SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Utsikter, glass och finmiddag

Publicerad 2020-08-21 / Uppdaterad 2022-03-18
Strax utanför Örebro finns fina sevärdheter och lokala matupplevelser, perfekta att upptäcka på en dagsutflykt från stan. Här är några förslag på turer med både mat och besöksmål.

Vandra upp på Skåle klint

40 minuter från centrala Örebro ligger naturreservatet Skåle klint, ett klassiskt utflyktsmål med skogar att drömma sig bort i. Från klinten har man en fin utsikt - den når 195 meter över havet och hela 95 meter över Tisarens vattenyta.

Utsikten mellan tallarna skymtas en sjö. En tjej med blond hästsvans och lila jacka fotar utsikten.
Skåle klint

Fika på Go glass

Efter ett par timmars vandring i Skåle kommer du garanterat vara sugen på glass. Vilken tur då att Hjortkvarn, känt för det sommaröppna glassmeckat Go Glass, ligger strax intill. Här finns över 50 smaker av italiensk gelato och sorbet som kan få vilken besökare som helst att bli glassfrälst. De grandiosa glassrätterna mättar nästan som en hel lunch!

Njut av Boo slotts omgivningar

Efter glasspausen fortsätter turen några kilometer till nästa utflyktsmål: Boo slott. Slottet är byggt på slutet av 1800-talet i tegel, som tillverkades i det egna tegelbruket. Idag ägs och förvaltas Boo slott av familjen Hamilton genom Boo egendom. Här arrangeras framför allt jakt och fiske, men det finns även boende för uthyrning och afternoon tea vissa tillfällen.

En röd tegelborg i medeltida stil.

Ät gott på Boo natur

Intill Boo slott ligger Boo Natur, den White Guide-omskrivna restaurangen. Hur låter mjuk, söt saltbakad rotselleri skedad med granolja? Eller långbakad purjo, ostronskivling och tryffel? Läckert – och spännande! Boo Naturs meny varieras efter säsongens råvaror och experimentell lust. Förboka bord för att vara säker på att få plats!

De har även ett par rum för övernattande gäster, så vill du ha en helgupplevelse i herrgårdsmiljö gör du klokt i att bo över efter middagen. För morgonen därpå väntar ju frukosten som även den är en smakupplevelse utöver det vanliga.

Restaurangen Boo natur

Flanera i Brevens bruk

Innan du rundar av hemesterdygnet kan du passa på att njuta av ännu en naturupplevelse i hemtrakterna. Brevens bruk, en välbevarad och vacker bruksmiljö, ligger bara en knapp kvarts biltur från Boo natur. Bruket påminner på många sätt om de uppländska bruken snarare än Bergslagens alla bruk. Här startar till exempel Ringsbergsleden som går längs Sotterns strand. Den går att göra till en rundslinga på 18 kilometer och bjuder på fina badplatser längs vägen.

Gulputsade byggnader i Brevens Bruk
Brevens bruk

Läs vad andra säger om Gó Glass

Somrigt utflyktstips i Närke: Gó Glass i Hjortkvarn

"Jag beställde in en snäckvägare med polkaglass och mintchoklad. Så gott! Polkaglassen smakade verkligen polkagris. Kenny valde whiskeysmak på glassen och en lakritskula."

Fler utflykter strax utanför Örebro

En Konsumbutik med flagga ute och ett träskjul med skylten ELVIS.

För historielovers och nostalgiker

I pappersbruksorten Frövi, strax norr om Örebro, tar man papperskonsten ett steg längre. Här visar Frövifors pappersbruksmuseum upp industrimiljöer, maskiner och utställningar med papper som gemensamt tema.

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet som var så stor att den kallades ”slottet” i…
Katrin27S

Gårdskaféer utanför Örebro

Att fika på ett gårdskafé är mer än bara kaffe, te och kaka. Det kan vara målet med en utflykt, en chans att smaka lokala råvaror och en stunds gemenskap…

Inspiration från andra kategorier

Mat & dryck

Utflykter

Kyrkor i Örebro

Utflykter

Trästaden Askersund vid Vätterns skärgård