fbpx

Åka skidor i Örebro

Natur och äventyr
Publicerad 2020-12-04 / Uppdaterad 2020-12-08
Två mil utanför Örebro ligger Ånnaboda naturreservat och friluftsområde, mitt i Kilsbergens blånande berg. Från utsiktsplatserna har du en vacker utsikt över Närkesslätten och vintertid finns fina spår att skida i.

Längdskidåkning

I Kilsbergen, med Ånnaboda som nav, finns en mängd olika skidspår med varierande längd och svårighetsgrad att välja mellan. När vädret tillåter finns hela 70 kilometer preparerade längdspår - från korta lätta motionsspår till de svårare elitspåren.

Om du gillar turspår finns bland andra Bergslagsleden mellan Blankhult och Suttarboda, en klassisk tur i fina omgivningar. En annan tur är Kilsbergsspåret som 27 km norrut når Nora och dess "parallellspår" Vintergatan. I Nora finns även Digerbergets friluftsanläggning, där du kan även kan starta nyss nämnda turer.

Träskyltar med information om skidspår.

Boende och mat nära skidspåren

I Ånnaboda finns stora parkeringar, kafé och restaurang. Om du vill övernatta erbjuder First Camp Ånnaboda bekvämt boende i både hotellrum och stugby, med relaxavdelning och bastu.

Tomasbodastugan är en av de äldsta friluftsanläggningarna i Sverige och numera ett säsongsöppet kafé. Det gamla torpet ligger i väglöst land, tre kilometers skidåkning söder om Blankhult. Tomasboda var en gång en hel by, men idag är endast Tomasbodastugan kvar.

Utförsåkning

Storstenshöjden är en slalombacke i Kilsbergen som tyvärr stängt säsongen 2020/2021. Närmsta anläggningar för utförsåkning är Säfsen Resort, Romme Alpin och Ski Sunne.