SV
Svenska
Utflykter

Riseberga klosterruin

Publicerad 2020-08-13 / Uppdaterad 2024-02-08
Riseberga klosterruin är en lämning av ett nunnekloster som grundades på 1100-talet. Idag är det ett historiskt besöksmål utanför Fjugesta.

Idag en spännade ruin. På medeltiden ett blomstrande kloster. När Riseberga var som störst ägde klostret 240 fastigheter i sex landskap. Gustav Vasa och en stor brand 1546 satte stopp för verksamheten och byggnaderna lämnades att förfalla.

Klostret strax utanför Fjugesta var ett nunnekloster ur cistercienserorden. Verksamheten går tillbaka till slutet av 1100-talet då jarlen Birger Brosa donerade ett antal storgods till systrarna i Riseberga.

Idag består Riseberga av den västra kyrkoväggen. Ruinen ligger i en parkmiljö omgiven av lövskog med utsikt över Kilsbergen och Tiveden. 

Inom området finns också en stor amfiteater och Riseberga Bönhus. Bönhuset uppfördes 1855 av Olof Gabriel Hedengren och är det näst äldsta bönhuset i Sverige.

Tips! Vandringsleden Munkastigen passerar klosterområdet.

Gaveln på Riseberga klosterruin.

Utflykter i historien

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.
En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.

Örebros okända slott - Kägleholm

Det faktum att svunna tider är just svunna tider blir ibland smärtsamt uppenbart. Så mycket historia som utspelats på ön Kägleholm. Så lite som finns kvar.
Järle tågstation

Besök Järle station – Sveriges äldsta tågstation

Järle station är Sveriges äldsta tågstation och ligger 30 minuter från Örebro. Sommartid trafikerar gammaldags rälsbussar och ångtåg linjen.

Inspiration från andra kategorier

Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

En sommar med smak

Staden

Tips för en härlig sommarhelg i Örebro