fbpx

Karlslund - kulturreservat, trädgård och herrgård

Strax utanför
Publicerad 2020-08-12 / Uppdaterad 2020-09-18
Karlslund är ett populärt område i Örebro med kulturreservat, trädgård och herrgård. I närheten ligger ridskola sommarkafé, bad och naturområden.
Taggar:
#Karlslund

Karlslund är ett populärt utflyktsmål i utkanten av Örebro. I centrum står den ståtliga huvudbyggnaden. Förutom ett sommarcafé är det en populär plats för julbord och olika festligheter. Herrgården omges av sina trädgårdar, bland annat en engelsk park, en frukt- och köksträdgård, en terrassträdgård samt flera tidstypiska planteringar.

Vitsippor med en vit byggnad i bakgrunden.

Finns det något härligare än att besöka Karlslund? Fantastisk omgivning. En blandning av vacker natur, djur och museum. Man kan grilla på olika platser. Perfekt ställe för en promenad eller bara vara vid vattnet.

Örebroare

Museer, utställningar och verksamheter

Den 400-åriga historien berättas i Anckarsvärds magasin. Mer historia upplever du på Statarmuseet i Mejeriet. Här visas hur ett statarhem kunde se ut på 1930-talet. Då var gården som störst med över 90 anställda. I området finns dessutom flera kaféer, butiker och hantverkare.

I den norra kvarnen finns en färg- och byggnadsvårdsutställning medan Tekniska kvarnen är ett experimentcentrum. Här finns även en av Sveriges största modelljärnvägar. Upplev Mälardalen i miniformat och en sammanlagd spårlängd på 120 meter.

En svart skylt med pilar i respektive riktning och sol i motljus.

Naturområdet Karlslund

Karlslund är också ett härligt naturområde. Vackra vandringsstigar slingrar sig mellan byggnader och kring den porlande Svartån. Gå Parkpromenaden och lär dig mer om gårdens långa historia. Fortsätt gärna upp till fallen där vattnet forsar fram och ta en skön paus vid en grillplats i en av Örebros mest natursköna miljöer.

Läs mer om verksamheterna i Karlslund här.

Herrgården i Karlslund.