SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Mat & dryck

Örebroarnas bästa semlor

Publicerad 2022-02-11 / Uppdaterad 2024-03-04
Traditionen att äta semlor när fettisdagen närmar sig, den håller vi kär. För här i Örebro finns det många duktiga konditorer och bagare som gör smarriga semlor! Vi har samlat örebroarnas bästa semmelställen och tipsar dessutom om hur du kan göra din egen semla på lokalproducerade råvaror.
Taggar:
#fika #kaféer

På senare år har nya varianter på semlan dykt upp bakom glasdiskarna på kaféer och konditorier. Semlor med jordgubbsrosa grädde, wienerbrödsfrasigt lock, vaniljkräm istället för mandelmassa är några av nymodigheterna. Semmelwrap, kanelbullesemla och muffla (muffins och semla) är ytterligare några. Frågar vi örebroarna på Visit Örebros Instagramkonto är det dock den klassiska semlan som gäller: fluffig bulle, sammetslen grädde, crunchy mandelmassa och lite florsocker på topplocket. Och det finns några favoritbagerier där örebroarna helst äter sina semlor - en i stan och en på dagsutflyktsavstånd.

Jeremiabageriet: "Rostad mandel och vaniljkräm är hemligheten"

Jeremiabageriet i Örebro är mångas favorit när det gäller klassiska semlor. Numera finns de både i Wadköping och i Grenadjärstaden på norr i Örebro. De serverar semlor alla dagar fram tills påskafton, så passa på att lev efter devisen "en om dagen, är bra för magen"!

Hej Danne! Berätta om era semlor. Vad är hemligheten?

"Vi har jobbat länge för att göra våra klassiska semlor så goda vi bara kan och i år serverar vi de alla dagar fram tills påskafton. Vi använder alltid rostad mandel i fyllningen och vår "hemliga" ingrediens vaniljkräm som vi blandar vår mandelmassa med. Utöver det så använder vi oss endast av mjöl från Kullens Kvarn i Glanshammar, svensk grädde och närproducerade ägg från Berga gård i Fjugesta.

Foto: Finemanget

Hjulsjö 103: "Våra semlor görs á la minute"

Bageriet, rosteriet och kaféet Hjulsjö 103 ligger i den lilla Bergslagsbyn Hjulsjö, strax utanför Hällefors. Här står lokala råvaror och genuint hantverk på menyn. Märta och Magnus bakar bröd, bullar och pizza på som mjöl odlas lokalt. En del kulturspannmål mals dessutom på den egna gården. Nu är semmelsäsongen igång och deras semlor är förstås gjorda med mycket omsorg, hantverk och väl valda ingredienser.

Hej Märta! Berätta om era semlor. Vad innehåller de?

"Valenciamandel och gråärt, socker & havssalt. Gråärten rostas varsamt för att få fram en fin & just nötig smak, blötläggs & kokas. Sedan mixas den tillsammans med rostad Valenciamandel till en krämig ljuvligt nötig fyllning. Och voilà - en än mer lokal semla, med än mer kulturgrödor, och än mer smak."

Vad är viktigast för en riktigt bra semla?

"Omsorg både i råvaruval och utförande, och att de görs à la minute! Grädden ska vara så lös att du är lite orolig var gång du spritsar, men inte så lös att den inte klarar resan i kartongen. En säker och hårt vispad grädde blir ingen glad över!"

Två semlor på blå fat fotade uppifrån.
Foto: Hjulsjö 103