SV
Svenska
Staden

En konstfull sommar

Publicerad 2023-03-03 / Uppdaterad 2024-07-02
Örebro är platsen för dig som älskar konst. Och för dig som inte gör det. Mycket tack vare OpenArt, den unika konstutställningen som berör, upprör och inspirerar med en hel massa konstverk mitt i stan. För att inte tala om Örebro slotts spännande utställning om den häpnadsväckande upptäckten vid Siljansringen. Men det finns mer att uppleva. Mycket mer.
Taggar:
#konst #kultur

Njut av konst i Örebro i sommar

Kul och klurig konst på OpenArt

OpenArt, Skandinaviens största konstutställning, är äntligen tillbaka. Ta del av massor av härlig, tänkvärd, vacker och rolig konst som är mestadels utomhus i Örebros stadskärna. Öppet dygnet om och fri entré.

Aquanauts i salarna på slottet

Konst, vetenskap, historia och fantasy i en magisk kompott. Utställningen Aquanauts – Expeditionen tar dig med på den dramatiska forskningsexpeditionen till Siljansringen sommaren 1897. Ta del av forskarnas häpnadsväckande material och upplev tio helt fantastiska gestaltningar av den hittills oupptäckta arten Homa Aquatis.

Konstbunkern

Konstbunkern är ett gäng konstnärer med stor konstnärlig bredd och bas i Örebro. De driver Bunkern Gallery, Paviljong Lux (bilden) och Örebros öppna konstvägg. Läs mer om deras skapande projekt på webbsidan och Facebook.

Konst i stadens alla vrår

Konst kommer i olika former - ibland som en del av ett övergångsställe, andra gånger i form av ett popcorn. Eller en anka av gamla bildäck. Eller varför inte en jättelik parkbänk? Förundras och fascineras över den offentliga konsten i Örebro.

Nya perspektiv på Örebro konsthall

Örebro konsthall vid Kulturkvarteret är, med sina skiftande teman och intressanta perspektiv, en plats för upptäcka modern konst. Konsthallen har fri entré och har öppet alla dagar utom söndagar.

Kvartett av utställningar på Örebro läns museum

Örebro läns museum ligger i Örebro slott och har guidade visningar, barnverksamhet, workshops, föreläsningar och mycket annat. Just nu har de fyra utställningar: Boom i Bergslagen, Möjligheternas spegel, Sinnenas begär, Slottshistoriska modeller och Barnet i tornet.

Skulptur och måleri på Galleri Nord

Galleri Nord är Örebros äldsta privata konstgalleri. Här visas spännande och etablerade konstnärer, både nationella och internationella. Är du nyfiken på samtidskonst eller vill investera i ny konst hemma är ett besök här givet.

Oslipade konstdiamanter på Örebro saluhall

På Örebro Saluhall finns Konst på Hallen där lokala konstnärer ställer ut. Kom och kika på de lovande konstnärer som är i startgroparna av sitt konstnärskap, eller har skapandet som passion.

Fritt måleri på Örebroväggen

Känner du att det kliar i fingrarna av målarlust? Åk till Örebroväggen bakom Sörbyskolan och släpp loss kreativiteten. Örebroväggen drivs av Konstbunkern och är en öppen konstvägg där alla får måla, gratis och utan förbokning. I sommar kan barnen dessutom workshoppa med graffittikonst, lett av konstnärerna Charlotte Ostritsch och Tedde Twetman.

Örebro konstrunda 15-16 juni

En helg där konstnärer och konsthantverkare med anknytning till Örebro visar upp sina verk. Åk runt och träffa konstutövare i deras ateljéer, hem eller andra lokaler, se deras arbeten och handla direkt av konstnären. Konstrundan pågår den 15 och 16 juni, mellan klockan 11 och 17.

Åk på konstutflykt

Har du fått mersmak av konst, finns det ännu mer att upptäcka strax utanför Örebro. En före detta slagghög, ett bryggerikvarter och en gammal gruva - konsten finns där du minst anar det.

Hallsberg

På Bergööska huset visas en textilutställning om Karin Larssons roll som formgivare, klädskapare och hur hon formade sitt och Carl Larssons hem i Sundborn. Karin Larsson, född Bergöö, växte upp i Hallsberg och har satt sina konstnärliga spår i staden. I närheten av Bergööska huset ligger också Hallsbergs konsthall, Bergööväningen med målningar av Carl Larsson och ett sommarkafé.

Utställningen Låt handen synas på Bergöös i Hallsberg.

Nora

En halvtimme från Örebro ligger den fina trästaden Nora, med kvarteret Bryggeriet som givet stopp på konstkartan. Här finns konsthantverk och kulturupplevelser av olika slag - mässingsmide, glaskonst och textilverkstad. Missa inte heller den första helgen i september, då konst- och kulturslingan Ljusstråk arrangeras.

Foto: Frida Edlund

Kumla

Grannstaden Kumla bjuder också på konst av olika slag. Mest iögonfallande är Konst på hög, skulpturparken på den enorma slagghögen Kvarntorpshögen. Den har blivit utnämnd till Sveriges märkligaste sevärdhet - besöker du den, kommer du förstå varför!

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konstverk på Kvarntorpshögen i Kumla.

Ställberg

En gång i tiden var det Europas djupaste järnmalmsgruva. Numera är det i full förvandling till ett kreativt palats. De gamla rummen i Ställbergs Gruva fylls med kulturella, sociala och experimentella evenemang och industrihistorien sitter bokstavligen i väggarna. Årets program består bland annat av konserter, konst, läsningar, samtal, middagar och scenkonst. Ställbergs gruva ligger en och en halv timmes bilfärd norr om Örebro och är en plats som måste upptäckas och upplevas. Ta chansen i sommar! 

En nedlagd gruva med synlig lav i solnedgång.
Foto: Petter Cohen

Kopparberg

Sista helgen i juni arrangeras Kulturglimtar, en konst- och kulturrunda i Kopparberg med omnejd. Åk runt i de fina trakterna norr om Örebro och titta på de kreativa talanger som delar med sig av sin skaparglädje.

Mer konst och kultur

Openart_2024_3

48 timmar i Örebro av konst och kultur

Festivalyra på Open Art, kulturkvarter och mängder av konstutställningar. Här är tipsen för 48 timmar i Örebro med konst och kultur på menyn.
OPENART-2022-102

10 häftiga konstverk i Örebro

Second Rubberduck Second Rubberduck, eller Gummiankan som den ofta kallas av örebroare, är skapad av Villu Jaanisoo. Den är i storlek XXL, gjord av gamla bildäck och står på Järntorget.…
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.