fbpx

Cykla i Östernärke

Natur och äventyr
Publicerad 2020-07-14 / Uppdaterad 2020-10-29
I Östernärke finns fyra leder som tar dig till områdets stora besöksmål. Upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, få storslagna naturupplevelser vid Kvismaren och njut av fantastiska smaker på Katrinelunds Gästgiveri och sjökrog.
Taggar:
#cykla #utflykt

Cykla i Östernärke och upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, naturen vid Kvismaren och fantastiska smaker på Katrinelunds sjökrog.

Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.
Cykla i Östernärke och utforska områdets stora besöksmål.

Katrinelundsturen: Örebro-Katrinelund (28 km)

Katrinelundsturens första del följer Hemfjärden runt, men vid Hjälmarbaden tar den nya leden vid. Den tar dig på vackra vägar, förbi hagar och ståtliga gårdar, till Katrinelund och alla de kulinariska upplevelserna på värdshuset och sjökrogen.

Vinöleden: Katrinelund-Hampetorp (17 km)

Vinöleden börjar i Katrinelund. Om du cyklar från Örebro följer du Hemfjärden runt till Äsöbron vid Hjälmarbaden och fortsätter sedan på Katrinelundsturen till Katrinelund. Därifrån följer sedan Vinöleden till Hampetorps färjeläge där du tar färjan till Vinön, Hjälmarens pärla! På ön finns en vandringsled och trevliga cykelvägar, en badplats med kiosk, en restaurang och ett café samt flera små gårdsbutiker. Öppettiderna varierar över året, så dubbelkolla på Vinöns hemsida eller aktörernas egna webbplatser innan du ger dig iväg.

Brevensleden: Lännäs-Brevens Bruk (18 km)

Brevensleden börjar i Lännäs. Från Örebro börjar du att cykla Hemfjärden runt, Katrinelundsleden och första delen av Vinöleden. Turen avslutas i idylliska Brevens Bruk, ett unikt brukssamhälle där nästan alla byggnader är i gul puts.

Kvismarleden: Örebro-Kvismaren (15 km)

Kvismareleden är en trevlig tur till ett av Örebros främsta naturområden, Kvismarens naturreservat. Leden går på lågt trafikerade vägar förbi Almby, via Mark och Stortorp. Den avslutas senare vid Kvismare kanal, Kvismarens naturreservat och Öby kulle. Kvismaren är en av landets främsta fågelsjöar medan Öby kulle är känt för ormarna som solar sig i vårsolen. I slutet på leden finns Sörby säteri som erbjuder övernattning i lantlig miljö.

Fler cykeltips i Örebro

Vita blommor i förgrunden, en sjö och äng i bakgrunden.

Cykla i Örebro

Natur och äventyr
Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Cykelslingorna i och omkring vår stad tar dig ut i den…
En man på cykel med Örebro slott i bakgrunden och en liggande hund i förgrunden.

Cykla i city - här är tips på cykelturer nära stan

Natur och äventyr
Cykla i Örebro och upplev stan från sadeln. Cykla i Örebro och upplev stadens natur längs fina cykelleder! Dessa slingor tar dig längs Svartån ut till Örebros vackra och citynära…