SV
Svenska
Meny
Inför ditt besök
SV
Svenska
Natur

Skogsbada nära Örebro

Publicerad 2021-02-10 / Uppdaterad 2022-03-18
Det ökade friluftsintresset har vidgat våra vyer och gett oss nya ord i vokabulären, som shinrin-yoku. Eller som översättningen från japanska är: skogsbad.

Skogsbad må vara en trend, men egentligen är det ingen nyhet. Aktiviteten kommer från Japan där man såg att den stressrelaterade ohälsan ökade i samhället under 1980-talet. De satsade då på forskning om hur Japans skogstillgångar kunde användas i hälsofrämjande syfte. Resultatet blev att hälsoparker skapades och skogsbadandet kom för att stanna.

När världen gungar är det skönt att naturen finns där – den ger en sund stabilitet i otrygga tider.

Pernilla Gäverth

Grönskande skog i Karlslundsområdet.

Pernilla Gäverth är utbildad beteendevetare, lärare och mindfulnessinstruktör. Hon har jobbat med mental hälsa i många år, mestadels inomhus. På fritiden har hon dock spenderat mycket tid i naturen och hittat tillbaka i omgivningarna kring sin uppväxts stad, Askersund. Under den senaste tiden har Pernilla fördjupat sig i skogsbad, som för henne handlar om inre styrka och energi:

”När världen gungar är det skönt att naturen finns där – den ger en sund stabilitet i otrygga tider. Att gå ut i skogen för att få återhämtning och energi är inget nytt för oss människor. Det är svårt att hitta ett enklare, billigare och mer effektivt sätt att minska stressen! Ändå är det många av oss i dagens urbaniserade samhälle som tappat kontakten med naturen.”

De vetenskapliga studierna om skogsbad pekar på allt från färre stresshormoner, sänkt blodtryck, stärkt immunförsvar, djupare andning och lugnare hjärtslag. Det sägs att vi blir mer empatiska, planerar klokare och hittar bättre lösningar. Dessutom dämpas oro, ångest, depression och aggression - vi blir helt enkelt på bättre humör. Vem har inte känt sig lite lugnare och gladare efter en skön promenad i naturen, eller ett dopp i en stilla skogssjö?

En vit blomma med rosa kanter och gul mitt.

Skogsbada bland Tivedens tallar

Pernilla erbjuder guidade turer i skogsbad i Tiveden. De tar 2–3 timmar och innehåller stillsamma aktiviteter för att öppna sinnena och få en djupare kontakt med naturen. Hon har två olika turer som båda innehåller inslag av skogsbad, vilda växter, naturens skafferi. Den lite längre turen kallas för ”De självständiga tallarnas tur”.

”För mig är skogarna i Tiveden fyllda av olika givande och positiva upplevelser och energier. De mäktiga träden - speciellt tallarna som man får ta del av på De självständiga tallarnas tur - ligger mig extra varmt om hjärtat. De är så mäktiga, vackra, stadiga och ger ifrån sig sina hälsosamma fytoncider året runt och skogsteet blir extra gott med tallbarr i.”

Skogsbad går ut på att ”bada” i sinnesintryck från naturen. Pernilla förklarar hur upplägget på hennes turer är:

”Skogen är det centrala och viktiga, jag guidar bara i dess hälsosamma miljö. Mitt jobb är bara att öppna dörren – skogen gör jobbet. För många ger det en stund av lugn och ro, för andra är det lekfullt, för vissa väcker det djupa känslor. Allt är tillåtet.”

Skogen är det centrala och viktiga, jag guidar bara i dess hälsosamma miljö. Mitt jobb är bara att öppna dörren – skogen gör jobbet.

Pernilla Gäverth

Skogsbad - en trend eller nytt tankesätt?

Om ute är det nya inne – är skogsbad då en trend, eller är det här för att stanna? Pernilla förklarar hur hon ser på ”hypen” att skogsbada:

”Jag tror att vi kommer fortsätta skogsbada, även efter ”trenden”. Människor har i alla tider känt av den positiva effekt som naturen och skogen har på oss. Just nu behöver vi kanske hitta tillbaka till naturen lite extra. Ju mer man utvecklar sin relation till naturen desto viktigare tror jag människor kommer tycka att det blir att faktiskt prioritera mer tid i naturen. Vi vet alla hur bra det kan kännas att vara ute i naturen. Det har människan vetat i tusentals år. Ljuden från skogen, trädens doft, solskenet som strilar ner mellan löven, den friska rena luften.”

Mer information om guidade turer med skogsbad

Experience Nature - Upplev Naturen

Pernilla tipsar

Tiveden ligger Pernilla allra närmast om hjärtat, men hon har även andra favoriter bland Örebros många naturområden. Vill du njuta lite extra av naturen, tipsar hon om de här områdena:

  • Bastedalen – Harge uddar och Klåvudden
  • Markaskogen i Örebro
  • Stjernsunds slottspark med omgivningar

Fler ut-och-njut-tips

Bada i Örebro: 8 tips på badplatser

Badsugen i Örebro? Hitta de gömda pärlorna längs Hjälmarens strand eller utforska de lite mer centrala badplatserna! Här tipsar vi om flera badplatser i och omkring Örebro.

Cykla i Östernärke

Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds Sjökrog.
Vita svanar står i brun vass.

Tysslingen - den magiska svansjön

Svansäsongen är februari och mars, men året om kan man kika på många fåglar. Tysslingen är förmodligen mest känd för alla sångsvanar som rastar på sjöns strandängar under februari och…
Fika på Ässundets sommarkafé

Cykla Hemfjärden runt

Vilken är Örebros populäraste cykelled? De flesta skulle nog svara ”Hemfjärden runt”. Den 42 kilometer långa leden runt Hjälmarens västra del har i över trettio års tid bjudit örebroare och…