SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Utflykter

Karlslund - kulturreservat, trädgård och herrgård

Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2020-09-18
Karlslund är ett populärt område i Örebro med kulturreservat, trädgård och herrgård. I närheten ligger ridskola sommarkafé, bad och naturområden.
Taggar:
#Karlslund

Karlslund är ett populärt utflyktsmål i utkanten av Örebro. I centrum står den ståtliga huvudbyggnaden. Förutom ett sommarcafé är det en populär plats för julbord och olika festligheter. Herrgården omges av sina trädgårdar, bland annat en engelsk park, en frukt- och köksträdgård, en terrassträdgård samt flera tidstypiska planteringar.

Vitsippor med en vit byggnad i bakgrunden.

Finns det något härligare än att besöka Karlslund? Fantastisk omgivning. En blandning av vacker natur, djur och museum. Man kan grilla på olika platser. Perfekt ställe för en promenad eller bara vara vid vattnet.

Örebroare

Museer, utställningar och verksamheter

Den 400-åriga historien berättas i Anckarsvärds magasin. Mer historia upplever du på Statarmuseet i Mejeriet. Här visas hur ett statarhem kunde se ut på 1930-talet. Då var gården som störst med över 90 anställda. I området finns dessutom flera kaféer, butiker och hantverkare.

I den norra kvarnen finns en färg- och byggnadsvårdsutställning medan Tekniska kvarnen är ett experimentcentrum. Här finns även en av Sveriges största modelljärnvägar. Upplev Mälardalen i miniformat och en sammanlagd spårlängd på 120 meter.

En svart skylt med pilar i respektive riktning och sol i motljus.

Naturområdet Karlslund

Karlslund är också ett härligt naturområde. Vackra vandringsstigar slingrar sig mellan byggnader och kring den porlande Svartån. Gå Parkpromenaden och lär dig mer om gårdens långa historia. Fortsätt gärna upp till fallen där vattnet forsar fram och ta en skön paus vid en grillplats i en av Örebros mest natursköna miljöer.

Läs mer om verksamheterna i Karlslund här.

Herrgården i Karlslund.

Andra herresäten i Örebrotrakten

Stjernsunds slott sett från ovan.

"Det vita slottet" - vackra Stjernsunds slott utanför Askersund

Strax söder om Askersund ligger Stjernsunds slott. Det vackra nyklassicistiska slottet på sin udde i Vättern bjuder på landets mest välbevarade inredningar från 1800-talets mitt. Slottet uppfördes av brukspatron Olof…
En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.

Örebroregionens okända slott

Kägleholms ägarlängd sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Här finns många kända gestalter i svensk historia, till exempel lagmannen i Närke Ulf Gudmarsson. Hans hustru Birgitta var rådgivare åt drottning…

Besök Örebro slott

Från försvarsborg till kungaslott Res tillbaka i tiden på Örebro slott! Följ med på en resa i det gamla kungaslottet bland kungligheter, krigsfångar, tjuvar och häxor. Plus ett och annat…

Strax utanför Örebro

Natur

Oset och Rynningeviken - örebroarnas oas

Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

Utflykter

Den unika skulpturparken Konst på hög