Cykelleder i Östernärke

IMG_7473.JPG

Cykelleder i Östernärke

I Östernärke finns fyra helt nya leder som tar dig till områdets stora besöksmål. Upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, få storslagna naturupplevelser vid Kvismaren och njut av fantastiska smaker på Katrinelunds Gästgiveri och sjökrog. Karta över samtliga cykel- och vandringsleder i området (PDF)

Katrinelundsleden: Örebro-Katrinelund (28 km)
OBS! På Bergslagen Cyclings karta över Katrinelundsleden står felaktigt att leden inte är skyltad. Detta stämmer inte, denna led är skyltad.

 

Vinöleden: Katrinelund-Hampetorp (17 km)

Leden börjar i Katrinelund, om du cyklar från Örebro följer du Hemfjärden runt till Äsöbron, vid Hjälmarbaden, och fortsätter sedan på Katrinelundsleden till Katrinelund. Från Katrinelund följer sedan Vinöleden till Hampetorps färjeläge där du tar färjan till Vinön, Hjälmarens pärla! På ön finns en vandringsled och trevliga cykelvägar, en badplats med kiosk, en restaurang och ett café samt flera små gårdsbutiker. Öppet sommartid.

Vinön


Brevensleden: Lännäs-Brevens Bruk (18 km)

Brevensleden börjar i Lännäs, från Örebro tar du dig dit genom att cykla Hemfjärden runt, Katrinelundsleden och första delen av Vinöleden. Turen avslutas i idylliska Brevens Bruk, ett på många sätt unikt brukssamhälle där nästan alla byggnader är i gul puts.

Brevens Bruk 


Kvismarleden: Örebro-Kvismaren (15 km)

Trevlig tur till ett av Örebros främsta naturområden, Kvismarens naturreservat. Leden går på lågt trafikerade vägar förbi Almby, via Mark och Stortorp och avslutas vid Kvismare kanal, Kvismarens naturreservat och Öby kulle. Kvismaren är en av landets främsta fågelsjöar medan Öby kulle är känt för alla de ormar som solar sig i vårsolen i mars och april. I slutet på leden finns Sörby säteri som erbjuder övernattning i lantlig miljö.

Kvismaren
Sörby Säteri 

 

Projektet Leder i Östernärke finansierades i huvudsak genom medel från EU via Landsbygdsprogrammet som förvaltas av Länsstyrelsen i Örebro län medan Örebro kommun Kultur och Fritid medfinansierade projektet.

Läs mer om projektet