SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Ut och njut! 4 tips för mat- och naturälskaren

Publicerad 2022-06-08 / Uppdaterad 2024-03-04
Gillar du fart och fläkt i naturen, men gärna äta gott och bo bekvämt? Då har vi ett förslag! Kom till Örebro och njut av härlig natur, stadsnära äventyr och högklassigt mat och boende.

1. Paddla och luncha i det gröna

Svartån ringlar sig som en blå åder genom Örebros stadskärna. Paddlandes kan du ta dig från slottet till Hjälmarens mynning (eller uppströms åt andra hållet om du vill). Hyr kanadensare vid Örebro kanotförening och ta sikte på naturreservatet Oset och Rynningeviken intill Hjälmarens strand. Här kan du göra första stoppet och fylla på med lokalproducerad lunch i magen. Restaurangen Naturens hus ligger i naturreservatet och du kan parkera kanoten strax intill. De använder ofta lokala råvaror och erbjuder både traditionella rätter och twistade smaker.

En vit, djup tallrik med kyckling och sallad. Två vattenglas och bestick. I bakgrunden syns en svart tröja och blonda hårslingor.

3. Låt benen gå längs leden - och bo bekvämt på hotell

Byt vatten mot vandring och något som bergis också bjuder på minnesvärda naturupplevelser. Bergslagsleden är hela 28 mil och har 17 olika etapper. Etapperna gör det också möjligt att hitta just din favoritdel, oavsett förutsättningar. Om inte vindskyddsnatt eller sova under stjärnorna är din grej, kanske du spenderar kvällen på First Camp Ånnaboda med middag och kvällsbad i Ånnabosjön? Nästa dag kan i så fall börja med etapp 9 eller 10 som båda har Ånnaboda som knutpunkt.

Tips för en 2- eller 3-dagarstur! En av STF:s signaturleder går längs Bergslagsleden. Från Lekhyttan via Ånnaboda, vidare till den mysiga trästaden Nora som du når via anslutningsled från etappmålet Pershyttan.

Två termosar, en grå och en orange. Två händer håller om den orangea termosen och häller upp kaffe i en blå kåsa.

3. Cykla till Stora Hjortstorps gård

Kan du inte få nog av naturnära aktiviteter? Troligen inte. Hoppa upp på cykelsadeln efter nyss nämnda paddling och vandring och trampa ut mot Stora Hjortstorps gård. Örebro rankas ofta som en av Sveriges bästa cykelstäder och det går fint att nå flera centrumnära naturreservat på två hjul. Som exempelvis Myrö, i den norra delen av Oset och Rynningeviken. Här finns också restaurang Stora Hjortstorps gård. Ta en lunch och njut av det lantliga lugnet med betande kor inpå gårdsknuten.

4. Upplev unika Katrinelund vid Hjälmaren

Tillbaka till Hjälmarens strand. Vårt sista tips handlar om Katrinelunds gästgiveri. Resan hit tar bara ungefär 20 minuter från centrala Örebro, men de natursköna omgivningarna får stadsrushen att kännas ljusår bort. Åkrar, ängar och skog omringar Hjälmarens blå vatten - och allt detta är din utsikt när du bor på Katrinelund. Här äter du den lokala specialiteten, den nyfångade Hjälmargösen, som med kockarnas kunskap blir något alldeles extra. Spritter det i benen finns det flera olika aktiviteter, både på gästgiveriet och i närheten.

En elegant upplagd maträtt på en vit tallrik med svart kant.

Fler naturupplevelser i Örebro

En person i stickad tröja plockar svamp.
Natur

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

I Örebro finns många naturreservat, en del är mer välkända än andra. Här tipsar vi om 3 lite mindre kända - men väldigt fina - naturreservat.
En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.
Natur

5 fina ställen som får dig att tappa hakan

Högt upp i luften och långt ner bland gruvorna. För den fartfyllde och för den fikasugna. Här är tips på äventyr som tar dig till magisk natur och vackra utkiksplatser.
Åkrar med högt gräs och en suddig träddunge i bakgrunden.
Utflykter

Naturnära upplevelser vid Kilsbergens fot

Vid Kilsbergens fot, de blå bergen, finns upplevelser som beeryoga, rogivande glamping, mikrobryggeri och länets enda hamam.
Två fiskare med orange byxor åker i en liten eka på sjön.
Utflykter

Birgitta bor på Vinön: "Lika härligt året om"

Etthundratio bofasta. Ytterligare ett antal sommarstugeägare. Tusen och åter tusen besökare. Alla tar de färjan till Vinön, Hjälmarens största ö.
En kvinna i rött hår och en kvinna i svart hår har tekoppar i händerna och sitter tätt i en säng med brunt överkast.
Boenden

En lyxig staycation på landet

Njut av en lyxig slowcation på landet utanför Örebro. Åk iväg en helg och gör så lite som möjligt för att njuta så mycket som möjligt - det är slowcation!
Utflykter

Två upplevelser i en sväng! Tips som gör din utflykt dubbelt så bra

Dagsutflykter strax utanför Örebro för dig som gillar fika och shopping! Botanisera bland kaféer, loppisar, inredningsbutiker och slott.