SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

6 fina utsikter utanför Örebro

Publicerad 2021-09-22 / Uppdaterad 2024-03-04
Vissa dagar är som gjorda för promenader med en vacker utsiktsplats som mål. Så packa ryggsäcken med termos och riktigt mumsiga mackor och ge dig ut på jakt efter vyer som gör att du gärna dröjer dig kvar extra länge.

1. Kvarntorpshögen

Kvarntorpshögen är ett unikt industriminne som idag är ett populärt utflyktsmål med fin utsikt. Här finns både den konditionsutmanande "Trappan" och det fina skulpturområdet ”Konst på Hög”.

Ett konstverk som liknar en kyrka med torn, tillverkad av ett halvtransparent material. Står på en gräsbeklädd mark och himlen bakom är blå.
Konstverk på Kvarntorpshögen i Kumla.

2. Skåle klint 

Utsikten över de djupa skogarna från Skåle klint är magnifik! Toppen ligger nära 200 meter över havet och 100 meter över omgivningen. Det finns flera stigar upp, den längsta är ungefär fem kilometer. På vägen passerar du flera klapperstensfält, en gång strandlinjer som bildades när inlandsisen smält och stora delar av Närke låg på Yoldiahavets botten. När du kommit fram har du en magnifik utsikt över bland annat sjön Tisaren strax intill.

Skåle klint ligger 200 meter över havet.

3. Harge uddar 

En helt annan typ av utsikt bjuds från de höga klipporna vid Harge uddar söder om Askersund. Här är det Vättern som står för vyerna. Branta klippor och vindpinade martallar i kombination med de kala klipporna skapar nästan en känsla av att vara vid havet! En 2,5 kilometer lång vandringsled går genom området och här finns både grillplatser och vindskydd. Vill du vandra längre, kan du fortsätta utmed sjön och in i naturreservatet Klåvudden precis intill.  

4. Rövarbro skans 

I Kilsbergen finns gott om utsiktsplatser.  En del av dem, till exempel Rusakulan, är välbesökta. Andra är mindre kända. Till den senare kategorin hör Rövarbro skans på gränsen mot Värmland. Det fantasieggande namnet förstärks av att du på väg upp blickar ut över Rövarviken. Efter en kort promenad mot toppen möts du av resterna av en fornborg. Även om borgen inte alltid är så lätt att se, är utsikten över sjön Lilla Noren desto lättare att njuta av. 

Rövarbo skans är inte så lätt att hitta, men utsikten är väl värd mödan.

5. Kindla 

Högre höjder och längre leder väntar den som beger sig norrut till naturreservatet Kindla. Strax sydväst om Kopparberg i Örebro läns största vildmarksområde finns nära 15 kilometer strövstigar och flera utsiktsplatser. Kindlaområdets högsta punkt ligger 426 meter över havet, över 100 meter högre än Kilsbergens högsta punkt. Och som om höjden i sig inte skulle räcka till, finns här dessutom ett elva meter högt utsiktstorn som ger en vidunderlig utsikt över Bergslagens till synes oändliga skogar.  

6. Tarstaborg 

En fornborg som är betydlig lättare att upptäcka än Rövarbro skans är Tarstaborg. En 300 meter lång stenvall omger en bergstopp som bjuder på vidsträckta vyer åt väster. Muren är på sina ställen flera meter hög och omges av rester av ytterligare två murar. Den mer än tusen år gamla borgen var samlingsplats under orostider och ett centrum för makten och de lokala kungarna. Från parkeringen är det en dryg kilometers promenad upp till borgen. Ta gärna med en karta, på vissa ställen saknas skyltning. 

Tarstaborg omges av en stor stenmur.

Fler naturupplevelser strax utanför Örebro

En kvinna med brunt hår i hästsvans och rosa huvtröja sitter på en klippa och tittar ut över utsikten med skog och ängar.
Natur

5 fina ställen som får dig att tappa hakan

Högt upp i luften och långt ner bland gruvorna. För den fartfyllde och för den fikasugna. Här är tips på äventyr som tar dig till magisk natur och vackra utkiksplatser.
Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.
Utflykter

3 cykelutflykter med goda matpauser

Tips på cykelutflykter med goda matpauser omkring Örebro. Utforska härliga cykelleder och stanna till för smarrig fika eller mättande lunch!
Örebro och Svartån i glittrande kvällsljus.
Mat & dryck

Adaras matresa genom Örebro

Influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, besökte Örebro med omnejd. Läs om hennes intryck av lokala smaker och matupplevelser.
Fyra statyer i brun färg syns på höll mellan grässtrån.
Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög

Konst på hög är en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla. Här kan du gå omkring bland verk av flera av landets främsta konstnärer.
En person i stickad tröja plockar svamp.
Natur

3 (lite okända) naturreservat i Örebro

I Örebro finns många naturreservat, en del är mer välkända än andra. Här tipsar vi om 3 lite mindre kända - men väldigt fina - naturreservat.