Strax utanför

Riseberga klosterruin

Publicerad 2020-08-13 / Uppdaterad 2021-10-28
Riseberga klosterruin är en lämning av ett nunnekloster som grundades på 1100-talet. Idag är det ett historiskt besöksmål utanför Fjugesta.

Idag en spännade ruin. På medeltiden ett blomstrande kloster. När Riseberga var som störst ägde klostret 240 fastigheter i sex landskap. Gustav Vasa och en stor brand 1546 satte stopp för verksamheten och byggnaderna lämnades att förfalla.

Klostret strax utanför Fjugesta var ett nunnekloster ur cistercienserorden. Verksamheten går tillbaka till slutet av 1100-talet då jarlen Birger Brosa donerade ett antal storgods till systrarna i Riseberga.

Idag består Riseberga av den västra kyrkoväggen. Ruinen ligger i en parkmiljö omgiven av lövskog med utsikt över Kilsbergen och Tiveden. 

Inom området finns också en stor amfiteater och Riseberga Bönhus. Bönhuset uppfördes 1855 av Olof Gabriel Hedengren och är det näst äldsta bönhuset i Sverige.

Tips! Vandringsleden Munkastigen passerar klosterområdet.

Gaveln på Riseberga klosterruin.

Utflykter i historien

En röd, stor byggnad i trä från 1700-talet som omgärdas av regnvåta buskar och gräs på taket.

Gör en tidsresa i Bergslagen

Psst... Kolla gärna öppettiderna hos besöksmålen innan, då flera av dem enbart är öppna på helger eller sommartid. Järle station Börja turen i Järle, en liten by med mycket fint att se: Järleån som älskas av…
En portal till en byggnadsruin med ängsblommor och buskar som växer tätt intill.

Örebroregionens okända slott

Kägleholms ägarlängd sträcker sig ända tillbaka till 1300-talet. Här finns många kända gestalter i svensk historia, till exempel lagmannen i Närke Ulf Gudmarsson. Hans hustru Birgitta var rådgivare åt drottning…
Järle tågstation

Järle station

Vid Järle station kan du göra en riktig tidsresa. Den lilla idylliska tågstationen två mil norr om Örebro är faktiskt den allra äldsta i Sverige. Byggnaden uppfördes redan 1854. Faktiskt…

Inspiration från andra kategorier

Staden

Besök Biologiska museet i Örebro

Lokala smaker

Staden

48 timmar i Örebro för livsnjutarna