SV
Svenska
Natur

Åka skidor i Örebro

Publicerad 2020-12-04 / Uppdaterad 2024-03-04
Två mil utanför Örebro ligger Ånnaboda naturreservat och friluftsområde, mitt i Kilsbergens blånande berg. 5 minuter från stan finns en skidbacke som passar hela familjen. Ut och njut av Örebro i vintertid!

Längdskidåkning

I Kilsbergen, med Ånnaboda som nav, finns en mängd olika skidspår med varierande längd och svårighetsgrad att välja mellan. När vädret tillåter finns hela 70 kilometer preparerade längdspår - från korta lätta motionsspår till de svårare elitspåren.

Om du gillar turspår finns bland andra Bergslagsleden mellan Blankhult och Suttarboda, en klassisk tur i fina omgivningar. En annan tur är Kilsbergsspåret som 27 km norrut når Nora och dess "parallellspår" Vintergatan. I Nora finns även Digerbergets friluftsanläggning, där du kan även kan starta nyss nämnda turer.

Träskyltar med information om skidspår.

Boende och mat nära skidspåren

I Ånnaboda finns stora parkeringar, kafé och restaurang. Om du vill övernatta erbjuder First Camp Ånnaboda bekvämt boende i både hotellrum och stugby, med relaxavdelning och bastu.

Tomasbodastugan är en av de äldsta friluftsanläggningarna i Sverige och numera ett säsongsöppet kafé (öppet november-april). Det gamla torpet ligger i väglöst land, tre kilometers skidåkning söder om Blankhult. Tomasboda var en gång en hel by, men idag är endast Tomasbodastugan kvar.

Utförsåkning i och omkring Örebro

I centrala Örebro finns Sörbybacken som erbjuder slalom- och skidåkning som passar alla. Backen har en lutning som lämpar sig extra bra för nybörjare, men kan utmana även de mer åkvana. Här finns en backe med lift och ett åkband i barnbacken. Storstenshöjden är en slalombacke i Kilsbergen som för tillfället tyvärr är stängd. Kvarntorpsområdet i Kumla bjuder på skidåkning både på längden och utför. Här finns även liftar och uthyrning av utrustning.

Inspiration för vinter i Örebro

Spegelblank is på en sjö och blå himmel.

Åka skridskor i Örebro

Vintertid kan du åka skridskor på konstfrusna banor eller på Hjälmarens is. För allmänheten finns möjlighet att åka skridskor i ishallarna.
Närbild på Annika Harrsjö som vinterbadar med vit mössa och röd baddräkt.

Hett med kallbad i Örebro

Hur börjar man kallbada? Vad ska man tänka på? Vilka sjöar i Örebro passar bäst för kallbad?
Två barn med orangea hjälmar åker på en röd pulka.

Pulkabackar i Örebro

Tips på pulkabackar i Örebro. Läs om var det finns barnvänliga backar för att åka pulka, snowracer eller bara att leka loss i snön!
7

Johns vintertips i Kilsbergen

På sociala medier kan vi följa John Tellestedts vinterutflykter i Örebro. Hans hjärta klappar för Kilsbergen och den fina naturen som bjuder in till friluftsliv, året om. Här berättar John…

Få inspiration från andra kategorier

Boenden

4 tips för hotellhelgen i Örebro

Utflykter

Mat & dryck

Hemligheten bakom kardemummabullarna