset ligger i Indien (ja, eller egentligen på Engelbrektsgatan) och serverar både kött, fisk och vegetariskt. Allt kryddat av bland annat tandoori, garam masala och koriander. Och så curry såklart. Vi är ju ändå i Indien. Har du svårt för att bestämma dig? Inte så konstigt. Men lugn. På menyn finns Kockens långbräda med sex olika rätter från både menyns och Indiens alla hörn.  

Chilango bar 

Vi fortsätter kvällen i Latinamerika. Fast i Örebro saluhall, och på Papa Sierra Social Club och Chilango bar. Här serveras både completos (chilensk korv i bröd), klassiska Margaritas och Mojitos och andra drinkar som tävlar med varandra i att vara den största smak- och färgexplosionen på drinklistan. Självklart finns även alkoholfria alternativ. Skulle du mot förmodan fortfarande inte vara mätt, finns gott om exotiska matställen även i Saluhallen. Ställen som tar dig till både Vietnam, Italien – och Smögen! 

Bild av Pexels från Pixabay

Tetsu 

För många svenskar är japansk mat synonymt med sushi. Så varför inte ta del av en helt annan del av köket i den uppåtgående solens land? Ramen är en nudelsoppa inspirerad av det kinesiska köket, men som finns i många japanska varianter. På Örebros enda ramen-restaurang Tetsu kan du plocka ihop din alldeles egna variant. Skulle det trots allt vara sushi som lockar, finns förstås ett rejält utbud av sådant också. Ibland är det musikkväll på Tetsu. Men då vankas helt andra toner än de som dunkar på Tokyos diskotek.  

Ummy 

Vi återvänder till Mellanöstern och landar i Libanon. Ummy betyder ”mamma” och i just den här mammans kök finns både libanesiska klassiker som meza-smårätter och tabbouleh-sallad och rätter du förmodligen varken har smakat eller ens kan stava till. Som Sahen meza mshackall och Ardi Shaowkeh. Eller Djawaheh moqlieh och Batata meqliye. Visste du förresten att Libanon är ett fantastiskt vinland? Inte? Då har du mycket kvar att upptäcka! 

Libanesisk mat på Ummy.

Fler smakrika upplevelser i Örebro

Ummy11

Fjärran smaker på nära håll

Erbil  Restaurang Erbil på Söder skulle kunna vara definitionen på uttrycket ”liten med naggande god”. Nästan bara ett hål i väggen – men vilket hål sedan! Namnet kommer från huvudstaden i den irakiska delen av Kurdistan…
En tallrik med pannkakor, jordgubbar och jordgubbsglass.

Frukost och brunch i Örebro

Mysig hotellfrukost, en ordentlig brunch eller en frukostmacka på ett mysigt café - här tipsar vi om frukost- och brunchställen i Örebro!
Massa röda jordgubbar fyller bilden

Samarbeten från jord till bord i Smakrika Örebro

Örebro län har många aktörer inom både restaurang, förädling och producenter som håller hög kvalitet. Den lokala matidentiteten stärker stoltheten hos örebroare och är ett av många skäl till att besökare…