SV
Svenska
Natur

Cykla i östra Närke - lite längre rundor

Publicerad 2020-07-14 / Uppdaterad 2024-02-08
I Östernärke finns fyra leder som tar dig till områdets stora besöksmål. Upplev idylliska Vinön, vackra Brevens Bruk, få storslagna naturupplevelser vid Kvismaren och njut av fantastiska smaker på Katrinelunds Gästgiveri och sjökrog.
Ett cykelstyre i motljus på en asfaltsväg.
Cykla i Östernärke och utforska områdets stora besöksmål.

Katrinelundsturen: Örebro-Katrinelund (28 km)

Katrinelundsturens första del följer Hemfjärden runt, men vid Hjälmarbaden tar den nya leden vid. Den tar dig på vackra vägar, förbi hagar och ståtliga gårdar, till Katrinelund och alla de kulinariska upplevelserna på värdshuset och sjökrogen.

Vinöleden: Katrinelund-Hampetorp (17 km)

Vinöleden börjar i Katrinelund. Om du cyklar från Örebro följer du Hemfjärden runt till Äsöbron vid Hjälmarbaden och fortsätter sedan på Katrinelundsturen till Katrinelund. Därifrån följer sedan Vinöleden till Hampetorps färjeläge där du tar färjan till Vinön, Hjälmarens pärla! På ön finns en vandringsled och trevliga cykelvägar, en badplats med kiosk, en restaurang och ett café samt flera små gårdsbutiker. Öppettiderna varierar över året, så dubbelkolla på Vinöns hemsida eller aktörernas egna webbplatser innan du ger dig iväg.

Brevensleden: Lännäs-Brevens Bruk (18 km)

Brevensleden börjar i Lännäs. Från Örebro börjar du att cykla Hemfjärden runt, Katrinelundsleden och första delen av Vinöleden. Turen avslutas i idylliska Brevens Bruk, ett unikt brukssamhälle där nästan alla byggnader är i gul puts.

Kvismarleden: Örebro-Kvismaren (15 km)

Kvismareleden är en trevlig tur till ett av Örebros främsta naturområden, Kvismarens naturreservat. Leden går på lågt trafikerade vägar förbi Almby, via Mark och Stortorp. Den avslutas senare vid Kvismare kanal, Kvismarens naturreservat och Öby kulle. Kvismaren är en av landets främsta fågelsjöar medan Öby kulle är känt för ormarna som solar sig i vårsolen. I slutet på leden finns Sörby säteri som erbjuder övernattning i lantlig miljö.

Tips på karta: Bergslagen Cycling

På Bergslagen Cyclings webbplats hittar du cykelleder över hela länet.

Fler cykeltips i Örebro

Natur

Cykla i Örebro - 11 härliga utflykter

Cykla med vind i håret och härligt flow i tramporna – ett perfekt sätt att upptäcka mer av Örebro! Här kommer 11 tips på cykelleder i och omkring Örebro.
Cykel picknick (8)-webb
Natur

Cykla i city - här är tips på cykelturer i stan

Cykla i Örebro och upplev staden längs fina cykelleder! Dessa slingor tar dig längs Svartån ut till Örebros vackra och citynära natur.

Inspiration från andra kategorier

Örebro och Svartån i glittrande kvällsljus.

Adaras matresa genom Örebro

Influencern Ida Eriksson, som driver Adaras Blogazine, besökte Örebro med omnejd. Läs om hennes intryck av lokala smaker och matupplevelser.

Fler praktfulla slott i Örebro län

Två kandidater - helt olika men lika fina. Rustika medeltidsborgen Göksholm och Boo slott hittas båda i Örebro län.

Gör en tidsresa i Bergslagen

Strax norr om Örebro kan du besöka landets äldsta tågstation, ett kulturreservat från järnbrukets guldålder och se en bergsmansgård från 1700-talet så stor att den kallades ”slottet” i folkmun.
Närbild på Annika Harrsjö som vinterbadar med vit mössa och röd baddräkt.

Hett med kallbad i Örebro

Hur börjar man kallbada? Vad ska man tänka på? Vilka sjöar i Örebro passar bäst för kallbad?
Människor promenerar på en gångstig i stadsparken i Örebro.

Örebroarnas bästa vårtips

Dagarna blir allt längre, ljusare och varmare. Så, var njuter du bäst av våren i Örebro? Vi frågade dem som kan staden allra bäst - örebroarna såklart!